Media Markt kimin, sahibi kim, nereli, kime ait, hangi ülkenin, yönetim kurulu kimlerden oluşuyor?

Media Markt Türkiye'de 15 yıl önce başladığı yolculuğunda şu anda elektronik sektöründe zirvede olan markalar arasında yer alıyor. Alman menşeili bir perakende zinciri olan Media Markt'ün dünyanın dört bir yanında hizmet veren mağazaları bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Media Markt kimin, sahibi kim, nereli, kime ait, h

Media Markt kimin, sahibi kim, nereli, kime ait, hangi ülkenin, yönetim kurulu kimlerden oluşuyor? Media Markt Türkiye'de 15 yıl önce başladığı yolculuğunda şu anda elektronik sektöründe zirvede olan markalar arasında yer alıyor. Alman menşeili bir perakende zinciri olan Media Markt'ün dünyanın dört bir yanında hizmet veren mağazaları bulunuyor. Peki, Media Markt kimin, sahibi kim, nereli, kime ait, hangi ülkenin, yönetim kurulu kimlerden oluşuyor?

Avrupa'nın lider elektronik perakendecisi MediaMarkt, müşterilerine bilgisayar ve cep telefonlarından TV ve görüntü sistemlerine, ev sinema sistemlerinden kamera ve kameralara, oyun konsollarından beyaz eşya ve küçük eşyalara kadar sayısız mağazacılık ve online alışveriş avantajı sunuyor. 

CECONOMY'nin bir parçası olan MediaMarktSaturn Perakende Grubu çatısı altında, 13 ülkede 1.000'den fazla mağaza ve 65.000'den fazla çalışanla hizmet veriyor. Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Avusturya, İtalya, İsviçre, Macaristan, Polonya, İspanya, Hollanda, Belçika, Portekiz, Lüksemburg ve İsveç'teki işletmelerinde yılda ortalama 2,1 milyar ağırlanıyor.

Alman perakende devi, Türkiye'deki ilk mağazasını Eylül 2007'de İstanbul Ümraniye'de açtı.

2013 yılında mediamarkt.com.tr online satış kanalı faaliyete geçirildi.

Bugün 200 bin metrekareyi aşan satış alanıyla 2000'den fazla çalışanı sayesinde müşterileriyle buluşuyor.

Media Markt Türkiye Yönetim Kurulu Şöyle:

ENAL GÖKYILDIRIM - MEDİAMARKTSATURN PERAKENDE GRUBU OPERASYONDAN SORUMLU İCRA KURULU ÜYESİ (COO) VE MEDİAMARKT TÜRKİYE İCRA KURULU BAŞKANI (CEO)

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra yine aynı üniversitede MBA yapan Gökyıldırım, 20 yılı aşan kariyeri süresince çok sayıda uluslararası şirkette üst düzey görevlerde bulundu.

Philips Elektronik’te, çeşitli üst düzey görevlerde bulunduktan sonra Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'dan Sorumlu Başkan olan Yenal Gökyıldırım, 2011 yılında Türkiye’ye dönerek sırasıyla Doğan Online’da CEO’luk ve LC Waikiki’de Genel Müdürlük görevlerini üstlendi. Gökyıldırım, Eylül 2015'te MediaMarkt Türkiye’de İcra Kurulu Başkanı (CEO) olduktan sonra Aralık 2018’de MediaMarkt’ın bağlı olduğu üst kuruluş MediaMarktSaturn Perakende Grubu’nda İcra Kurulu Üyesi (EVP) ve Doğu Operasyon Başkanı olarak çalıştı. Aradan bir yıl sonra MediaMarktSaturn Perakende Grubu Operasyondan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi (COO) olarak atanan Yenal Gökyıldırım, bu atamayla birlikte MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra sorumluluk alanına giren 9 ülkenin (Almanya, Belçika, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Polonya, Portekiz ve Türkiye) operasyonlarını yürütüyor.

FARUK KOCABAŞ - MEDİAMARKT TÜRKİYE SATINALMADAN SORUMLU İCRA KURULU ÜYESİ (CPO)

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Faruk Kocabaş, 1998 yılında Satış ve Pazarlama Müdürü olarak başladığı Philips’te pek çok alanda yönetim direktörü olarak görev aldı. Genel yönetim, pazarlama ve satış, iş geliştirme, kategori yönetimi, ürün ve ticari pazarlama, şirket ayrılma ve birleşmeleri sonrası yönetimi gibi alanlarda uzun yıllara dayanan deneyimiyle dikkat çeken Faruk Kocabaş, 18.07.2016 tarihinden bu yana MediaMarkt Türkiye’de Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi (CPO) olarak görev alıyor.

HULUSİ ACAR - MEDİAMARKT TÜRKİYE OPERASYONDAN SORUMLU İCRA KURULU ÜYESİ (COO)

İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Hulusi Acar, Türk Hava Yolları ve Koçtaş’ta farklı pozisyonlarda çalıştıktan sonra 2000 yılında Turkcell bünyesine katıldı. 2004’e kadar Turkcell’de, Satış Yöneticiliği’nden başlayarak Türkiye Satış Müdürlüğü’ne kadar farklı görevler üstlenen Acar, 2004-2006 yılları arasında Turkcell'in Ukrayna'daki yatırımı olan Astelit’te (lifecell) Satış ve Müşteri İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 2006’da Turkcell’e dönerek 2009’a kadar Bireysel Satış Bölüm Başkanlığı ve 2009- 2014 yılları arasında Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı pozisyonlarını üstlendi. 2 yıl Doğtaş Kelebek Genel Müdürlüğünü üstlenen Acar, Mart 2018’dan bu yana MediaMarkt Türkiye’de Operasyonlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi (COO) olarak görev yapıyor.

SPYROS XENOS - MEDİAMARKT TÜRKİYE FİNANSTAN SORUMLU İCRA KURULU ÜYESİ (CFO)

Güney Afrika'da, Muhasebe Bölümü’nde denetim ve vergilendirme alanında lisans ve yüksek lisans yapan Spyros Xenos, iş hayatına PricewaterhouseCoopers’da (PwC) başladı. Daha sonra Yunanistan’da Ernst & Young’da çalışmaya başladı. 1993 – 1996 yılları arasında Makro Cash & Carry Yunanistan bünyesinde İç Denetim ve Sistem Müdürlüğü’ne getirildi. 1996 – 1999 yılları arasında Nokia Yunanistan’ın, 1999 – 2004 aralığında da Nokia Balkan Hub bölgesinde CFO görevinde bulundu. Ardından MediaMarkt Yunanistan’da CFO görevini yaptı. 2020 yılı başından bu yana MediaMarkt Türkiye’de CFO görevini üstlenen Xenos, aynı zamanda Güney Afrika Yeminli Mali Müşavirler ve Denetçiler Enstitüsü'nün nitelikli üyesidir.

BURCU SÖNMEZYALÇIN DÖKER - MEDİAMARKT TÜRKİYE İCRA KOMİTESİ ÜYESİ VE HUKUK & UYUMLULUK & VERİ KORUMA DİREKTÖRÜ

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Döker, Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi Hukuku alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2002-2004 yılları arasında Dr. Mert Van Law Firm’da Avukat olarak iş hayatına başlayan Burcu Sönmezyalçın Döker, 2004-2012 yılları arasında Metro Cash & Carry Turkey’de, 2012-2013 yılları arasında Sütaş Süt Ürünleri A.Ş.’de Hukuk Müşaviri olarak görev aldı. 2013 yılı itibarı ile Hukuk & Uyumluluk & Veri Koruma Direktörü olarak MediaMarkt Türkiye bünyesine katılan Döker, Ticaret Hukuku, Sözleşme Hukuku, İş Hukuku, Toplu İş Hukuku, Tüketici Koruma Hukuku, Antitröst Hukuku, Şirketler Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Veri Koruma ve Gizlilik Hukuku, Düzenleyici ve Uyumluluk konularından sorumludur.

ÇAĞANUR ATAY UÇTU - MEDİAMARKT TÜRKİYE İCRA KOMİTESİ ÜYESİ VE MEDİAMARKT TÜRKİYE PAZARLAMA & KURUMSAL İLETİŞİM & E – TİCARET DİREKTÖRÜ / MEDİAMARKT İSVEÇ PAZARLAMA & KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRÜ

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan Uçtu, sırasıyla Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde ve Galatasaray Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. 2004-2008 yılları arasında Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş., 2011-2013 yılları arasında HSBC Türkiye’de görev aldı. 2013 yılında Marka ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü olarak MediaMarkt Türkiye bünyesine katıldı. İki sene sonra MediaMarkt Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü olan Çağanur Atay Uçtu, 2020 yılında bu görevinin yanı sıra MediaMarkt İsveç Pazarlama & Kurumsal İletişim Direktörlüğü’nü üstlendi. Türkiye ve İsveç’te firmanın çok kanallı entegre pazarlama fonksiyonlardan ve şirketin müşteri odaklı dönüşüm projesinden sorumlu olan Atay Uçtu, bu iki ülkedeki tüm iç, dış ve kurumsal iletişim faaliyetlerini yönetiyor. Son olarak Ağustos 2020 itibarıyla, e-Ticaret fonksiyonunun Pazarlama çatısı altına alınmasıyla çoklu kanal ve dijital satış operasyonlarından da sorumlu olan Çağanur Atay Uçtu, İsveç’teki görevinin yanı sıra MediaMarkt Türkiye Pazarlama & Kurumsal İletişim ve e-Ticaret Direktörü olarak görev yapıyor.

SEÇİL NAMRUK - MEDİAMARKT TÜRKİYE İCRA KOMİTESİ ÜYESİ VE İNSAN KAYNAKLARI DİREKTÖRÜ

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği’nden mezun olan Namruk, Marmara Üniversitesi CSF La Salle & Maine Üniversitesi’nde Pre-MBA programını tamamladı. Profesyonel iş yaşamına 2002 yılında Merck Sharp & Dohme’da başladıktan sonra, 2007–2011 yılları arasında Nike bünyesinde Türkiye ve İsrail’den sorumlu İnsan Kaynakları Departmanı’nda görev adı. 2011–2013 yıllarında Bunge’nin Türkiye İnsan Kaynakları Direktörlüğü’nü yürüten Seçil Namruk, 2013-2017 yılları arasında KPMG Türkiye İnsan Kaynakları ve İç İletişim Direktörü, 2017-2018 yılları arasında ise PepsiCo İnsan Kaynakları Direktörü olarak görev yaptı. Seçil Namruk, 2018 yılından bu yana MediaMarkt Türkiye’de İnsan Kaynakları Direktörü olarak görev yapıyor.

ŞİRKET PANDEMİ DÖNEMİNDE ALMAN DEVLETİNDEN YARDIM ALMIŞTI

Media Markt ve Saturn'un sahibi Ceconomy'nin koronavirüs pandemisi sebebiyle aldığı ekonomik hasarı karşılamak için hükümet ile 2 milyar euroluk görüşmeler yaptığı bildirildi
Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Alman elektronik perakendecisi Ceconomy AG koronavirüs pandemisinin ardından mağazalarının kapanmaya zorlanmasından dolayı hükümet ile 2 milyar euro (2.2 milyar dolar) yardımın görüşüldüğü temaslarda bulunuyor.

Görüşmelerin gizliliğinden dolayı isimlerinin gizli kalmasını tercih eden kaynaklar şirketin devlet destekli KfW kalkınma bankası ile müzakere halinde olduğunu ve paketin finanse edilmek üzere olduğunu bildirdiler.

Potansiyel senaryolardan biri dahilinde, KfW'nin kredilerin yaklaşık yüzde 80'ini veya daha fazlasını sağlaması, ticari bankaların ise devlet bankasının özel programının bir parçası olarak kalan tutarı yüklenmesi olduğu belirtiliyor.
Ceconomy e-posta ile yaptığı açıklamasında, "İşimizi korumak ve Kovid-19 kaynaklı ekonomik hasarları yumuşatmak için tüm önlemleri alıyoruz. Bu sebeple finansman için KfW'ye başvurduk" dedi. KfW'nin sözcüsü ise konu ile alakalı yorum yapmaktan çekindi.

Media Markt ve Saturn gibi zincirlerin hisselerini kontrol eden Ceconomy yıl başladığından bu yana pandemi tarafından zarar gören küresel piyasalarda değerinin neredeyse üçte ikisini kaybetti ve şirketin piyasa değeri yaklaşık olarak 713 milyon euro azaldı.


 

Yorumlar