"Lübnan sokaklarında gerginlik ve korku yok"

-Başbakan Hariri'nin istifasının ardından Lübnanlılar ülkede endişe verici bir durum bulunmadığını, sokaklarda sükûnetin hakim olduğunu ve savaş çıkacağı söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtiyor - Lübnanlı mühendis Huri: - "Bu istifa daha önce hiç yaşamadığımız bir şey değil. Başbakan istifa eder yerine yenisi atanır, Lübnan'ın hikayesi bu. Lübnan, her zaman yaşadığı sorunları aşmayı başardı. Ümit ediyoruz ki bu geçicidir, yakında her şey düzelir." - Halebi: - "Lübnan sokaklarında gerginlik ve korku yok. Hayat kısa süre içinde normale dönecek inşallah. Bütün bankalar açık, istikrar var, korku havası yok" - Lübnanlı Ebu Cevde: "İstifaların tabiiki ülkeye bir yansıması olur. Görünen şu ki istifa etmesinin ardında Hariri'nin kendine göre özel sebepleri var. Daha önce de bu ülkede istifalar yaşandı, hükümetler düştü. Ancak bunun vatandaşa bir etkisi olmadı. Lübnan cumhurbaşkansız ve başbakansız bir dönem bile geçirdi. Bu, Lübnanlıları etkilemedi."

Google Haberlere Abone ol
"Lübnan sokaklarında gerginlik ve korku yok"

BEYRUT (AA) - FURKAN GÜLDEMİR - Lübnan başbakanlığı görevini bıraktığını duyuran Saad Hariri'nin istifasının ardından Lübnanlılar ülkede endişe verici bir durum bulunmadığını, sokaklarda sükûnetin hakim olduğunu ve savaş çıkacağı söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtiyor.

Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaret sırasında Lübnan başbakanlığı görevinden istifa ettiğini açıklayan Hariri'nin hamlesi ülke siyasetinde gerginliğe neden olurken Lübnanlılar ise gelişmelere yaklaşımlarını AA muhabirine anlattı.

Bazı uluslararası basın organlarında yer alan haberlerin aksine, Lübnan sokaklarında hayat günlük akışında sürerken, halk arasında herhangi bir panik ve kaos havası gözlemlenmiyor.

Beyrutlular günlük alışverişlelerine ve koşuşturmacalarına devam ederken, Hariri'nin istifasının ardından sokaklarda herhangi bir gösteri veya yürüyüş gerçekleşmedi.

- "Başbakan istifa eder yerine yenisi atanır, Lübnan'ın hikayesi bu"

Başkent Beyrut'un şehir merkezinde AA muhabirine konuşan Lübnanlı iş adamı Matthew Huri (34), Hariri'nin istifasının büyütülmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu istifa daha önce hiç yaşamadığımız bir şey değil. Başbakan istifa eder yerine yenisi atanır, Lübnan'ın hikayesi bu. Bu istifanın gerekçeleriyle ilgili çok yoruma gerek yok. Lübnan, her zaman yaşadığı sorunları aşmayı başardı. Ümit ediyoruz ki bu geçicidir, yakında her şey düzelir. Biz pozitif bir ülkeyiz, pozitif insanlarız. Barış içinde yaşamayı seviyoruz." dedi.

Huri, Suudi Arabistan'daki birçok şirkette, hizmet sektöründe çalışan Lübnanlılara ve Suudi vatandaşlarının Lübnan'da imza attığı yatırımlara vurgu yaparak, "Suudilerle her zaman iyi ilişkilerimiz oldu. Çok sayıda Lübnanlı halen Suudi Arabistan'da çalışıyor. Onlar da ekonomimizi kurmamız güçlendirmemiz için bize yardım etti. Bu nedenle gerilimin sona ermesi için zamana ihtiyacımız var. İnsanlar birbirleriyle konuşmaya başlayınca hayat normale döner." diye konuştu.

- "Lübnan sokaklarında gerginlik ve korku yok"

Lübnanlı Abdullah Halebi (61) de ülkede herhangi bir gerilim havasının olmadığını ve sokaklarda sükunetin hakim olduğunu belirterek, "Lübnan sokaklarında gerginlik ve korku yok. Hayat kısa süre içinde normale dönecek inşallah. Bütün bankalar açık, istikrar var, korku havası yok. Tabiiki basın olayları büyütüyor. Herkes yaşanan bu hadiselere sabırla yaklaşılması gerektiğini ve işlerin normale dönmesi için zamana ihtiyacın olduğunun farkında. Hariri mutlaka ülkeye dönecektir." ifadelerini kullandı.

- "Daha önce de istifalar yaşandı ancak bunun vatandaşa bir etkisi olmadı"

Richard Ebu Cevde (57), "İstifaların elbette ülkeye bir yansıması olur. Görünen şu ki istifa etmesinin ardında Hariri'nin kendine göre özel sebepleri var. Tabiiki Hariri'nin ülkeye gelmesi istikrar açısından iyi olur. Daha önce de bu ülkede istifalar yaşandı, hükümetler düştü. Ancak bunun vatandaşa bir etkisi olmadı. Lübnan cumhurbaşkansız ve başbakansız bir dönem bile geçirdi. Bu Lübnanlıları etkilemedi. Lübnan'da savaş çıkacağı söylentileri gerçeği yansıtmıyor."

Lübnanlı mühendis Talal Haşim (35) ise iç savaştan bu yana ülkede hala aynı sorunların devam ettiğini belirterek, "20 yılı aşkın süredir hala aynı noktadayız. Lübnan hala aynı, gelecekte de bu sorunlar değişmeyecek. Eğer Hariri geri gelirse istikrar sağlanır hayat da daha iyi olur. Gördüğünüz gibi hayat gayet sakin, insanlar normal hayatına devam ediyor. Bu krizlere alışığız." dedi.

Lübnan Başbakanı Hariri, kurduğu hükümetin Aralık 2016'da meclisten güvenoyu almasının üzerinden 1 yıl geçmeden 4 Kasım'da, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da istifa ettiğini açıklamıştı.

İstifa konuşmasında, "Hizbullah ve İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını" belirten Hariri, "kendisine yönelik suikast olabileceği endişesi taşıdığını" kaydetmişti.

Yorumlar