Rus ressam Ayvazovski, Moskova'da anıldı

- Ünlü Rus ressam Ayvazovski anısına Anjelika Akbar tarafından "Ayvazovski'nin İstanbul'u" konseri verildi

Google Haberlere Abone ol
Rus ressam Ayvazovski, Moskova'da anıldı

MOSKOVA (AA) - Ünlü Rus ressam İvan Ayvazovski, doğumunun 200’üncü yılında Moskova'da düzenlenen konserle anıldı.

"Ayvazovski'nin İstanbul'u" konseri, Türkiye'den Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Dışişleri Bakanlığı ve Türk Hava Yolları desteği ile Moskova'daki Uluslararası Müzik Evi’nde seyircilerle buluştu.

Sanatçı Anjelika Akbar'ın icra ettiği konserde kendisine viyolonist Danila Popov ve perküsyon sanatçısı Berkant Çakıcı eşlik ederken, konsere çok sayıda üst düzey bürokrat ve sanatsever katıldı.

Ayvazovski'nin 400 tablosunun da dijital ortamda sunulduğu konser öncesinde bir konuşma yapan Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Ayvazovski'nin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok sevildiğini söyledi.

Rus ressama İstanbul tabloları nedeniyle Türkiye'de ayrı bir önem verildiğine işaret eden Diriöz, "Ayvazovski’nin birçok eseri ülkemizin en önemli devlet kurumu ve müzelerinin duvarlarını halen süslemeye devam etmektedir." dedi.

Akbar ise konserde seslendirdiği rapsodide, kendine ait eserlerin yanı sıra, Ayvazovski'nin seyahatlerinde duyduğu Osmanlı müziği, Dede Efendi, doğduğu Feodosya'da çocukluğunda öğrendiği Kırım Tatar temalarını, Ermeni kökeninden dolayı içinde taşıdığı Ermeni ve Kafkasya tınılarını, eğitim aldığı ve yaşadığı St. Petersburg'da dinlediği Rus müziklerini de kullandı.

- Ayvazovski kimdir?

Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde sıklıkla İstanbul'a gelip, 200’e yakın İstanbul tablosu çizen Ayvazovski, üç Osmanlı padişahının hayatına tanıklık etmişti. İstanbul'un dünyanın en güzel şehri olduğunu yazdığı anılarında sıklıkla vurgulayan Ayvazovski, üç Osmanlı Sultanı ve dört Rus çarı tarafından bizzat takdir edilmişti.

Yorumlar