Senegal halkı sandığa gidiyor

Başkent Dakar için Sağlık Bakanı Abdoulaye Dioff Sarr ve muhalefetin adayı Barthelemy Dias favoriler arasında yer alıyor, muhalif lider Ousmane Sonko güney kenti Ziguinchor'da yarışacak

Google Haberlere Abone ol
Senegal halkı sandığa gidiyor

Senegal'de yarın düzenlenecek belediye seçimleri, milletvekili ve 2024'te yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinden önce önemli bir sınav olarak görülüyor.

Yaklaşık 6 milyon 600 bin seçmenin bulunduğu ülkede, yarın 500'den fazla belediye ve 43 bölgenin yöneticileri belirlenecek.

Yerel düzeyde yapılsa da bu seçimlerin temmuzda düzenlenecek milletvekili seçimleri ve 2024'teki cumhurbaşkanı seçimi için önemi büyük.

Belediye seçimleri "Cumhurbaşkanı Macky Sall için 2024 öncesi büyük test" olarak yorumlanırken muhalefet açısında da 2024 öncesinde etki alanını görmek adına iyi bir fırsat olarak görülüyor.

Yarışın en çok kızıştığı başkent Dakar'ın yanı sıra eski başkent Saint-Louis, güney kenti Ziguinchor ve Thies gibi önemli kentlerden çıkacak sonuçlar da merak ediliyor.

Yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı ve seçimlerin en kilit kenti Dakar'da belediye başkanlığı için 7 aday yarışıyor.

Dakar için, Cumhurbaşkanı Sall'in başında olduğu iktidar koalisyonu Benno Bokk Yakar'ın (BBY) adayı Sağlık Bakanı Abdoulaye Dioff Sarr ve muhalif Yewwi Askan Wi koalisyonunun adayı, halihazırda Mermoz-Sacre-Coeur Belediye Başkanı Barthelemy Dias favori gösteriliyor.

BBY koalisyonundan bir diğer aday Mame Mbaye Niang ve muhalif "Union Citoyenne Bunt Bi" koalisyonundan mevcut Dakar Belediye Başkanı Soham El Wardini de seçimin öne çıkan diğer isimleri arasında yer alıyor.

- Ousmane Sonko için 2024'e hazırlık

Sömürge döneminin başkenti Saint-Louis'de de Cumhurbaşkanı Sall'in kayınbiraderi, mevcut belediye başkanı ve Ulaştırma Bakanı Mansour Faye ile aynı parti ve aynı koalisyondan Mame Mbaye Niang da favori adaylar arasında gösteriliyor.

Güney kenti Ziguinchor'dan çıkacak sonucun da en az Dakar kadar önemli olduğuna vurgu yapılıyor zira favori adaylar arasında 2019'da cumhurbaşkanı adayı olan muhalif lider Ousmane Sonko bulunuyor.

Bu seçim, PASTEF partisi lideri ve Mart 2021'deki sokak olaylarıyla adından söz ettiren Sonko için bir test niteliği taşıyor.

Sonko'nun yerel seçimde alacağı oy oranı, temmuzda yapılacak milletvekili seçimi ve adaylığını şimdiden duyurduğu 2024'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin anlamlı bir ipucu verecek.

Geçen sene gözaltına alınmasıyla patlak veren ve Cumhurbaşkanı Sall karşıtı gösterilere dönüşen sokak olaylarının Sonko'nun oy potansiyeline ne ölçüde yansıdığı da merak ediliyor.

Seçime Yewwi Askan Wi koalisyonuyla giren Sonko'nun zaferinin iktidar koalisyonunu hem milletvekili hem de cumhurbaşkanlığı yarışında zora sokacağı dile getiriliyor.

Dakar'da Yewwi Askan Wi'nin adayı Dias'ın seçilmesi de Sonko için en az bireysel zaferi kadar önem arz ediyor.

- Touba'da "Şeyhin Listesi"

Senegal'in en büyük ikinci kenti ve Müridi tarikatının merkezi Touba'da ise seçim süreci diğer kentlerden farklı seyrediyor.

Kutsal kabul edilen Touba'da seçime Müridi şeyhinin belirlediği tek listeyle giriliyor, herhangi bir parti ya da koalisyondan başka liste çıkmıyor.

Bu tek adaylık sistemi "Şeyhin Listesi" ismiyle de biliniyor.

Müridi şeyhi Serigne Mountakha Mbacke'nin seçtiği BBY koalisyonundan Moustapha Seck'in karşısında hiçbir aday bulunmuyor.

Yorumlar