Sağlık Bakanı Akdağ, Arnavutluk'ta

Recep Akdağ, Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki temasları kapsamında mevkidaşı İlir Beqaj ile bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Sağlık Bakanı Akdağ, Arnavutluk'ta
Sağlık Bakanlığındaki heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Akdağ, Türkiye olarak tüm ülkelerle dostane ilişkiler içinde olmaya çok önem verdiklerini belirterek, Arnavutluk'un da Türkiye ile ortak tarihe sahip dost bir ülke olduğunu söyledi.

Akdağ, birçok ihtiyacın ertelenebileceğini ancak sağlık konusundaki ihtiyaçların ertelenemeyeceğini vurgulayarak, "Biz sağlık bakanları için vatandaşın ihtiyaçlarına odaklanmak, vatandaşın ihtiyacı neyse bütün sistemi ona göre kurmak çok önemli." ifadelerini kullandı.

Arnavut mevkidaşının, Türkiye'deki yeni sağlık sisteminin kurulmasında kendisinin önemli katkısı bulunduğu yönündeki ifadelerine de değinen Akdağ, "Evet, ciddi katkılarım olduğunu kabul ediyorum. Şunu da belirtmeliyim ki o günkü başbakanımız, şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, güçlü bir şekilde yanımda durmasaydı, hükümetim güçlü bir şekilde yanımda durmasaydı, maliye bakanlarımız aynı şeyi yapmasaydı, işimiz zor olurdu." şeklinde konuştu.

Akdağ, bu konuda sağlık çalışanlarının da yanlarında durmalarının önemli olduğuna işaret ederek, "Bu, Arnavutluk için de önemli. Bugün Arnavutluk'ta Sayın Başbakan'ın ve hükümetin sağlık hizmetlerinin daha da iyileştirilmesi için kararlı olduğunu görüyorum. Meslektaşım adına çok mutlu oldum." dedi.

Her ülkenin sağlık ihtiyaçlarının farklı olduğuna dikkati çeken Akdağ, bir ülkenin modelini bir başka ülkenin modeline transfer etmenin mümkün olmadığını ancak tecrübelerden yararlanmanın mümkün olacağını söyledi.

Akdağ, Türkiye'de vatandaşların sağlık hizmetlerine çok kolay ulaştığını ve Avrupa ülkelerindeki maliyetlerden daha düşük maliyetlerle bu hizmetlere ulaşabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Biz Sayın Bakan ve ekibiyle yakın bir biçimde birlikte çalışacağız. Değerli Beqaj'ın bahsettiği gibi, bir ekibimiz burada çalıştı ama yeterli değil. Çok daha uzun bir süre Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının bir ekibinin burada çalışmasına ben hazırım. Bu söylediklerimizi başarmak için güçlü bir kamu sağlık sistemi kurmak lazım. Devletin verdiği hizmetleri iyice kuvvetli hale getirmek gerekir. Bunun için de kamuda çalışan doktorlara uygun bir biçimde, onların performanslarına yüksek çalışma kapasitelerine göre ilave ödemeler yapmanın çok faydalı olduğunu biliyorum. Bizim amacımız herkesin mutlu olması, vatandaşın sağlığını korumak, hastalandıklarında da onların ızdırabı dinene kadar gayret etmek."

"Türkiye'de sağlık programının dönüşümü, Akdağ tarafından sağlanmıştır"

Arnavutluk Sağlık Bakanı Beqaj da Akdağ ve beraberindeki heyetin Türkiye'nin tecrübesini aktarmak için Arnavutluk'ta bulunduklarını ifade ederek, "Türkiye'de sağlık programının dönüşümü, ‎2002-2013 yıllarında görevde olan ve 2016 yılında bu görevin başına tekrar gelen Akdağ tarafından sağlanmıştır." dedi.

Akdağ'dan, Arnavutluk'taki sağlık sisteminin işleyişi hakkında değerlendirmede bulunmasını rica ettiğini aktaran Beqaj, "Aramızdaki bir anlaşmaya göre, her yıl 100 hasta tedavi olmak üzere Türkiye'ye gidiyor. Çok sayıda Arnavut vatandaşının Türkiye'ye gidip, Akdağ'ın büyük etkisi bulunan Türk sağlık sektöründe çok kaliteli hizmetler alarak, bunu yakından gördüğüne inanıyorum." şeklinde konuştu.

Beqaj, küresel ekonomik kriz nedeniyle birçok ülkenin hastalara yönelik hizmetlerden el çektiğini, Türkiye'nin ise bu doğrultuda yardımlar sunmaya devam ettiğini vurguladı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla kendilerinin de sağlık hizmetinin gelişiminden altyapıya kadar birçok gelişme kaydettiğine işaret eden Beqaj, "Bunun yanı sıra eczacılık alanındaki iş birliğini de güçlendirmeyi ve acil yardım alanında yapmakta olduğumuz reformlara destek talep ettik. İlişkilerimizin güçlendirilmesi, Arnavutluk'taki profesyonel insan kapasitesinin geliştirilmesi için de gerekli. Bu, birkaç aylık uzmanlık veya Türk doktorların bizim hastanelerimizde birkaç ay çalışmasıyla da mümkün." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Akdağ, Arnavutluk'taki temasları kapsamında ülkedeki hastane yöneticileriyle de görüşecek.

Yorumlar