Mete Gazoz hasta mı? Mete Gazoz'un hastalığı nedir?

Mete Gazoz bir kez daha dünya şampiyonu olarak altın madalya kazandıktan sonra hastalığıyla ilgili sorular da yeniden gündem oldu. Peki, Mete Gazoz hasta mı, hastalığı nedir?

Google Haberlere Abone ol
Mete Gazoz hasta mı? Mete Gazoz'un hastalığı nedir

Mete Gazoz hasta mı sorusu aldığı son altın madalya ile birlikte bir kez daha gündem oldu. Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda gösterdiği üstün başarıyla göğsümüzü kabartan Gazoz, başarısıyla olduğu kadar hastalığıyla da konuşuldu. Peki, Mete Gazoz'un hastalığı nedir?

Okçu Mete Gazoz, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda erkekler klasik yay şampiyonu oldu. Gazoz finalde Kanadalı rakibi Eric Peters’i 6-4 yenerek altın madalyaya ulaştı. Gazoz yarı finalde, dünya klasmanında ilk sırada yer alan Brezilyalı Marcus D’Almedia’yı 7-3, çeyrek finalde de Şilili Ricardo Soto’yu 6-2 yenmişti. Mete Gazoz dünya klasmanında 12. sırada bulunuyor. Bu galibiyetiyle Paris 2024 Olimpiyatları’na katılım hakkı kazanan Gazoz, “Bugün bu gezegendeki en iyi okçu bendim, bundan sonra da ben olacağım” dedi.

METE GAZOZ HASTA MI?

8 Haziran 1999 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen 22 yaşındaki Türk okçu Mete Gazoz genç yaşına rağmen kariyeri başarılara dolu bir sporcudur. Mete Gazoz Nottingham'da düzenlenen 2016 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'ndaki bireysel kategorisinde gümüş madalya kazanmış ve 17 yaşındayken katıldığı 2016 Yaz Olimpiyatları'na Türkiye kafilesindeki en genç sporcu olmayı başarmıştır.

Mete Gazoz hasta mı? Mete Gazoz'un hastalığı nedir?
Mete Gazoz

 

Olimpiyat şampiyonluğu sonrasında mikrofonlara konuşan Mete Gazoz'un konuşma sırasında zorlandığı sevenlerinin dikkatinden kaçmamıştı. Konuyla ilgili Mete Gazoz ve ailesinden bir açıklama veya bilgilendirme yapılmadı ancak genç sporcuda basit bir "Akıcılık bozukluğu" (Kekemelik/Hızlı Konuşma) veya benzeri olarak Tourette sendromu olduğu düşünülmekte.

TOURETTE SENDROMU NEDİR?

Tourette sendromu, çocukluk döneminde başlayan, istem dışı gerçekleşen, devamlı tekrarlanan ani hareketler veya seslerden meydana gelen tikler olarak ifade edilen nörolojik bir hastalıktır. Tourette sendromu, Fransız Doktor Gerard Gilles de La Tourette tarafından ilk kez 1985 yılında tanımlanmıştır. Halk arasında kendini tutamama, aniden bağırma ve tik hastalığı olarak da bilinir.

Tourette sendromlu kişiler, normal bir zekâ seviyesine sahiptir. Hastaların yaşam süreleri Tourette sendromu nedeniyle etkilenmez. Tourette sendromu, uzun yıllar süren bir kronik hastalıktır.

Hastalık boyunca belirtiler, kişide zaman içerisinde baskılanıp, tekrar artan bir grafik seyredebilir. Tikler, hapşurma gibi kontrol altıda alınamayan dürtülerdir. Göz kırpma, omuz silkme gibi istemsiz tiklerin dışında farklı sesler çıkarma, kötü söz söyleme, küfür etme gibi belirtilerde görülebilir.

Yorumlar