Rusya İsrail'in başkentinde protesto edildi

Rusya'nın Ukrayna saldırısı Tel Aviv'de protesto edildi

Google Haberlere Abone ol
Rusya İsrail'in başkentinde protesto edildi

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de, çoğunluğunu Ukrayna asıllı İsraillilerin oluşturduğu binlerce kişi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını protesto etti.

Tel Aviv'in merkezindeki Bağımsızlık Merkezi binası önünde Ukrayna bayrakları ve Ukrayna bayrağının renkleri sarı-mavi semboller taşıyan binlerce kişi toplandı.

Ukrayna milli marşı okuyan göstericiler, Ukrayna'ya yapılan saldırılar ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aleyhinde slogan attı. Göstericiler, "NATO, Ukrayna hava sahasını kapat", "Hitler eşittir Putin", "Putin, Ukrayna ile yetinmeyecek" ve "Putin elini Ukrayna'dan çek" yazılı pankartlar taşıdı.

Rusya'nın saldırısını protesto eden göstericiler, Bağımsızlık Merkezi'nden Ulusal Tiyatro binasına kadar kentin ünlü Rothschild Caddesi'nden yaklaşık 2 kilometre slogan atarak yürüdü.

Çevrede güvenlik önlemi alan İsrail polisi, göstericilerin yürüdüğü rotayı trafiğe kapattı.

- "Bizler Rusya'da değil, kendi ülkemizde yaşamak istiyoruz"

Gösteriye katılanlardan Ukrayna asıllı Marina, Ukrayna'da herkesin evini, ailesini korumak için orduya yazıldığını belirterek, "Ukrayna'daki herkes Rusya'ya karşı. Onlar Rus değil. Lütfen bizi Ruslarla karıştırmayın. Biz, Ukraynalıyız. Burası başka bir ülke. Biz, başka bir halkız. Bizler Rusya'da değil, kendi ülkemizde yaşamak istiyoruz." dedi.

NATO'dan Ukrayna'ya yardım etmesini istediklerini, yeterli silahlarının bulunmadığını belirten Marina, Birleşmiş Milletler'in yardım etmediğini, Ukraynalıların evlerinde hayatını kaybettiğini aktardı.

Marina, NATO'dan Ukrayna'yı korumasını ve dünyadan Rusya'nın uluslararası bankacılık sisteminden çıkarılmasını talep ettiklerini ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'yı "Nazilerden arındırma" söylemini değerlendiren Marina, bunun "Ukrayna'daki herkesi öldürmek anlamına geldiğini çünkü Ukrayna'daki herkesin Putin'e karşı durduğunu" dile getirdi.

İsrail'de yaşayan Ukraynalı Anna da "Ukrayna'da şu an durum ne kadar zor ve tehlikeli olsa da insanlar çok cesur. Savaş istemiyorlar. Ama savaşı Rusya istedi. Biz ülkemizin bağımsızlığını istiyoruz." diye konuştu.

Uluslararası kamuoyuna yardım çağrısı yapan Ukraynalı, "Bize yardım edin. Ukrayna'nın Rusya olmaması, sadece Ukrayna olarak kalması için yardım edin." dedi.

Ukrayna asıllı İsrail vatandaşı Lara ise İsrail hükümetinden Ukrayna için somut adımlar atmasını istedi.

Suriye'deki Rus varlığı nedeniyle İsrail hükümetinin Ukrayna konusunda çekimser kaldığını dile getiren Lara, "İsrail hükümetinin kendi güvenliği için endişeli olmasını anlıyorum. Ancak sessiz kalamayız." dedi.

Ukrayna'nın Odessa kentinden Anya da "Anavatanın ve doğup büyüdüğün yerin darmadağın olduğunu, Avrupa'nın ortasında işgale uğradığını görmek çılgınca geliyor." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği ülkelerinin Moskova yönetimine karşı attığı adımların yeterli olmadığını vurgulayan Anya, şöyle devam etti:

"Tarih bize öğretiyor ki psikopat bir akıl hastası emperyalist hırslarıyla dünyayı işgale niyetlenince tek bir ülkede durmaz. Eğer Avrupa daha fazlasını yapmaz, asker ve mühimmat göndermezse sıra onlara da gelecek ve bir gün aynı şeyle uyanacaklar. Şu an benim ülkem kimse yardım etmek için müdahale etmediği için feda ediliyor. Yaptırımlar iyi olsa da yeterli değil."

- Rus asıllı İsrailliler de gösteride

Rus asıllı İsrail vatandaşı Anastasia, Ukrayna'da yaşananlardan dolayı dehşete düştüğünü ifade ederek, Rus arkadaşlarının çoğunun "bu konuda bir şey yapamadığı için utanç ve öfke" içinde olduğunu söyledi.

Anastasia, Rusya'da sosyal medya ve televizyonlarda gerçeklerin anlatılmadığına işaret ederek, bu yaşananların kabusta bile gerçek olabileceğine inanmadığını belirtti.

Rus hükümetinin Ukrayna saldırısına karşı Moskova'da düzenlenen protesto gösterilere arkadaşlarının da katıldığını belirten Anastasia, göstericileri gözaltına alan Rus hükümetini eleştirdi.

Gösterilere çeşitli gruplar halinde kendi bayraklarıyla katılan Gürcistanlılar da Ukrayna ile dayanışma mesajları verdi.

Bazı göstericiler de Rusya'nın Tel Aviv Büyükelçiliği'nin önünde toplandı.

Elçilik önünde Rusya karşıtı slogan atan katılımcılar, Ukrayna'da hayatını kaybedenlerin anısına mumlar yaktı. Rus vatandaşı göstericilerden bazılarının Rusya pasaportunu yakması dikkati çekti.

Yorumlar