Nefes koçluğu da standarda kavuşuyor

- Nefes Koçluğu Federasyonu tarafından mesleğin standardının oluşturulması için taslak hazırlandı - Federasyon Başkanı Karamehmet: - "Ulusal meslek standardının belirlenmesiyle Türkiye'nin her yerinde nefes koçları, seansları aynı içerik ve standartta yapacak"

Google Haberlere Abone ol
Nefes koçluğu da standarda kavuşuyor

ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Nefes Koçluğu Federasyonu tarafından mesleğin standardının oluşturulması için çalışma yapıldı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile 6 Haziran 2017'de protokol imzalayan Nefes Koçluğu Federasyonu, "Nefes Koçu (Seviye 5)" mesleğinin standardının belirlenmesi için harekete geçti.

Federasyon, nefes koçluğu için standart taslağı hazırlayarak, meslek mensuplarının görüş ve önerilerine açtı.

Taslakta nefes koçu, "iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve kalite sağlamaya ilişkin önlemleri alarak iş organizasyonu, seans öncesi hazırlık ve doğal nefes seansı yapan, mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişi" olarak tanımlandı.

Nefes koçunun görev, sorumluluk ve başarı ölçütlerine de yer verilen taslağa göre, meslek mensubunun "beden haritası", "değişik nefes alışkanlıkları" ile "nefes analizi protokolü" bilgilerine de sahip olması gerekiyor.

Gelen önerilere göre 30 Ekim'e kadar nihai şeklini alacak meslek standardı, önce Mesleki Yeterlilik Kurumunun oluşturacağı komitenin görüşüne sunulacak, ardından da MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlanacak.

- "Birçok kişi 'nefes koçu' unvanını kullanıyor"

Nefes Koçluğu Federasyonu Başkanı Nevşah Karamehmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde federasyonlarına bağlı 300'e yakın nefes koçu olduğunu belirtti.

Buna karşın farklı teknikler uygulayan birçok kişinin de çalışmalarını "nefes koçu" unvanı altında sürdürdüğünü anlatan Karamehmet, meslekle ilgili kamuoyunda bilinenlerin birçoğunun yanlış olduğunu dile getirdi.

Karamehmet, şunları kaydetti:

"Nefes ile ilgili dünyada birçok çalışma söz konusu. Hepsinin farklı isimleri var. Federasyon olarak nefes koçluğu mesleğinin tanımını yaptık. Bu tanıma uymayan nefes teknikleri uygulayan, nefes terapisi yapan, holotropik nefes gibi sistemler uygulayan birçok kişinin de popüler ve başarılı olduğu için nefes koçu unvanını kullandığını görüyoruz. Bu nedenle nefes koçluğunun diğer sistemlerden ayırt edilmesini sağlamak ve mesleği standarda kavuşturmak için MYK'ya başvurduk. Ulusal meslek standardının belirlenmesiyle Türkiye'nin her yerinde nefes koçları, seansları aynı içerik ve aynı standartta yapacak."

Yorumlar