Hürriyet'te bir yıl aradan sonra yeniden 'parayla yazı' tartışması

Ertuğrul Özkök ve Ayşe Arman'ın para karşılığında röportaj yaptıkları iddiasının üzerinden henüz bir yıl geçmeden aynı isimlerden biriyle ilgili yeni bir tartışma başladı. Ayşe Arman'ın tekrar benzer bir harekette bulunduğunu belirten Sevilay Yılman, medyada önemli bir tartışmaya imza attı. Hürriyet gazetesi yönetimi ise, para karşılığında yazı yazmakla suçlanan Ayşe Arman ile ilgili başlayan tartışma konusunda açıklama yaptı. Açıklamada, Hürriyet yazarlarının parayla yazı yazmadıkları belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Hürriyet'te bir yıl aradan sonra yeniden 'parayla yazı' tartışması

Hürriyet yazarlarının para karşılığında röportaj yaptıkları yönündeki tartışmalar ilk olarak 2017 yılında başlamıştı. Ertuğrul Özkök ile Ayşe Arman'ın aynı anlarda Sağlık Bakanlığı onayı olmadan Türkiye'de bitkisel bir ürün satmaya gelen yabancı biriyle röportaj yapmışlardı. Bu röportajlar o dönemde Hürriyet'in okur temsilcisi Furak Bildirici tarafından da doğrulanmıştı. Röportaj yapılan kişi tamamen reklam yapmak amaçlı söyleşi vermişti. Bu olayın üzerinden henüz bir yıl geçmemişken Hürriyet yeni bir suçlamayla karşı karşıya. Yazar Ayşe Arman bir kez daha benzer bir vakayla suçlanıyor. Hürriyet yazarlarından Ayşe Arman'ın para karşılığında yazı yazdığı yönünde medyada özellikle de yazarlar dünyasında yer alan tartışmalarla ilgili Hürriyet'ten açıklama geldi.

Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: Son günlerde, başta Ayşe Arman olmak üzere gazetemiz yazarlarına yönelik bir karalama kampanyası kamuoyunun gündemini meşgul etmektedir.

Türk basınının ‘amiral gemisi’ olan Hürriyet Gazetesi, güçlü yazar ve muhabir kadrosu ile 70 yıldır Türkiye gündemini belirlemektedir.

Bu vasfından ötürü gazetemiz, başta sosyal sorumluluk çalışmaları olmak üzere geniş kitlelere ulaşmak isteyen tüm sektörler ve projeler için en çok tercih edilen yayın organlarının başında gelmektedir.

Proje yönetimi kapsamında paydaş sıfatıyla pek çok kurumla reklam işbirliği yapan Hürriyet Gazetesi, ‘haber değeri’ anlayışından ödün vermeden bu işbirliklerini haber içeriği olarak da kamuoyuna ulaştırmaktadır. Özellikle yazarların katılımı ile gerçekleştirilen bu tip çalışmalarda, projeyi gerçekleştiren kurum ile gazetemiz arasındaki reklam anlaşması haricinde gazetecileri bağlayan herhangi bir ticari işbirliği söz konusu olmamıştır. Dolayısıyla gazetemiz yazarlarının da herhangi bir proje komisyonu ile çalışması mevzu bahis değildir.

Bu vesile ile Hürriyet Gazetesi ve yazarlarına yöneltilen bu ithamın gerçek dışı olduğunu belirtmek isteriz.

Gazetemiz 70 yıldır olduğu gibi bundan sonra da gündemi belirlemeye, ses getiren haber çalışmalarına imza atmaya ve projeler geliştirmeye devam edecektir.

PARA KARŞILIĞINDA RÖPORTAJ YA DA HABER TARTIŞMASI

İlk olarak Habertürk yazarı Sevilay Yılman'ın gündeme getirdiği bu iddiayı, Habertürk yazarı Fatih Altaylı ve Sabah gazetesi yazarı Hıncal Uluç da sürdürmüştü.

Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok, “Fiyatınızı söyleyin”, Korkusuz yazarı Ümit Zileli “Bastır parayı al haberi, röportajı”, Sözcü gazetesi yazarı Necati Doğru ise, “Ayşe parayla yazıyorsa Ahmet kaça yazıyor” başlıklı yazılar kaleme alarak, konuyla ilgili tartışmalara katıldılar.

Öte yandan, Hürriyet gazetesi okur temsilcisi Faruk Bildirici ise, bu tartışmalara bir gönderme yaparak, eski bir yazısını hatırlattı.

Bildirici, sosyal medya hesabından "Hürriyet'in Okur Temsilcisi köşesinde 16 Temmuz'da yayımlanan 'Reklam için söyleşi' başlıklı yazımda reklam-yazar ilişkisini bir kez daha irdelemiştim... Daha önce defalarca somut örnekler üzerinden yazmıştım bu konuyu..." diye yazarak, 16 Temmuz 2018'de kaleme aldığı bir yazıyı paylaştı.

Bildirici o yazısında, reklam sayfasından bahsederken, Ayşe Arman’ın psikolog Üstün Dökmen ile birlikte çay içip sohbet ederken çekilmiş bir fotoğrafının bu reklamda kullanılmasını eleştirmişti. Bildirici, "Böyle bir reklam sayfasında Hürriyet yazarının fotoğrafının kullanılması şaşırtıcıydı" derken, o söyleşinin 5 Mayıs'ta Hürriyet'in eki Kelebek'te de yayınlandığını ifade ederek, "Anlaşılan o söyleşi, bu çay firmasının reklam kampanyasının bir parçasıymış. Söyleşi reklam için yapılmış yani. Amaç gazetecilik değilmiş..." demişti.

Yorumlar