Sinema meslek örgütlerinden ortak "Antalya" açıklaması

- Sinema meslek örgütlerinin ulusal yarışmanın devam etmesi koşuluyla her türlü iş birliğine açık olduğu kaydedilen açıklamada, aksi taktirde Antalya Film Festivali'nin hiçbir etkinliğine katılmayacakları bilgisi verildi

Google Haberlere Abone ol
Sinema meslek örgütlerinden ortak "Antalya" açıklaması

İSTANBUL (AA) - Sinema meslek örgütleri, "Uluslararası Antalya Film Festivali"ndeki "Ulusal Yarışma" bölümünün kaldırılmasına tepki amacıyla ortak bir açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in bu yıl 54.'sü düzenlenen festivalin geleneğini kaldırarak büyük tartışma ve tepkilere yol açtığı belirtildi.

Sinema meslek örgütlerinin 28 Temmuz'da toplanıp ulusal yarışmanın kaldırılma kararını görüştüğü bilgisi verilen açıklamada, bu konudaki tepkilerin Menderes Türel'e son bir çağrı yapmak amacıyla mektup ve faksla aynı gün iletildiği kaydedildi.

Açıklamada, çağrıya 31 Temmuz’a kadar yanıt beklendiği, yanıt gelmeyince de aynı çağrı mektubunun basınla paylaşıldığı aktarıldı.

Türel'in cevap mektubunun basın bildirisinden 8 gün sonra geldiği belirtilen açıklamada, şu iddialar yer aldı:

"Bu mektup aynı gün ve saat bütün sinema örgütlerine iletilmiş ve 8 Ağustos'ta bunun üzerine toplantı yapılmıştır. Sayın Türel'in yanıt mektubu okunarak tartışmaya açılmış, farklı görüşler değerlendirilmiştir. Mektupta, sektörün beklentisi olan ulusal yarışmaların sürdürülmesine, işbirliği tekliflerine yanıt verilmediği görülmüştür. Toplantı sonunda mektubun içeriğinin ulusal film yarışmalarını sürdürmek yerine, 54 yıllık geleneği olan Altın Portakalı ortadan kaldırma ısrarında olduğu anlaşılmıştır. Sayın Menderes Türel'in 'Bir meslek birliği yazdığım mektubu sektöre iletmedi' diye çarpıtılarak algı operasyonu yaratmaya çalıştığı gerçek, yukarıda belirttiğimiz gibidir."

Sinema meslek örgütlerinin ulusal yarışmanın devam etmesi koşuluyla her türlü iş birliğine açık olduğu kaydedilen açıklamada, aksi taktirde Antalya Film Festivali'nin hiçbir etkinliğine katılmayacakları bilgisi verildi.

Bildiride, "Oyuncular Meslek Birliği (BİROY)", "Belgesel Sinemacılar Meslek Birliği (BSB)", "Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD)", "Film Yönetmenleri Derneği (FİLM YÖN)", "Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB)", "Kısa Filmciler Derneği", "Film Yapımcıları Derneği", "Görüntü Yönetmenleri Derneği", "Oyuncular Sendikası", "Senaryo Yazarları Derneği (SENDER)", "Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM)", "Senaryo Yazarları Meslek Birliği (SENARİSTBİR)", "Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP)", "Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SİNEBİR)", "Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN)", "Sinema ve Televizyon Çalışanları Sendikası", "Sinema Oyuncuları Derneği (SODER)" ve "Türkiye Sinema Vakfı (TÜRSAV)" imzası yer aldı.

Yorumlar