Şirketlere verilen kredilere de sıkılaşma geldi

Şirketlerin bankalardan kullandığı krediler de enflasyonla mücadele kapsamında yakın takibe alındı. Buna göre faiz oranları artırıldı, limitler düşürüldü.

Google Haberlere Abone ol
Şirketlere verilen kredilere de sıkılaşma geldi

Türkiye'de yerel seçimlerin yaklaşması ve ekonomide yaşanan dalgalanmalar ışığında, Merkez Bankası'nın aldığı yeni önlemler ticari kredi piyasasında önemli değişikliklere yol açtı. Ticari kredi faiz oranlarında gözlemlenen artış ile birlikte, bazı bankaların ticari kredi limitlerini önemli ölçüde düşürmesi piyasada dikkat çekici bir gelişme olarak kaydedildi.

Son dönemlerde, ticari kredi faiz oranlarındaki yükseliş eğilimi, piyasa uzmanları tarafından yakından takip ediliyor. Reuters'ın bildirdiğine göre, ticari kredi faizleri yüzde 60'ı aşan seviyelere ulaştı. Bu oran, geçen sene mayıs ayında yapılan genel seçimler öncesi yüzde 15'in altında olan faiz oranlarına kıyasla önemli bir artışı temsil ediyor. Mart ayının ilk haftasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, TL ticari kredilere uygulanan ortalama faiz oranı yüzde 54'ün üzerindeydi. Bankacılık sektörü kaynaklarına göre, faiz oranlarındaki bu artışın devam etmesi bekleniyor.

LİMİTLERDE GÖZLEMLENEN DÜŞÜŞ

Öte yandan, bazı bankaların TL ticari kredi limitlerini 100 bin TL'ye kadar düşürdüğü gözlemlendi. Bu adım, piyasadaki likidite koşullarını sıkılaştırma ve kredi büyümesini kontrol altında tutma çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Bankacılık kaynaklarından alınan bilgilere göre, ticari ve tarımsal kredilerde limitlerin düşürülmesi, piyasada önemli bir ayarlama olarak kabul ediliyor.

MERKEZ BANKASI'NIN SIKILAŞTIRMA POLİTİKALARI

Yerel seçim öncesi dövize olan lokal talebin artmasıyla dolar/TL kuru 32'nin üzerine çıkarken, TCMB'nin kredi büyümesini yavaşlatmak amacıyla attığı sıkılaştırma adımları dikkat çekiyor. Bankalar, TCMB'nin önlemleri doğrultusunda, birey ve kurumların nakit avans limitlerini ve taksit sayılarını düşürdü. Merkez Bankası, ayrıca bankacılık sistemindeki TL likiditeyi daha da sıkılaştıracak ve mevduat faizlerini yukarı yönlü etkileyecek yeni zorunlu karşılık adımlarını açıkladı.

Yorumlar