ABD'den peş peşe flaş Suriye açıklamaları

Reuters Haber Ajansı, ABD'nin Suriye'deki bütün askerlerini yakın zamanda çekmeyi planladığını duyurdu. Hemen ardından ise Trump'tan açıklamalar geldi. Trump, ABD'nin Suriye'de bulunmasının tek sebebinin DEAŞ olduğunu, DEAŞ'ın ise yenildiğini belirterek, artık işlerinin kalmadığını ima etti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise ABD askerlerinin Suriye'den çekilmeye başladığı duyuruldu. Reuters, çekilmenin Erdoğan-Trump görüşmesi sonrasında geldiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den peş peşe flaş Suriye açıklamaları

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine muhtemel operasyonu tartışılırken ABD'den beklenmedik bir hamle geldi. Amerikan basını Beyaz Saray yönetiminin Suriye'den tamamen çekilme kararı aldığını belirterek bazı iddialarda bulundu. İddialardan hemen sonra ABD Başkanı Donald Trump'tan benzer bir açıklama geldi. ABD Başkanı Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada Amerikan basınında yer alan iddiaları doğruladı. Trump açıklamasında "DEAŞ'ı yendik, Suriye'de bulunmak için tek sebebimiz buydu" diyerek çekilme sinyali verdi. 

Beyaz Saray kaynaklarından aldığı bilgiyi paylaşan Reuters Haber Ajansı, ABD'nin Suriye'deki bütün askerlerini yakın zamanda çekmeyi planladığını duyurdu.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD'nin, Suriye'nin kuzeyindeki askeri güçlerinin tümünü çekmeye hazırlandığını iddia etti. 

WSJ'nin "konuyla ilgili kişilere" dayandırdığı haberine göre ABD ordusu, Suriye'nin kuzeyinden tümüyle çekilmeye hazırlanıyor.

Haberde, bu adımın, ABD'nin Orta Doğu stratejisini karışıklığa sürükleyeceği ve DEAŞ ile mücadelesiyle ilgili şüphe uyandıracağı değerlendirmesi yapıldı.

ABD halihazırda Suriye'nin kuzeyinde, terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki alanda 15 askeri üsse sahip. Deyrizor ve Haseke'de üç üssün inşası ise sürüyor.

Haberde, bu adımın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile geçen hafta yaptığı telefon konuşmasında, "ABD'nin ortağı YPG/PKK'yı operasyonla tehdit etmesi" üzerine geldiği değerlendirmesi yapıldı

Son açıklama Beyaz Saray'dan geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD askerlerinin çekilmesini başlattık, 24 saat içinde çekilme tamamlanacak, denildi.

BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA: ÇEKİLİYORUZ

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders, “DEAŞ’la mücadelenin yeni evresine girmekle beraber, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık.” dedi.

Sanders, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye'de bulunmalarının tek nedeni olan DEAŞ'ı yendiklerini belirtmesinin ardından, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada Sanders, “5 yıl önce DEAŞ Orta Doğu’da çok güçlüydü ve şimdi ABD bu bölgede halifelik ilan eden bu grubu yendi." ifadesini kullandı.

DEAŞ’a karşı Suriye’de alınan galibiyetlerin, Küresel Koalisyon’un sona erdiğine işaret etmediğini aktaran Sanders, “DEAŞ’la mücadelenin yeni evresine girmekle beraber, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık.” değerlendirmesini yaptı.

Trump, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden bugün yaptığı açıklamada, "Başkanlığım döneminde Suriye'de bulunmamızın tek nedeni olan DEAŞ'ı yendik." ifadelerini kullanmıştı.

Amerikan medyası da ABD ordusunun, Suriye'deki 2 bin civarındaki askerini tamamen çekmeyi planladığını ileri sürmüştü.

REUTURS: ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ SONRASI KARAR ALINDI

Uluslararası haber ajansı Reuters, ABD'nin Suriye'den çekilme kararının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan görüşmeden sonra alındığını açıkladı.

Yorumlar