Muhit'in son sayısı Rasim Özdenören'e ayrıldı

Muhit, bu ay Rasim Özdenören dosyasıyla raflardaki yerini aldı

Google Haberlere Abone ol
Muhit'in son sayısı Rasim Özdenören'e ayrıldı

Şair ve yazar İbrahim Tenekeci yönetiminde yayın hayatına devam eden Muhit dergisinin son sayısında, öykücü, yazar Rasim Özdenören'i anlatan yazılar yer aldı.

Hasan Aycın'ın çizgisiyle başlayan dergide, pek çok usta kalemin farklı temalarda yazdığı şiirler de okuyucunun beğenisine sunuldu.

Derginin giriş yazısını kaleme alan Tenekeci, "Türk edebiyatının önemli isimlerinden Rasim Özdenören, 23 Temmuz günü dünya hayatına veda etti. Ardında ciddi bir külliyat bırakmak suretiyle bereketli bir ömür sürmüş oldu. Eylül sayımızı büyük ölçüde Rasim Bey'e ayırdık." ifadelerini kullandı.

"YAZDI, YAZDI, DURMADAN YAZDI"

Usta yazarın biyografisini yazan Said Yavuz ve Ahmet Edip Başaran, Sezai Karakoç'la anılarına değindikleri yazıda, "Onun yazdığı bir yerde kendisinin yazacağı şeylere gerek kalmayacağını düşünecek kadar bağlıdır ona. Yazmanın edepsizlik olacağını düşünür ve yazmayı bırakır. Bunu öğrenen Sezai Bey, 'İstemeden sana kötülük etmişiz.' diyerek onu yeniden öyküye yöneltir. 1962’de tanıştığı Sezai Bey’le 1967’ye kadar geceli gündüzlü birlikte olur. Eylemini paylaşır." cümlelerini kaleme aldı.

Özdenören'in "Gül Yetiştiren Adam" isimli romanına da değinilen yazıda, "Kitap, iki ayrı düzlemde gelişir. İki ayrı kesit alınmıştır toplumdan. Bütün olarak düşünüldüğünde anlatılan, köklü ve trajik bir değişim yaşayan insanımızdır. Rasim Bey, bu eserinde Maraş'ın ulemasından, Nuri Pakdil'in büyük amcası Ziya Efendi'yi anlatır. Yani elli yıl hiç dışarı çıkmayan Gül Yetiştiren Adam, fantastik bir kahraman değil, gerçekliği olan, yaşamış bir kahramandır. Uğruna savaştıklarının nasıl bir bir yok edildiğini görerek, kahreden düzenin dayatmacı zulmüne karşı arkadaşları gibi boyun eğmeyen bir adamın, dramatik karşı koyuşunun destanıdır bu anlatı." değerlendirmesi dikkati çekti.

Şakir Kurtulmuş'un "Anlatı Ustası Rasim Özdenören" başlıklı yazıyı kaleme aldığı dergide, Hüseyin Akın, "Yumurtayı Hangi Ucundan Kıracaktık" başlıklı yazısıyla merhumun eserlerindeki düşünsel noktalara işaret etti.

Saadettin Acar yazısında, "Adeta tövbe etmeye bile geç kalmış bir toplumun günahlarının kefareti olsun diye yazdı, yazdı, durmadan yazdı." ifadelerine yer verirken, Arif Ay, "Aşkla Yazmak" başlıklı yazısında Özdenören'in İslami hayatın değerlerini sanat ve edebiyat yoluyla bugüne taşımasını anlattı. Necip Tosun "Rasim Özdenören'li Günler" başlıklı yazısında yazarla anılarını, Mustafa Özel de yazarın kaleme aldığı eserlerdeki insan ve toplum hassasiyetine değindi.

Yunus Emre Özsaray, Mehmet Özger, Yıldız Ramazanoğlu, Güray Süngü, Mahmut Bıyıklı ve Kamil Yeşil'in de katkı sunduğu dergide, Sibel Eraslan, "Gül Yetiştiren Adam" başlıklı yazısında "Rasim Özdenören, yol haritasını İslam medeniyetine dair taşıdığı aidiyet ve terakki fikirleri üzerine çizmiştir." ifadelerini kullandı.

ŞİİR, ÖYKÜ, DENEME

Murat Güzel "Yaşadığımız Günlere Zeyl", Mustafa Muharrem "Şecere", Nurettin Durman "Sabahı Beklerken", Yunus Karadağ ise "Toprağın Beyaz Balkonu" adlı şiirleriyle katkı sunarken, Mehmet Tepe, Ayşe Melek, Mehmet Aycı, Tayfun Doğan, Dilara Ayşe Akdeniz, Seyyid Ensar, Rıdvan Kadir Yeşil, İbrahim Tenekeci ve Ömer Fatih Andı'nın da şiirleri de dergide yer aldı.

Mustafa Nezihi Pesen'in "Haftada Bir" isimli öyküsünün yanı sıra Dursun Çiçek'in "Hikmet Dağı", Eyyüp Akyüz'ün "Eve Dönmek", İbrahim Tenekeci'nin "Senden Bir Eser", Erol Göka'nın "Psikoloji ve psikopatoloji ile düşünürler ve düşünceler yargılanamaz; cinayet çıkar", Mustafa Özçelik'in "Adı Güzel Kendi Güzel Bir Eser: Mevlid-i Şerif", Müslim Coşkun'un ise "İnsan Kendi Sesine Ne Kadar Uzak" yazıları da dergide okuyucuyla buluştu.

Bu sayıda ayrıca, "Sen Geçerken" adlı son şiir kitabı Muhit Kitap'tan çıkan Arif Ay, Yunus Karadağ'ın sorularını yanıtladı.

Yorumlar