SMA hastalarının beklediği müjdeli haber geldi

Türkiye'de sayıları binin üzerinde olduğu tahmin edilen SMA hastalarının uzun zamandır beklediği müjdeli haber nihayet Sağlık Bakanlığından geldi. Bakanlık, sadece bir dozu 175 bin dolara varan fiyatlarıyla hastalar tarafından alınması mümkün olmayan ve sadece yurt dışında bulunan ilaçların Türkiye'ye getirilerek hastalara verilmesine karar verdi. Bakanlığın kararı uyarınca ilk etapta durumu çok acil olan hastalara bu ilaçlardan verilecek. Daha sonra da peyderpey diğer hastalara da verilecek. SMA hastalarının yakınları uzun zamandır imza kampanyalarıyla yetkililerden yardım istiyordu.

Google Haberlere Abone ol
SMA hastalarının beklediği müjdeli haber geldi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Kısa adı SMA olan gevşek bebek sendromu hastalarının yakınları tarafından uzun zamandır verilen mücadele nihayet güzel bir gelişmeyle neticelendi. Sadece tek dozunun fiyatı 175 bin dolar civarında olan ilaçlar çok pahalı hem de Türkiye'de bulunamıyordu. Durumu iyi olan hastalar kendi imkanlarıyla gidip alabiliyordu; durumu iyi olmayanlar ise başlattıkları yardım kampanyalarıyla gerekli olan miktarı biriktirmeye çalışıyordu. Hasta yakınlarının beklediği haber Sağlık Bakanlığından geldi.  Sağlık Bakanlığı SMA'lı bebeklere ABD'den ilaç getirecek. İlk etapta durumu ciddi 10 ila 20 arasındaki SMA'lı bebek bu ilaçları kullanabilecek. İlaç SGK kapsamında hastalara ücretsiz bir şekilde verilecek. 
  
SMA (gevşek bebek sendromu), kasları günden güne eritiyor, hareket edilmesine izin vermiyor ve hatta nefes alınmasını bile zorlaştırıyor. SMA hastası bebeklerin SMA hastalığını yenmesi için ise tek çare var. O da dozu 175 bin dolar olan bir ilaç. İlaç SGK kapsamında Türkiye'ye getirilecek.

ABD'den getirilecek ilaçla ilgili olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ, uzun zamandır konuyla ilgili bir gelişme bekleyen hasta yakınlarını sevindiren şu açıklamayı yaptı: Erken Erişim Sistemi dediğimiz bir sistemle durumları müsait olan hastalara bu ilaçları kullanmak üzere firmayla görüştük. Zannediyorum 10 ila 20 arasındaki bebeğe bu ilaçlar kullanılacak.

SGK KAPSAMINDA ÜCRETSİZ VERİLECEK

SMA hastalarının umudu o ilaç SGK kapsamında Türkiye'ye getirilecek. İl etapta durumu ciddi 10 ila 20 arasındaki SMA'lı bebek, dozu 175 bin dolar olan ilacına kavuşacak.

Yorumlar