Milli Piyango helal mi haram mı? İşte Diyanet'in cevabı

Milli Piyango'ya umut bağlamış milyonlarca vatandaş, çıkarsa sevap işlerde harcayacağını belirterek kendini avutuyor. Peki Milli Piyango haram mı helal mi? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın cevabı:

Google Haberlere Abone ol
Milli Piyango helal mi haram mı? İşte Diyanet'in cevabı

Milli Piyango'nun her yıl verdiği ikramiyeyi alma hayali kuran milyonlarca vatandaş bilet gişelerinin önünde kuyruklar oluşturuyor. Özellikle de İstanbul Eminönü'ndeki Nimet Abla Gişesi'nin önündeki kuyruk hemen hemen her gün haber oluyor. Buralarda kuyruğa giren vatandaşların en büyük avuntusu ise "çıkarsa sevap işlerde harcarım" şeklinde oluyor. Peki, milli piyango haram mı helal mi? Piyangodan çıkan ikramiye ile sevap yapılabilir mi? İşte detaylar: 

Diyanet İşleri Başkanlığı ise bu konuyu şu şekilde açıklıyor: "Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları (Milli Piyango, loto, toto, at yarışı,  kazı kazan ve benzeri), kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır. (İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, VIII, 554-555; İbn Kudame, el-Muğni, IV, 194)

PİYANGO PARASIYLA SEVAP OLUR MU?

Piyangodan kazanılan paraları sevap almak için dağıtmak beyhude bir girişimdir. Ancak bu, piyango parasının yoksullara ya da ihtiyaç sahiplerine verilemeyeceği anlamına gelmiyor. Elbette verilebilir. Ancak ondan, helal bir paradan beklenen sevap şeklinde bir sevap beklenmemelidir.

Bu tür oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez.

Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir.

Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) bu tür haram kazançların harcanmasının ve güya sadaka olarak verilmesinin mümkün olmayacağını haber vermiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI, 189)."

Yorumlar