Merkel-Fico-Sobotka görüşmesi

- Almanya Başbakanı Merkel: -"İngiltere’nin AB’den ayrılması üzücü bir olay. Biz zararı sınırlandırmak istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Merkel-Fico-Sobotka görüşmesi

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının (Brexit) üzücü bir olay olduğunu söyledi.

Merkel, Almanya ile 1992 yılında dönemin Çekoslovakya Cumhuriyeti ile imzalanan komşuluk anlaşmasının 25. yıl dönümü vesilesiyle Çekya Başbakanı Bohuslav Sobotka ve Slovakya Başbakanı Robert Fico ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Almanya'nın söz konusu iki komşu ülke ile iyi ilişkiler içinde olunduğunu ifade eden Merkel, bu ilişkileri tüm alanlarda yapacakları işbirlikleriyle geliştirmek istediklerini belirtti.

Burada bulunan 3 başbakanın, İngiltere'nin ayrılmasının AB için bir dönüm noktası olduğu yönünde değerlendirmede bulunduğunu aktaran Merkel, "İngiltere’nin AB’den ayrılması üzücü bir olay. Biz zararı sınırlandırmak istiyoruz." dedi.

Merkel, savunma bütçesinin artırılmasına ilişkin de bu konuda Alman hükümetinde görüş birliğinin bulunduğunu aktardı.

Almanya'nın, 2014'de Galler’de yapılan NATO Zirvesinde taahhütte bulunduğunu ve 2024’ kadar savunma harcamalarını milli gelirin yüzde 2'sine çıkartılması hedefine doğru hareket ettiğini belirten Merkel, 2024’e kadar daha yılların bulunduğunu bildirdi.

Almanya’nın 2017'de 2016 bütçesine göre savunma harcamalarını yüzde 8 artırdığına işaret eden Merkel, Alman Ordusu'nun özellikle siber savunma alanında yatırıma ihtiyacı duyduğunu herkesin gördüğünü dile getirdi.

Merkel, sığınmacılara ilişkin değişik ülkelerde farklı duyarlılıkların bulunduğuna dikkat çekerek, sığınmacı ve göç konusunun, dış sınırların korunması, insanların ülkelerinden kaçmalarına ilişkin sebeplerle mücadele, sığınmacıların kabul etme gibi çeşitli unsurları barındırdığını vurguladı. Merkel, "Avrupa'da dayanışma gösterilmesi gerektiğine inanıyorum." ifadesini kullandı.

Slovakya Başbakanı Fico da Brexit konusunda AB üyesi 27 ülkenin birlikte hareket etmesini istedi.

Ülkelerin bireysel olarak İngiltere ile görüşmeler yapmaması uyarısında bulunan Fico, İngiltere'nin AB’den ayrıldıktan sonra daha iyi duruma gelmemesi gerektiğini, çünkü bu ülkenin kendi isteğiyle AB'den ayrıldığını belirtti.

Çekya Başbakanı Sobotka ise Brexit’in büyük bir sınama olduğuna işaret ederek, AB’nin insanlara nasıl faydalı olduğunun anlatılması gerektiğini söyledi.

Sobotka, Avrupa'daki sığınmacı krizine ilişkin, AB ülkelerinin olanaklarına göre dayanışma gösterebileceklerini kaydetti.

Yorumlar