"Mücevher Tezhip" sergisi açıldı

- Tezhib sanatçısı Naciye Subaşı'nın, bir kısmı ilk kez sergilenen eserlerinden oluşan sergide "Hilye-i Şerif", "Kaside-i Bürde", "Kaside-i Münferice", "Besmele-i Şerif" ve "Nazar Ayeti"nin de bulunduğu 29 eser yer alıyor - Müzehhibe Subaşı: - "Sergiye gelenler burada aşkı bulup, oradan güzel insan olma aşkına doğru yol alacak. En büyük ihtiyacımız sevgi. Şu ortamda ihtiyaç duyduğumuz bu güzel şeyin peşinde, ben fırçamla adım adım yürüdüm ve buralara geldim. Nişetim, peşimden gelenlere de bu sevgiyi aşılamak"

Google Haberlere Abone ol
"Mücevher Tezhip" sergisi açıldı

İSTANBUL (AA) - Tezhip sanatçısı Naciye Subaşı’nın "Aşk ve Meşk" temasıyla hazırladığı "Mücevher Tezhip” sergisi sanatseverlerle buluştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü'nün katkılarıyla hazırlanan sergi, Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde açıldı.

Subaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanat hayatı boyunca İstanbul'da 2, uluslararası alanda ise yaklaşık 40 şahsi sergi açtığını söyledi.

Sergide, tezhip, mücevher tezhip ve kalem işi türlerinde eserleri bulunduğunu belirten Subaşı, "Sergiye gelenler burada aşkı bulup, oradan güzel insan olma aşkına doğru yol alacak. Dünyamızın durumu malum. Sevgiyi kaybetmiş vaziyetteyiz. En büyük ihtiyacımız sevgi. Şu ortamda ihtiyaç duyduğumuz bu güzel şeyin peşinde, ben fırçamla adım adım yürüdüm ve buralara geldim. Niyetim, peşimden gelenlere de bu sevgiyi aşılamak." diye konuştu.

Subaşı, hat sanatının Kufi, ta'lik, nesih ve sülüs gibi örneklerini de sunduklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Sanat, aşk işi. Aşkı olan devam ettiriyor. Ben aşkı meşk eyledim ve böyle eserler ortaya çıkardım. İnsanlar belki daha farklı şeylerde, aşkı farklı bulurlar. Sanat güzel bir şey. Dini, dili ne olursa olsun, insanlara sanatla ulaşabilirsiniz. Çünkü her şey bir gözde başlıyor. Eğer güzel şeyler yaptıysanız, gözden gönüle düşürdüğünüz her şey de size güzel kapılar açıyor."

"Aşk ve Meşk" temalı sergide, "Hilye-i Şerif", "Kaside-i Bürde", "Kaside-i Münferice", "Besmele-i Şerif" ve "Nazar Ayeti"nin de bulunduğu 29 eser yer alıyor.

Sanatçının, bir kısmı ilk kez sergilenen eserlerinden oluşan sergi, 29 Aralık'a kadar gezilebilecek.

- Naciye Subaşı

İstanbul'da 1960 yılında dünyaya gelen Subaşı, sanat çalışmalarına 1980 yılında İstanbul'da, Kubbealtı Akademisi Tezhib Nakışhanesi'nde başladı. Burada Çiçek Derman'ın derslerine devam eden sanatçı, daha sonra Kültür Bakanlığı'nın Topkapı Sarayı'nda açtığı Nakışhane'den 1984’te mezun oldu. Türk tezhip ve kalem işi sanatlarında Osmanlı klasik üslubunu yeni bir anlayışla yorumlayıp günümüze taşımaya çalışan Subaşı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Hattat olan eşi Prof. Dr. Hüsrev Subaşı ile birlikte Kahire, Dubai, Tunus, Cidde, Berlin, Tahran ve Tokyo’da sergiler açtı. Ayrıca geleneksel Türk sanatları alanında Türkiye'de düzenlenen devlet sergileri de dahil 40'a yakın karma sergiye iştirak etti. Sanatçı, 2008 yılında "Uluslararası Al-Burda" yarışmasında üçüncü, aynı yıl "Peygamber Sevgisi" konulu "Uluslararası Al Mahabba Awards" yarışmasında Hilye-i Şerif çalışması ile "Grafik Art" dalında birinci oldu. Subaşı, 2012'de Muscat Festivalinde ise Tezhib dalında kültür, sanat ve yaratıcılık ödülü almaya hak kazandı.

Yorumlar