Sudan'da vatandaşların elindeki silahların toplanması

- Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Abdurrahman, vatandaşların elindeki silahların toplanması planının ilk aşamasını başlatmak üzere Darfur'a gitti

Google Haberlere Abone ol
Sudan'da vatandaşların elindeki silahların toplanması

HARTUM (AA) - Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Hasbu Muhammed Abdurrahman'ın, vatandaşların elindeki silahların toplanması planının ilk aşamasını hayata geçirmek için Darfur'a gittiği bildirildi.

Sudan Haber Ajansı SUNA'ya göre, Silahların Toplanması Yüksek Komitesi Başkanlığı görevini de yürüten Abdurrahman, planın ilk aşamasını hayata geçirme konusunda Kuzey Darfur Valisi Abdulvahid Yusuf ile bir araya geldi. Görüşmede, Darfur'daki 5 eyalet arasında ortak güvenlik koordinasyonunu güçlendirme ve silahların toplanması sürecine etkin bir şekilde katılımın gerekliliği üzerinde durulduğu belirtildi.

Abdurrahman'ın, vatandaşların elindeki silahların toplanması planı konusunda Darfur'daki diğer yerel yetkililerle de toplantılar yapacağı kaydedildi.

Sudan Savunma Bakanı General Ivad Muhammed bin Avf, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Ordu, güç kullanarak da olsa vatandaşların elindeki silahları toplayacak." demişti.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, nisan ayında vatandaşların elindeki silahları iki aşamada toplamak istediklerini açıklamış, ancak bunun ne zaman başlayacağıyla ilgili bilgi vermemişti. Sudan hükümeti ise kabileler arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla silahların toplanması için komite kurmuştu.

Darfur'daki kabilelerin elindeki silahların sayısıyla ilgili resmi veri bulunmamakla birlikte bu sayının ağır silahlar da dahil olmak üzere yüz binleri bulduğu ifade ediliyor.

Yorumlar