Mısır ve Etiyopya arasında Nahda Barajı sorunu

Mısır: Etiyopya yönetimi Hedasi Barajı'yla ilgili anlaşmaya istekli değil

Google Haberlere Abone ol
Mısır ve Etiyopya arasında Nahda Barajı sorunu

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Etiyopya yönetiminin Hedasi (Nahda) Barajı ile ilgili bir anlaşmaya varmaya istekli olmadığını söyledi.

Şukri, ülkesini ziyaret eden Kenya Dışişleri Bakanı Alfred Mutua ile başkent Kahire'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Etiyopya, Sudan ve Mısır arasındaki Hedasi Barajı anlaşmazlığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hedasi Barajı ile ilgili 10 yıldan beri müzakerelere devam ettiklerini ancak Etiyopya makamlarının bu konuda anlaşmaya istekli olmadığını belirten Şukri, "Mısır, Nil sularının kalkınma için kullanılmasına itiraz etmiyor. Yeter ki Nil Nehri yatağındaki 2 ülkeye (Mısır ve Sudan) ciddi zararlar vermesin." dedi.

Addis Ababa yönetimiyle uzun yıllardır devam eden müzakerelerin sonuç vermediğine dikkati çeken Şukri, bunun üzerine Mısır olarak konuyla ilgili bir çözüm sağlanması için ABD ve Afrika Birliğinin de aralarında bulunduğu bazı tarafların yardımına başvurduklarına işaret etti.

Hedasi Barajı'nın inşaat çalışmalarının devam ettiği ve su tutmada yeni bir aşamaya geçilebileceğini ifade eden Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, artık Etiyopya'nın sorumlu bir tutum sergilemesi gerektiğini söyledi.

Şukri, Mısır'ın sergilediği her türlü esneklik ve önerilere rağmen yıllarca süren müzakerelerin bir anlaşmaya varmadığını ve Etiyopya'nın siyasi iradesine ilişkin şüphelerin oluşmaya başladığını dile getirdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Etiyopya'nın Nil Nehri yatağındaki Mısır ve Sudan'ın çıkarlarını göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyerek, "Şüphesiz bunun olmaması halinde Mısır devleti halkının çıkarlarını savunur ve bunun için gerekli adımları atar. Ancak bizler her zaman uzlaşı ve mutabakat için çabalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kenya Dışişleri Bakanı Mutua da Etiyopya, Sudan ve Mısır arasındaki Hedasi Barajı anlaşmazlığının müzakerelerle çözülmesinin önemini vurguladı.

MISIR VE ETİYOPYA'NIN HEDASİ BARAJI ANLAŞMAZLIĞI

Etiyopya, Mısır ve Sudan, 10 yıldan uzun süredir Hedasi Barajı ile ilgili karşı karşıya geliyor.

Nil sularının yaklaşık yüzde 80'i topraklarında doğmasına rağmen sadece yüzde 3'ünden yararlanabilen Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı'nın inşasına 2 Nisan 2011'de başladı.

Baraj, Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapılması nedeniyle büyük önem taşıyor. Etiyopya, Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve elektrik satmayı amaçlıyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile bir anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ederken Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.

Tepkilere rağmen Temmuz 2020'de ilk dolum işleminin yapıldığı barajda 20 Şubat 2022'de ilk kez elektrik üretimine başlanmıştı.

Yorumlar