Moody's Küresel Ekonomik Büyüme Tahminlerini Açıkladı

Moody's'in yeni raporunda G20 ekonomilerinin 2024'te yüzde 2,4 büyümesi beklenirken, 2025'te bu oranın yüzde 2,6'ya çıkacağı öngörüldü.

Google Haberlere Abone ol
Moody's büyüme tahminlerini açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Küresel Makro Görünüm 2024-25 raporunun şubat ayı güncellemesini yayımladı. Raporda, G20 ekonomilerinin 2024'te yüzde 2,4 büyümesi beklenirken, 2025'te bu oranın yüzde 2,6'ya çıkacağı öngörüldü. Küresel ekonominin COVID-19 sonrası döneme adaptasyonu, politika manevraları ve iyileşen arz-talep dengeleri gibi faktörlerin etkisi altında incelendi.

EKONOMİK FAALİYETLER VE POLİTİKA MANEVRALARI

Moody's raporunda, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda ekonomik faaliyetlerin normalleşme sürecine girdiği belirtildi. Avrupa'da kış aylarının ılıman geçmesi ve etkili politika manevralarının, özellikle gelişmiş ekonomilerde "yumuşak iniş" senaryosunu mümkün kıldığı ifade edildi. ABD ekonomisinin sağlamlığı ve gelişmekte olan ülkelerdeki sürdürülebilir toparlanmalar, olumlu büyüme görünümünü destekleyen başlıca unsurlar arasında yer aldı.

MERKEZ BANKALARI VE FAİZ ORANLARI

ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz oranlarını düşürme yolunda ilerlerken, rapor bu adımların enflasyonun kontrol altına alınması koşuluyla gerçekleşeceğine işaret etti. Moody's, Fed'in 2024'te faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 4,25-4,50 aralığına indireceğini ve ECB'nin ikinci çeyrekte politika normalleşmesine başlayacağını öngördü.

JEOPOLİTİK RİSKLER VE EKONOMİK TEHDİTLER

Küresel ekonomi için jeopolitik riskler ve enflasyon, önemli tehditler olarak raporda yer aldı. Rusya-Ukrayna savaşı, Orta Doğu çatışmaları ve Asya'daki gerginlikler, bölgesel ve küresel büyüme üzerindeki belirsizlikleri artırırken, emtia piyasaları ve küresel ticaret üzerindeki etkileri de sürdürüyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE DAİR TAHMİNLER

Moody's, Türkiye ekonomisi için 2024 ve 2025 yıllarında sırasıyla yüzde 2,5 ve yüzde 3 büyüme öngörüsünde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2023 yılı son çeyrekte yüzde 4, yılın tamamında ise yüzde 4,5 oranında büyüme kaydetti. Raporda, ABD, Hindistan ve Rusya ekonomileri için yukarı yönlü revizyon yapılırken, Euro Bölgesi, Almanya, Suudi Arabistan ve Arjantin ekonomileri için beklentilerin aşağı çekildiği belirtildi.

Moody's raporu, küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması, merkez bankalarının faiz politikaları ve jeopolitik risklerin ekonomik görünüme etkileri hakkında detaylı bir analiz sunuyor. Bu kapsamda, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki yıllarda nasıl bir performans sergileyeceği ve küresel ekonomik dinamiklerle olan etkileşimi, özellikle ekonomi çevrelerince yakından takip edilecek.

Yorumlar