Şair Ali Nar, adını taşıyan okulda anıldı

- Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü Kına: - "Ali Nar Hoca, o dönemin kurak ikliminde, nadide yetişen bir çiçek gibiydi" - İSEV Genel Başkanı Akyel: - "İslam dünyasının ilk bilim kurgu eseri 'Uzay Çiftçileri' ve ilk ütopik eseri 'Arılar Ülkesi'ni o yazdı ama maalesef kendisini ve eserlerini çok iyi anlatamadık"

Google Haberlere Abone ol
Şair Ali Nar, adını taşıyan okulda anıldı

İSTANBUL (AA) - Şair, yazar ve eğitimci Ali Nar, İslami İlimler Kültür ve Edebiyat Vakfı (İSEV) tarafından düzenlenen özel programda anıldı.

Ali Nar İmam Hatip Orta Okulu’nda gerçekleştirilen program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına, etkinlikte yaptığı konuşmada, Ali Nar'la 2001 yılından ölümüne kadar irtibat haline olduklarını söyledi.

Kına, Ali Nar'ın gençler için çok iyi bir örnek olduğuna işaret ederek, "Ali Nar Hoca, o dönemin kurak ikliminde, nadide yetişen bir çiçek gibiydi. Cumhuriyetten önceki savaş dönemlerinde Osmanlı’nın dalları kırıldı. Gençlerimiz hayatlarını kaybetti. İkinci Dünya Savaşı sonrası da emperyalist düzen inşası başladı. O dönemlerde Ali Nar gibi az sayıda hocalarımız, yıldızlar gibiydi."dedi.

Ali Nar'ın çok yönlü biri olduğu vurgusunu yapan Kına, onun bir sempozyumla anılarak gençlere yeniden anlatılması gerektiğini dile getirdi.

İSEV Genel Başkanı Siyami Akyel de Nar'ın, İslam davasına katkı sağlamayı amaçlayan, genç nesli her şeyin önünde tutan değerli biri olduğunu kaydetti.


- "Bir kanadı din, diğer kanadı edebiyattır"

Nar'ın gençlerle ve büyük topluluklarla hareket ettiğini aktaran Akyel, şöyle konuştu:

"Bu imkanı buldu ama o günkü bürokrasi ve siyasi yapı Ali Nar Hocamızın davasını anlatmaya müsaade etmedi. Edebiyat onun için bir araçtı. 'Dini anlatmak hocaların işi' derdi. O, eserleriyle insanları doğruya yönlendirmeye çalıştı. İslam dünyasının ilk bilim kurgu eseri 'Uzay Çiftçileri" ve ilk ütopik eseri 'Arılar Ülkesi'ni o yazdı ama maalesef kendisini ve eserlerini çok iyi anlatamadık. Şimdi Ali Nar Hoca’yla ilgili bir akademi açacağız. Kitaplarını da tekrar yayımlayacağız. Ali Nar’ın iki kanadı vardır, bir kanadı din, diğer kanadı edebiyattır."

Anadolu Ajansı (AA) İslam ve Türk Dünyası Haber Müdürü Yavuz Selim Kurt ise Ali Nar’ın eserleriyle çocuk yaşlarında tanıştığını söyledi.

Ali Nar'ın birçok edebiyat türünde eser vermesinin yanında en büyük ve önemli eserinin "İslami Edebiyat" kavramı ve dergisi olduğuna işaret eden Kurt, "Ali Nar, dinler arası diyalog sapkınlığı ve Hain 15 Temmuz darbe girişimini yapan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tehlikesini ilk gören ve uyaran bir fikir adamıydı" diye konuştu.


- "Bir üniversiteye adı verilmeli"

Gençlerin ve öğrencilerin merhum Nar'ın eserlerinden faydalanması gerektiğinin altını çizen Kurt, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kendisini rahmetle anıyoruz. Bize İslami edebiyatı tanıttı, İslam dünyasına da bizim edebiyatımızı tanıttı. O ismiyle müsemma ve tavizsiz bir muharrirdi. Ali gibi idi. Kılıçlaşan kalemi zülfikar gibiydi. Soyadından dolayı bir nar meyvesi gibi velut ve doğurgandı ama aynı zamanda inancımıza ve kültürümüze düşman olanlara karşı da ateş gibiydi. Ali Nar hayatında bir hocaydı ama şimdi bir ekol, bir mektep haline de gelmelidir. O adım bu okulda atılmış. Bir üniversiteye veya enstitüye adının verilmesi çok yerinde olacaktır."

Etkinlikte ayrıca, 1938'de dünyaya gelen ve 16 Temmuz 2015'te hayatını kaybeden Ali Nar için hazırlanmış kısa tanıtım filminin gösterimi yapıldı ve öğrenciler tarafından Nar'ın şiirleri okundu.


Yorumlar