Sudan'daki çatışmalarda son durum

Sudan'da HDK ile ordu arasında yaşanan çatışmalardan sonra yeniden müzakerelere geçildi. Ancak HDK, müzakerenin kendileri için, "pes etme" anlamına gelmediğini hatırlatmak zorunda kaldı.

Google Haberlere Abone ol
Sudan'daki çatışmalarda son durum

Sudan ordusu, nisan ortasından bu yana çatıştığı Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile aylar sonra barış görüşmelerini sürdürme kararı almalarının, kendilerini, "isyancı milisleri" mağlup etme hedefinden alıkoymayacağını açıkladı.

Sudan ordu sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, "Cidde Platformu'ndaki arabulucu ülkelerin (Suudi Arabistan ve ABD) isyancı Hızlı Destek Kuvvetleri milisleriyle müzakere sürecini yeniden başlatma yönündeki nazik davetine, Silahlı Kuvvetlerin, müzakerelerin çatışmayı sona erdirebilecek araçlardan biri olduğu yönündeki inancından dolayı olumlu baktık." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Cidde Bildirgesi'nin; insani yardım çalışmalarının kolaylaştırılması, halkımızın geri dönmesi ve isyancıların yağmaladığı, yaktığı, rastgele bombaladığı ve sivilleri taciz ettiği şehirlerde normal hayatın başlaması amacıyla tam olarak uygulanması için daha önce mutabık kalınan hususları tamamlamak üzere Cidde'ye gitme davetini kabul ettik." bilgisi paylaşıldı.

HDK'den daha önce mutabık kalınan hususlara riayet etmelerinin istendiği açıklamada şunlar kaydedildi:

"(HDK ile) Müzakerelerin yeniden başlaması, ulusal onur mücadelesinin durması anlamına gelmemektedir. Zira isyancı milislerin hezimete uğratılması, Sudan halkının ve Sudan Silahlı Kuvvetlerinin hedefidir ve ordu, ülkeyi doğru yola sokmak için bu hedefe bağlıdır."

Sudan Ordu Komutanı Yardımcısı Orgeneral Şemseddin el-Kebbaşi, ordunun, arabuluculardan gelen davet üzerine 26 Ekim Perşembe günü Suudi Arabistan'ın Cidde kentine heyet göndereceğini ve müzakerelerin süreceğini belirtmişti.

CİDDE BİLDİRGESİ

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çatışmaların durması için Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde taraflar arasında yürütülen görüşmeler sonucunda 11 Mayıs'ta "Cidde Bildirgesi" imzalanmıştı.

ABD ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler yoluyla imza altına alınan bildirgede, Sudan ordusu ve HDK'nin sivillere zarar verecek herhangi bir saldırıdan uzak duracağı belirtilerek, Sudan halkının çıkarlarının iki taraf için öncelik olduğu vurgulanmıştı.

SUDAN'DA ORDU İLE HDK ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR

Doğu Afrika ülkesi Sudan'da 15 Nisan'da ordu ve HDK arasında çatışmalar başlamıştı.

Sudan İnsan Hakları Gözlemevine (SOHR) göre, 15 Nisan'da başlayan ve tüm şiddetiyle süren çatışmalarda, yaklaşık 10 bin kişi hayatını kaybetti, 25 milyon Sudanlı insani yardıma muhtaç hale geldi ve 5,4 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, 6 Eylül'de, devlete karşı isyan ettiği, vatandaşlara karşı ağır ihlallerde bulunduğu ve ülkenin altyapısını kasıtlı olarak sabote ettiği gerekçesiyle paramiliter HDK'yi feshetme kararı almıştı.

Burhan, uluslararası topluma, orduyla nisan ortasından beri çatışan HDK'yi "terörist grup" olarak kabul etmesi çağrısında bulunmuştu.

Bölgesel ve uluslararası ateşkes ve müzakere girişimleri, tarafların karşılıklı ihlal suçlamaları ve öne sürülen şartlarda anlaşması nedeniyle şu ana kadar başarısız olmuştu.

Sudan ordusu, HDK'nin, başkent Hartum'da sivil yerleşim yerleri ve kamu tesislerini boşaltmadığını, tekrarlayan ihlalleri gerekçe göstererek temmuz ayında Cidde'deki görüşmelerden çekilmişti.

Yorumlar