Suudi Arabistan, Yemen'e Kara Operasyonu Yapabilir

Suudi Arabistan güvenlik kaynakları, hava saldırılarının ardından Yemen'de düzenin sağlanması için kara operasyonuna da gerek duyulabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan, Yemen'e Kara Operasyonu Yapabilir

Cumhurbaşkanı Hadi'nin çağrısına cevap verici Suudi Arabistan, Yemen'e yönelik askeri operasyon başlattı. ABD Başkanı Obama, 10 ülkenin katıldığı operasyona lojistik destek talimatı verdi. Husiler ellerindeki bütün yollarla operasyona karşı koyma yemini etti. Reuters'e konuşan Suudi Arabistan'dan güvenlik kaynakları, hava saldırılarının arkasından Yemen'de düzenin sağlanması için kara operasyonuna da lazım duyulabileceğini söyledi.

'KARA OPERASYONU GEREKEBİLİR'

İsmini izahatyan bir güvenlik kaynağı Reuters'a yaptığı izahatda, 'Yemen'de düzeni sağlamak için kara operasyonu gerekebilir' dedi. Bu arada Suudi Arabistan ülkenin güneyindeki havaalanlarında bütün iç ve hariç uçuşları durdurma kararı aldı.

BÜYÜK LİMANLAR KAPATILDI

Reuters'ın mahalli kaynaklardan aldığı bilgiye göre; Yemen'de çatışmalar itibarı ile iri limanlar kapatıldı. Suudi Arabistan ve bölge müttefikleri, TSİ 01.00'de Yemen'e yönelik askeri operasyon başlattı. Operasyonda İran destekli Şii Husilerin denetimindeki başkent Sana havadan bombalandı. Müttefikler Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Sudan, Fas, Pakistan, Mısır ve Ürdün'den oluşuyor.

OPERASYON BİR BÖLGE İLE SINIRLI KALMAYACAK

Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Adil Cubeyr, Yemen'deki sulh çabalarının neticesiz kaldığını, bunun üstüne askeri müdahale başlattıklarını açıkladı. Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin talebi üstüne operasyona başladıklarını vurguladı. 'Yemen'de meşru hükümet iş başında. Bu sırf bir bölge ile kısıtlı kalmayacak bir operasyon' dedi.

25 ÖLÜ 40 YARALI

Sağlık kaynaklarından tahsil edilen bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla gaye aldığı Sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar bulunduğu aktarıldı. Operasyonlarda 25 sivilin yaşamını kaybettiğini bildiren kaynaklar, 40 bireyin de yaralandığını anlatım etti. Husilere ilişkin el-Mesire televizyonu Sana'daki bütün sıhhat personelinin acilen hastanelere gelip vazife başında olmalarını istedi.

OPERASYONU PRENS YÖNETİYOR

Suudi Arabistan'ın müttefik Arap ülkeleriyle müşterek başlattığı 'Kararlı fırtına' adlı operasyon Suudi Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Salman'ın yönetiminde devam ediyor.

100 SAVAŞ UÇAĞI VE 150 BİN ASKER

Dubai merkezli El Arabiya televizyonu, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki Şii Husilere yönelik operasyona 100 harp uçağı ve 150 bin asker ile katıldığını bildirdi.

Al Arabiya'nın haberinde, Suudi Arabistan'ın yanı dizi Mısır, Fas, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn'in de operasyona destek verdiği, Mısır, Pakistan, Ürdün ve Sudan'ın mühtemel bir kara harekatına hazır oldukları söylendi.

ORTADOĞU'NUN AYNASI: YEMEN

Ortadoğu'nun muhtelif coğrafyalarında görülen Sünni-Şii çatışması (Suudi Arabistan-İran anlaşmazlığı üzerinden), Selefi radikalizmi (El Kaide) ve siyasi ayrılıkçılık bu şeklinde girişimlerin neredeyse hepsini Yemen'de görmek mümkün.

YEMEN'DE KRİZ NASIL BAŞLADI

Yemen'de Ali Abdullah Salih rejiminin devrilmesinin ardından, Sünni Cumhurbaşkanı Hadi yönetimindeki hükümet iş başına geldi. İlerleyen süreçte hükümet güçleri ile Şii Husiler içerisinde çatışmalar ve gerilim patlak verdi.

21 Eylül 2014'te taraflar içerisinde 'Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması' imzalanmıştı.
Ancak daha sonra Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit adı Cumhurbaşkanı Hadi'nin hususi kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta Husiler yönünden kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve Başbakan Halit Bahhah'ın hükümeti, Husilerin ülkeyi silah baskısıyla otorite altında tutmasını protesto ederek eş zamanlı istifa ettiğini açıklamıştı. Ancak parlamento toplanamadığı için istifalar hiç bir süre resmileşmedi.
Husiler, geçtiğimiz ay parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduğunu ilan etmişti.

Başkent Sana'dam kontrolü sağlayan Husiler daha sonra ülkenin güney kesimine doğru ilerledi. Devlet Başkanı Hadi de güneydeki Aden kentine geçerek yönetimi buradan üstleneceğini ilan etti.

SUUDİ ARABİSTAN, İRAN VE ABD'NİN YEMEN'DEKİ POZİYONU NE?

İran Şii Husilerin en iri destekçisi. Geçmişte Yemen hükümeti, isyancılara İran yönünden gönderilen silahlara el koyduğunu açıklamıştı.

Son şekilde İran'ın hummalı desteğini piyasa Husiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırdı.

İran yönetimi Suriye, Irak ve Yemen'de kendisine yakın silahlı birliklerin olduğunu inkâr etmiyor.

İran'ın Yemen'deki etkisinden de bahseden İran Devrim Muhafızları Komutanı General Hüseyin Selami, Husi Ensarullah hareketinin, İslam Devrimi'nin esas prensipleriyle devinim ettiğini anlatım etmişti.

Cumhurbaşkanı Hadi'yi canlı şekilde destekleyen Suudiler Husilerin etkisinin artmasına net şekilde karşılar. 2009 yılında petrol zengini Suudi devleti Saada vilayetindeki Şii isyancılara karşı hava harekâtı düzenledi. Geçen yıl de Husileri 'terör örgütü' ilan etti.

Riyad'lı yetkililer Husileri İran'ın bölgedeki mümessili olmakla suçluyor. Aşırı derecede zengin ve siyasal etkiye sahip bulunan Suudilerin Yemen'de kilit rol oynamayı sürdürmesi bekleniyor. Riyad daha evvela İran'ı, 'Yemen'den işgalci güçlerini çekmesi' meselesinde uyarmıştı.

Bölgenin canlı Sünni devleti Suudi Arabistan ve canlı Şii devleti İran içerisinde gerilmiş bulunan ilişkiler, Yemen'in yıkıcı bir mezhep çatışmasına sürükleneceği kaygısına sebep oluyor.
ABD yönetimi, Suudi Arabistan öncülüğünde başlayan hava operasyonlarına lojistik ve istihbarat desteği veriyor.

Washington'un en iri kaygısı, ülkedeki canlı unsurlardan birisi bulunan Arap Yarımadası El Kaide'sinin (AQAP) etkisini daha da artırması.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar