Oruçluyken lazer yapmak orucu bozar mı lazer epilasyon Diyanet fetva ne diyor?

Oruçluyken lazer yapmak orucu bozar mı lazer epilasyon Diyanet fetva ne diyor? Diyanet İşleri Başkanlığının konu hakkında bir fetvası var mı? Ramazan ayının gelmesiyle birlikte kişisel bakımına önem gösteren vatandaşların kafasında bazı soru işaretleri cevap bekler oldu.

Google Haberlere Abone ol
Oruçluyken lazer yapmak orucu bozar mı lazer?

Oruçluyken lazer yapmak orucu bozar mı lazer epilasyon Diyanet fetva ne diyor, Diyanet İşleri Başkanlığının konu hakkında bir fetvası var mı? Kişisel bakımına özen gösteren hanımlar ve beyler Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte farklı bir telaşa kapılmış durumda.

Lazer epilasyonla kişisel bakımını güçlendiren bireylerin bazen zamanlama açısından sıkıntıları olabiliyor. Bu nedenle Ramazan ayına denk gelen işlemlerin dini vecibeleri yerine getirmeye engel olup olmadığı da merak ediliyor. Haliyle vatandaşlar bir bilene konuyu soruyor ve soruşturuyor.

Peki, durum nedir bu tür işlemler ibadetimizi yerine getirmemize engel teşkile diyor mu yoksa rutin hayatımıza kaldığımız yerden devam mı etmeliyiz? Oruçluyken lazer yapmak orucu bozar mı lazer epilasyon Diyanet fetva ne diyor?

Diyanet İşleri Başkanlığı, "Oruçluyken lazer epilasyon yapılır mı veya lazer epilasyon orucu bozar mı?" şeklindeki sorular üzerine bir fetva yayınladı. 

Oruçluyken lazer epilasyon yapılır mı, epilasyon orucu bozar mı?
Oruçluyken lazer epilasyon yapılır mı, epilasyon orucu bozar mı?

 

Diyanet İşleri Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden "Ağda veya epilasyon yaptırmak oruca engel olur mu?" sorusu baz alınarak yayılanan cevabi yazıda şöyle denildi: 

Oruçluyken lazer epilasyon yapılır mı, epilasyon orucu bozar mı?
Oruçluyken lazer epilasyon yapılır mı, epilasyon orucu bozar mı?

 

Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz.

Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.

Burada şu husus da belirtilmelidir ki, kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir. Kadının kadına karşı avret mahalli, diz kapağı ile göbek arasıdır.

Zaruret ve ihtiyaç olmadan bu yerlerin dışındaki bölgelerin başka kadınlara veya erkeklere gösterilmesi caiz değildir.

Bu itibarla ağda veya lazerle epilasyon yaptırmak isteyen kişinin, erkek olsun kadın olsun yabancı bir kişiye avret mahallini açması helal olmadığı gibi, bu işlemi uygulayan kişinin de bu kısma bakması ve dokunması helal değildir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 187,194-195).


 

Yorumlar