Lübnan için Uluslararası Destek Grubu Toplantısı

- Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian: - "Lübnan’ın istikrarını sağlamak için elimizden gelen her türlü çabayı göstermek üzere anlaştık" - "Üç kelime ile ifade edebileceğim bir sonuç ortaya çıktı bu sabahki toplantının sonunda: Birlik, kararlılık ve harekete geçme" - Lübnan Başbakanı Hariri: - "Lübnan 'mesafe politikası' uygulayacak. Bu ülkemizin istikrarı için oldukça önemli bir konudur"

Google Haberlere Abone ol
Lübnan için Uluslararası Destek Grubu Toplantısı

PARİS (AA) - Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Lübnan için Uluslararası Destek Grubu'nun, Lübnan'ın istikrarını yeniden sağlamak için elinden gelen her türlü çabayı göstermek üzere anlaştığını söyledi.

Paris'te düzenlenen Lübnan için Uluslararası Destek Grubu Toplantısı'nın ardından Le Drian, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed ile basın toplantısı düzenledi.

Fransa’nın Lübnan’da krizin daha da büyümesinin önüne geçmek için çok çaba sarf ettiğini kaydeden Le Drian, "Üç kelime ile ifade edebileceğim bir sonuç ortaya çıktı bu sabahki toplantının sonunda: Birlik, kararlılık ve harekete geçme. Evvela birlik. Bu toplantıya katılan taraflar, Lübnan’ın egemenliği, siyasi ve inanç bakımından çoğulcu bir model oluşunun önemini oy birliği ile yeniden hatırlattılar." dedi.

Uluslararası toplumun Ortadoğu'da yeni gerilimlerin ortaya çıkmasının önüne geçmesi gerektiğini kaydeden Le Drian, "Lübnan’ın istikrarını sağlamak için elimizden gelen her türlü çabayı göstermek üzere anlaştık. Lübnan’ın ordusu ve güvenlik güçlerini, teröre karşı mücadelede destekliyoruz. Lübnan’daki siyasi partileri, ülke dışındaki çatışmalara karışmamaya ve bölgesel gerilimleri iç siyasete taşımamaya davet ediyoruz." diye konuştu.

- Hariri mesafe politikasından yana

Daha sonra söz alan Lübnan Başbakanı Hariri, toplantıya katılan tarafların, Lübnan'ın bölgedeki diğer sorunlardan uzak tutulacağı ve yeni gerilimlerin önüne geçileceği prensibi anlamına gelen "mesafe politikası" üzerinde durduğunu ve bu konuda fikir birliğine varıldığını belirtti.

Lübnan'da ekonomik istikrarın ve güvenliğin bu toplantıda ele alınan konulardan biri olduğunu ifade eden Hariri, Lübnan askerlerini ve güvenlik güçlerini desteklemeye yönelik gelecek yıl İtalya’nın başkenti Roma’da ve Lübnan ekonomisinin altyapısını güçlendirmeye yönelik de Paris’te toplantıların düzenleneceğini söyledi.

Hariri, Lübnan’ın sığınmacı sorunuyla karşı karşıya kaldığını ve bu konuda Lübnan’a tüm dünyadan destek verilmesi gerektiğini hatırlatarak, verilen desteğin yeterli olmadığını ifade etti.

Toplantının Lübnan’ın siyasi istikrarı yakalaması için katkıda bulunduğuna işaret eden Hariri, "Lübnan 'mesafe politikası' uygulayacak. Bu ülkemizin istikrarı için oldukça önemli bir konudur." şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Mohammed ise Lübnan ile dayanışma içeresinde olunması, ülkede güvenliğin sağlanması, sosyal ve ekonomik olarak ülkenin gelişmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıya BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri, Fransa, ABD, İngiltere, Rusya ve Çin'in temsilcileri dışında, Almanya, İtalya, Mısır, Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Bankası yetkilileri de katıldı.


Yorumlar