Merkez Bankası'ndan enflasyonla mücadelede yeni kararlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kredi büyüme sınırlarını daha da sıkılaştırarak para politikasını destekleme kararı aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeler ve parasal aktarım mekanizmasını güçlendirme adımları detaylandırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası'ndan yeni kararlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), para politikasının etkinliğini artırmak amacıyla yeni sıkılaşma kararları aldı. Kararlar, kredi büyümesini kontrol altına almayı ve enflasyon üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor.

YENİ DÜZENLEMELER NELER?

Kararlar kapsamında, TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5'ten yüzde 2'ye, ihtiyaç kredileri için yüzde 3'ten yüzde 2'ye düşürülürken, taşıt kredilerindeki yüzde 2'lik sınır korunacak. Bu adımların kredi büyümesini daha sürdürülebilir bir seviyeye çekmesi bekleniyor.

PARASAL AKTARIM MEKANİZMASINA GÜÇLENDİRME

TCMB, ayrıca parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmeye yönelik ilave adımlar atılacağını duyurdu. Bu çerçevede, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılıkların yanı sıra, etkinliği artırmak amacıyla menkul kıymet tesisi gibi yeni uygulamaların hayata geçirilmesi planlanıyor.

PARA POLİTİKASI KURULU'NUN KARARLILIK MESAJI

22 Şubat'ta gerçekleşen Para Politikası Kurulu toplantısından çıkan özet, TCMB'nin enflasyon görünümünde kalıcı bozulma öngörülmesi halinde para politikası duruşunun daha da sıkılaştırılacağını belirtti. Ayrıca, kredi büyümesi ve mevduat faizlerinde beklenmedik değişiklikler olması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği ifade edildi.

Atılan yeni adımlar, TCMB'nin enflasyonla mücadeledeki kararlılığını ve ekonomik istikrarı sağlama yönündeki çabalarını gösteriyor.

Yorumlar