NATO üyesi ülkeler hangileridir?

Rusya NATO üyesi mi? NATO üyesi ülkeler hangileridir? sorularının yanıtı Esed rejiminin Rus desteği ile İdlib'de askerlerimize hava saldırısı düzenlemesinin ardından araştırılmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
NATO üyesi ülkeler hangileridir?

Rusya NATO üyesi mi? NATO üyesi ülkeler hangileridir? Rus destekli Esed rejiminin askerlerimize hava saldırısı düzenlemesinin ardından en çok arananlar arasında yer aldı.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü kısaca NATO, 4 Nisan 1949 tarihinde 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulmuş ve daha sonra Türkiye ile birlikte 17 ülkenin daha katılımıyla sayısı 29'u bulan ülkelerin kurduğu askeri ittifak. NATO'ya üye olan ülkeler, üye herhangi bir ülkenin dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmasını öngören bir anlaşmadır. NATO'nun merkezi, örgütün Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 29 üyesinden biri olan Belçika'nın başkenti Brüksel'dedir. 21 ülke NATO'nun "Barış İçin Ortaklık" adlı girişiminde yer alırken 15 ülke kurumlaşmış diyalog programlarına dâhildir. NATO'ya üye olan tüm ülkelerin toplam askerî harcaması, dünyadaki askeri harcamalarının %70'inden fazladır.

Kore Savaşı'na kadar siyasi bir yapı olarak öne çıkan NATO 1951'de yapılan yönlendirmelerin ardından askeri bir oluşum haline gelerek bugünkü halini aldı. Türkiye'de Kore savaşı ile birlikte 1952 yılında birliğe üye olmuş ve asker sayısı bakımından ABD'nin ardından NATO'nun en büyük ikincisi ordusu ve NATO'nun görevlerine en çok katkı sağlayan ülkelerin başından yer almaktadır. 

NATO, etkin olduğu yıllardan bu yanan Kore Savaşı'ndan günümüze kadar bir çok olaya müdahil oldu. Kore Savaşı'na dahil olan NATO, Yugoslavya'nın dağılması sürecine karıştı ve ilk askerî müdahalelerini 1992-1995 yıllarında Bosna-Hersek'te ve daha sonra 1999'da Yugoslavya'da gerçekleştirdi.

NATO üyelerine yönelik yapılan herhangi bir saldırıda NATO üyeleri 4. madde ile toplantıya çağrılıyor. Bu madde Türkiye tarafından 2003 yılında Irak Savaşı, daha sonra Esed rejiminin 2012 yılında Türk savaş uçağını düşürmesinin ardından işletilirken Türkiye bu maddeyi Esed rejiminin İdlib'de askerlerimize saldırmasının ardından üçüncü kez işletmeye alınmasını istedi. 

NATO üyelerine yönelik bir saldırının ardından 5. maddenin işletilmesi ise tarihte ilk ve tek 11 Eylül saldırılarının ardından yaşandı. ABD'nin çağrısı ile üye ülkelerin çağrısı ile NATO liderliğindeki ISAF'in emrinde Afganistan'a konuşlandırıldı.

NATO ÜYESİ ÜLKELER

 ABD
 Almanya
 Arnavutluk
 Belçika
 Birleşik Krallık
 Bulgaristan
 Çekya
 Danimarka
 Estonya
 Fransa
 Hırvatistan
 Hollanda
 İspanya
 İtalya
 İzlandaa
 Kanada
 Letonya
 Litvanya
 Lüksemburg
 Macaristan
 Norveç
 Polonya
 Portekiz
 Romanya
 Slovakya
 Slovenya
 Türkiye
 Yunanistan

RUSYA VE NATO

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü kısaca NATO, Rusya'dan gelebilecek tehditler nedeniyle kurulmuş bir örgüttür. Örgütün üyeleri olduğu gibi, Bireysel ortaklık, Barış için ortaklık, Küresel ortaklık gibi konseyleri bulunmaktadır. Ancak bunlar üyelik anlamına gelmez ve bu statüdeki ülkelerin NATO'nun sınırları içinde değillerdir. NATO, Rusya ile Barış İçin Ortaklık Konseyi kapsamında görüşmeler yürüterek ilişkileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. 

 

 

Yorumlar