MSÜ sınav yerleri belli oldu - Askeri Lise Taban Puanları 2019

Milli Savunma Üniversitesi sınavlarına girecek öğrencilerin sınav yerleriyle ilgili bilgiler ÖSYM tarafından erişime açıldı.

Google Haberlere Abone ol
MSÜ sınav yerleri belli oldu - Askeri Lise Taban Puanları 2019

Milli Savunma Üniversitesi sınav giriş yerleriyle ilgili belgeler öğrencilerin erişimine açıldı. MSÜ sınavlarına girmek isteyen öğrenciler ÖSYM tarafındna erişime açılan bilgiler doğrultusunda sınava girecekler.

ASKERİ OKUL TABAN PUANLARI 2019

Askeri Lise Taban Puanları 2019, ya da ALS 2019 taban puanları ile öğrenci alacak okullar şeklinde merak eden askeri öğrenci adayları sık sık bu alanda sorgulama yapıyor. Bilindiği gibi askeri liseler 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra kapatıldı. Onların yerine Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı askeri üniversiteler açıldı. Bu üniversitelere başvuru şekli ve puanları ise haberimizde.

  • Askerli Lise Taban Puanları 2019
  • Kara Hava ve Deniz Kuvvetleri Güncel Yeni ALS Taban Puanları 2019
  • Kara Kuvvetleri - Hava Kuvvetleri Askeri Liseleri 2019 Tapan Puanları

Bilindiği gibi Türkiye'de askeri liselerin kökeni 1700'lü yıllara kadar uzanmaktadır. Türkiye'de ilk kez 1789 yılında, Osmanlı İmparatorluğu Padişahı II. Mahmud zamanında Harbiye-i Umumiye adıyla temelleri atılmıştır. 

1839'da Kuleli Askeri Lisesi (o zamanki adıyla Kuleli Harp Okulu) askeri liselerin temelleri güçlenmiştir.

15 Temmuz hain darbe girişiminiden sonra 2016 yılında askeri liselerin kapatılma kararı alındı.

2016 yılında kadar Türkiye'de faaliyet gösteren askeri liseler şunlardı: 

  • Kuleli Askeri Lisesi (İstanbul)
  • Maltepe Askeri Lisesi (İzmir)
  • Işıklar Askerî Hava Lisesi (Bursa)
  • Heybeliada Deniz Lisesi (İstanbul)

2016 yılında askeri liselerin kapatılmasından sonra Milli Savunma Bakanlığına bağlı askeri üniversiteler kuruldu.

2016 yılında kapatılan okulların yerine açılan yeni okullar ise şöyle: 

  • Milli Savunma Üniversitesi
  • Kara Harp Okulu
  • Deniz Harp Okulu
  • Hava Harp Okulu
  • Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu
  • Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu
  • Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu
  • Bando Astsubay Meslek Yüksek Okulu

Askeri liselerde okumak isteyen ancak onların kapandığını öğrenen askeri öğrenci adayları MSB üniversitelerine başvurarak amaçlarına ulaşabilir.

ASKERİ OKUL BAŞVURULARI NASIL VE NEREDEN YAPILIYOR?

Askeri okullara başvurular 2016 yılından bu yana ÖSYM tarafından alınıyor. Başvuru yapabilmek için ÖSYM tarafından verilen aday numarası, ÖSYM şifresi veya TC Kimlik Numarası ile giriş yapmanız gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra "Aday İşlemleri" menüsünden "Milli Savunma Üniversitesi" başvuru kategorilerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

SINAV ÜCRETİNİ YATIRMA İŞLEMİ 

ÖSYM üzerinden başvuru yapıldıktan sonra sınav ücretinin yatırılması gerekiyor. 2019 yılı askeri okul başvuruları 16 Ocak'ta başladı. 27 Şubat 2019 tarihine kadar devam edecek. Bu süre içinde başvuru yapılması ve ücretlerin yatırılması gerekiyor.

ASKERİ OKUL SINAVLARI NE ZAMAN?

ÖSYM üzerinden askeri okul başvuru işlemleri yapıldıktan sonra sınavın yapılacağı tarih beklenecek. 

Askeri okul sınavları 7 Nisan 2019 tarihinde 81 bilin tamamında yapılıyor. Sınav süresi 2 saat 15 dakikadır. 

Sınav saat 10.15'te yapılacak. Sınavdan 30 dakika önce mutlaka sınav yerlerinde olunması gerekiyor.

2019 MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ ASKERİ ÖĞRENCİ ADAY BELİRLEME SINAVI BAŞVURULARI BAŞLADI

Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı için başvurular Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) tarafından alınmaya başladı.

Adaylar başvurularını 16 Ocak 2019-27 Şubat 2019 (Geç başvuru tarihi 07 Mart 2019) tarihleri arasında ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresi üzerinden yapabilecek.

Sınava katılmak isteyen adaylar, “2019-MSÜ Kılavuzu ile Aday Başvuru Formu”na başvuru süresi içinde http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebilecekler.

ASKERİ OKUL TERCİH İŞLEMLERİ

Askeri okul tercih işlemleri 29 Nisan 2019 - 17 Mayıs 2019 tarihleri arasında alınacak. Tercih işlemleri ise Milli Savunma Bakanlığı'nın https://personeltemin.msb.gov.tr adresi üzerinden yapılıyor. Buradan Harp Okulu veya Astsubay Meslek Yüksek Okulu tercih işlemleri bu adres üzerinden yapılabilir.

Tercih işlemleri bitirildikten sonra aynı adres üzerinden kazananların isimleri yayınlanacak. Çağrı listesi olarak yer alacak listede isimleri bulunan isimler 13 Haziran 2019 tarihinde kontrol işlemi yapabilir. 

Listede isimleri yer alanlar 15 Haziran 2019 tarihinde düzenlenecek YKS-2019-TYT sınavına katılacak.

ASTSUBAY ADAYI ÖĞRENCİLER

İlgili adaylar 16 Haziran 2019 tarihinde uygulanacak olan YKS-2019-AYT sınavına katılacak.

Askeri öğrenci adayları 24 Haziran - 26 Temmuz 2019 tarihleri arasında Kara Harp Okulu Komutanlığı'nda icra edilen ikinci Seçim Aşamaları'na katılacak.

İkinci Seçim Aşamaları'na katılacak adayların mutlaka gerekli bütün evrakları yanlarında götürmeleri gerekiyor. Evrakları eksik olan adaylar başka aşamalara katılamazlar.

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ'NE BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

* Harp Okullarına (HO) bayan ve erkek, Astsubay Meslek Yüksekokullarına (Asb. MYO) sadece erkek öğrenci alınacaktır.

* Gün ve aya bakılmaksızın Harp Okulları için en fazla 20 (yirmi) yaşında olmak (1998 ve sonrası doğumlu), Astsubay Meslek Yüksekokulları için en fazla 21 (yirmibir) yaşında olmak (1997 ve sonrası doğumlu),

* Lise ve dengi okullarda öğrenciliği devam edenler için 2018 yılında Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarının kesin kayıt işlemlerinin son tarihine kadar mezun olmak veya dönemine bakılmaksızın 2016 ve 2017 yılında mezun olmak (daha önceki yıllarda mezun olanlar başvuramazlar),

Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına başvuru için ÖSYM Başkanlığınca 18 Mart 2018 tarihinde yapılacak 2018-MSÜ Sınavına katılmış ve Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek çağrı taban puanı almış olmak.

* Her aday için Ağırlıklı puanlar kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek adayların;

- MSÜ-SAYISAL (SA),

- MSÜ-EŞİT AĞIRLIK (EA),

- MSÜ-SÖZEL (SÖ),

- MSÜ-GENEL (GN) puanları oluşturulacaktır.

MSÜ SINAVLARINDA KAÇ SORU SORULUYOR?

Milli Savunma Üniversitesi sınavlarında Türkçe, Coğrafya, Tarih, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji alanından sorular soruluyor.

KAPATILAN ASKERİ OKULLARIN DURUMU

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, kapatılan 5 askeri okulda yaklaşık 5 bine yakın öğrenci bulunduğunu belirterek, "O zamanki adıyla, SBS veya TEOG, o dönem tabi olduğu sisteme göre, aldıkları puanlar üzerinden kendilerine tercih hakkı vereceğiz." dedi.

Tekin, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından çıkarılan "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname (KHK)" ile kapatılan özel okullar ve askeri liselerdeki öğrencilerin nakil sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakanlık olarak KHK ile kapatılan özel öğretim kurumlarındaki zorunlu eğitim çağındakiler ile KHK ile kapatılan askeri liseler ve astsubay hazırlama okullarındaki öğrencilerin yerleştirme süreçlerine ilişkin işlemler yürüttüklerini anlatan Tekin, her iki gruptaki öğrenciler için çok detaylı çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kapatılan İstanbul Kuleli Askeri Lisesi, İzmir Maltepe Askeri Lisesi, Bursa Işıklar Askeri Lisesi, İstanbul Heybeliada Askeri Lisesi, Ankara Bando Astsubay Hazırlama Okulunda yaklaşık 5 bin öğrenci bulunduğunu bildiren Tekin, bu öğrencilerin nakil süreçlerine ilişkin bütün çalışmaları yaptıklarını ifade etti.

Daha önce benzer bir çalışmayı polis kolejindeki öğrenciler için de yaptıklarını anımsatan Tekin, askeri liselerdeki öğrencilerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları açısından tedbir aldıklarını bildirdi.

Tekin sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen yıl 9. sınıfta okuyup bu yıl 10. sınıfa geçen öğrencilerimiz, fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki bütün ortaöğretim kurumlarını tercih edebilecek. Fen ve sosyal bilimler liseleri 9. sınıftan itibaren farklı bir program uyguluyorlar. Dolayısıyla müfredat arasında uyumsuzluk açısından bu liseler hariç tutuldu. Örneğin Bando Mızıka Okulundaki çocuklar güzel sanatlar liselerine nakil yoluyla başvuru yapabilecek.

10. sınıfta müfredat farklılaşıyor. Meslek liselerinde, imam hatip liselerinde farklı bir müfredat uygulanıyor. Dolayısıyla 10. sınıftan 11'e, 11'den 12'ye geçen öğrenciler, sadece puanlarına uygun anadolu liselerine kayıt olabilecek."

Tekin, bu hafta içerisinde bütün nakil işlemlerini bitireceklerini belirterek, Genelkurmay Başkanlığının ilgili birimlerinden 5 okuldan 3'ünün listesini aldıklarını, diğer okullardaki listelerin de gün içerisinde gelmesini beklediklerini bildirdi.

İletişim bilgileri olan öğrencilerle temasa geçeceklerini ifade eden Tekin, "Bakan onayımızı hazırladık, listeler geldikten sonra bu öğrenciler il ve ilçelerdeki milli eğitim müdürlüklerinden nakil komisyonuna başvuracak ve yerleştirme işlemlerini yapacağız." bilgisini aktardı.

TÜRKİYE'NİN HER TARAFINDA TERCİH YAPABİLECEKLER

Müsteşar Tekin, Türkiye’nin bazı illerindeki askeri liselerde 81 ilden öğrenci bulunduğunu, öğrencilerin bir kısmının sırf askeri liselerde okumak içen memleketlerinden geldiğini anımsattı.

Kapatılan askeri okullardaki öğrencilere tercih hakkı vereceklerini bildiren Tekin, bu öğrencilerin ülke geneline istediği ili tercih edebileceğini söyledi.

Yerleştirmelerde öğrencilerin puanlarının dikkate alınacağını vurgulayan Tekin, "Askeri liselerde okuyan öğrencilerin, endişeye kapılmasına gerek yok." ifadesini kullandı.

Öğrencilerin 8'inci sınıfı bitirdiğinde merkezi sınavlara girdiğini anımsatan Tekin, "O zamanki adıyla SBS veya TEOG, o dönem tabi olduğu sisteme göre, aldıkları puanlar üzerinden kendilerine tercih hakkı vereceğiz. Diyelim ki öğrenci, taban puanı 470 olan bir anadolu lisesine girmek istiyorsa puanı yetiyorsa oraya girecek, yetmiyorsa puanına uygun bir lise türü her ne ise oraya yerleşecek." diye konuştu.

KAPATILAN ÖZEL OKUL ÖĞRENCİLERİNİN NAKLİ

Kapatılan özel okullardaki öğrencilerin ise e-okul sisteminde bilgilerinin bulunduğunu, eğitim öğretim hayatlarının her döneminde de nakil hakları olduğunu ifade eden Tekin, "İstedikleri her daim, her gün nakil ekranlarından başvurularını yapıp puanlarına göre bir okula yerleşebilecek durumdalar." diye konuştu.

Kapatılan okullardaki öğrencilerin resmi okullara kontenjan koşulu aranmaksızın yerleştirileceklerini bildiren Tekin, şunları kaydetti: "Örneğin, 34 kontenjanlık sınıfta, 2 öğrenci ayrılmış, 2 kişilik boş kontenjan var. Bu iki kişilik boş kontenjan, bizim normal nakil prosedürüne tabi çocuklar için ayrıldı. 34 artı kontenjan koşulu aranmaksızın kapatılan okullardaki çocuklar başvuru yapabilecekler. Puanlarına ve okul türleri uygun okullara yerleştirilecekler. İlkokul ve ortaokullarla ilgili zaten bir sıkıntı yok çünkü, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre bu çocuklar, evlerine en yakın okullara yerleştirilmiş olacaklar. Hiçbir sıkıntı olmaksızın, hiçkimse mağdur olmaksızın çocuklarımız eğitim öğretim hayatlarına devam edecekler, zorunlu eğitim sürecini tamamlamış olacaklar."

Yorumlar

ESMA AYYILDIZ ÖZEL HAREKAT KADIN JANDARMA NASIL OLUNUR
salih puanı kaç
emre as subay
Kjbjlbhlmbjlmb Fjjjljhj
samet istanbul puanı kaçtır