Evanjelik heyet şimdi de Kuzey Irak'ta

Ortadoğu ülkelerini gezen Evanjelist heyeti, Suudi Arabistan'dan sonra Irak'a oradan da Kuzey Irak'a geçti. Evenjelik heyet, önceki gün Suudi Arabistan'da Prens Bin Selman ile görüşmüştü.

Google Haberlere Abone ol
Evanjelik heyet şimdi de Kuzey Irak'ta

Ortadoğu turuna çıkan ABD'li Evanjelik heyet, Suudi Arabistan'dan sonra Irak'a, oradan da Kuzey Irak'a geçti. Evejelik heyet, Irak'ın kuzeyinde Başbakan Neçirvan Barzani ile görüştü.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümetinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Barzani'nin misafir heyetle Irak'taki iç göçmenlerin durumunu ele alıp, derneğin bu konuda sağladığı yardımlar dolayısıyla Graham'a teşekkür ettiği ifade edildi.

Barzani ayrıca, uluslararası toplumunun Irak’ta birlikte yaşam kültürünün gelişmesi konusundaki katkıların sürdürülmesinin önemine vurgu yaptı.

Bunun yanında Graham da görüşmede dernek bünyesinde yer alan Samaritan's Purs'un Irak genelindeki insani faaliyetleri detaylarına değinerek IKBY'de bulunmaktan memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Graham, Barzani'ye Hristiyanların ülkenin önemli unsurları arasında yer aldığını aktardı.

ABD merkezli ve Evanjeliklerin bünyesinde olan Samaritan's Purs bir insani yardım kuruluşu olup, terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'da faaliyet gösteriyor.

Evanjelikler Amerika’daki Hristiyan mezhepleri arasında en tutucu, radikal kesim olarak tanınıp ülke siyasetinde önemli bir yere sahipler. Siyonist-Hristiyanlar olarak da adlandırılan Evanjelikler, Indiana, Texas, Kuzey Carolina gibi eyaletlerde çok daha baskınlar.

ABD'nin İran'a karşı yaptırımların 2'nci aşamasının uygulamaya konulmasından sonra heyetin Erbil'i ziyaret etmesi dikkat çekici. Yine ABD'li bir iş adamı heyeti geçen hafta Erbil'de yatırım alanlarının değerlendirmek için Barzani ile bir araya gelmişti.

PRENS SELMAN'IN MARİFETİYLE İLK KEZ SUUDİ ARABİSTAN'A DA GİTTİLER

Riyad'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşen ABD Hristiyan Evanjelik hareketin liderlerinden Joel Rosenberg, İran'a ve diğer düşmanlara karşı Prens Selman'a güven duyduğunu söyledi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 1 Kasım’da Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da ABD Hristiyan Evanjelik hareketin liderleri ile görüşmüştü. Riyad’daki Evanjelik delegeye liderlik eden Joel Rosenberg, İsrail’in Jerusalem Post gazetesine ziyaretin detaylarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Prens Selman’ın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini “iğrenç bir olay ve berbat bir hata” olarak tanımladığını söyleyen Rosenberg, bu trajedinin kendisinin reformlarını durduramayacağını ve düşmanlarının Kaşıkçı cinayetini sonuna kadar kullandığını söylediğini aktardı.

Joel Rosenberg, Selman'ın şöyle dediğini aktardı: “Çok sayıda düşmanımız var; İran, Müslüman Kardeşler, Hizbullah, Hamas, El Kaide, DAEŞ ve diğerleri. İranlılar aşırılıkçıdır. Müslüman Kardeşler aşırılıkçıdır. Birçok aşırılıkçı var, ama onların kazanmasına izin vermeyeceğiz. Aşırılıkçılarla ideolojik bir savaşta, teröristlerle ise fizisel bir savaşta savaşıyoruz. Onlarla savaşmalı ve onları yenmeliyiz aksi takdirde onlar bizi ve reformlarımızı durduracak” 
 
Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası ziyareti iptal edip etmemeyi delegasyonun diğer üyeleriyle tartıştıklarını söyleyen Rosenberg, Suudi Arabistan'ın tarihinde ilk kez bir liderin, Evanjelik Hıristiyanlarla diyaloğa başlamak için ülkesine davet ettiğini ve bu yüzden ziyareti iptal etmediklerini söyledi. "Bence Prens Selman, her gün ülkesinin ekonomisini nasıl dönüştüreceğini anlamaya çalışarak uyanıyor." diyen Rosenberg, Selman'ın İran ve diğer düşmanlarına karşı koymak için bölgesel bir güvenlik altyapısına yatırım yapacağına olan inancını ve güvenini de aktardı. Jerusalem Post'un haberinde Rosenberg'in görüşmeden, bölgenin Rusya-İran-Türkiye-Katar ekseni ile diğer Sünni Arap devletleri, ABD ve İsrail'den oluşan eksen arasında bölünmüş olduğuna dair fikrinin güçlenerek ayrıldığı aktarıldı.
 
GÖRÜŞMEYE BAE ARACI OLDU İDDİASI

 
Rosenberg, Suudi Arabistan'da Prens Selman ile görüşme fikrini Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Washington Büyükelçisi Yusuf el-Uteybe'nin önerdiğini söyledi. Uteybe'nin önerisini hemen kabul ettiklerini söyleyen Rosenberg, "(Uteybe) Sözünü tuttu. Prens Selman'nın küçük kardeşi ve kralın oğlu olan Suudi Arabsitan'ın Washington Büyükelçisi Prens Halid bin Selman'a gitti" diye konuştu.
 
ZİYARETLER İSRAİL BASININDA 

 
Rosenberg'in Selman ile görüşmesini aktaran gazete, Prens Selman ve diğer Arap ülkeleriyle ilgili çarpıcı yorumlarda bulundu. Prens Selman'ın bakış açısısının BAE'nin fiili lideri Muhammed bin Zayid, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Ürdün Kralı Abdullah'ın görüşleri ile yakından ilişkili olduğunu söyleyen gazete, bu devletlerin yalnızca güçlü Sünni Arap devletlerini değil, aynı zamanda Müslüman Kardeşler ve Siyasi İslam'a karşı koyanları temsil ettiği yorumunda bulundu.

Yorumlar