Lisede telefon yasak mı 2023 lisede teneffüste telefon yasak mı?

Liseye telefon getirmek yasak mı, okula telefon getirmek suç mu, okullarda cep telefonu ve benzeri elektronik alet bulundurmak yasak mı serbest mi? Öğrencilerin yüz yüze eğitime başlamasıyla birlikte bu sorular da merakla cevap arıyor. İşte okullarda cep telefonu durumu:

Google Haberlere Abone ol
Lisede telefon yasak mı 2023 lisede teneffüste?

Liseye telefon getirmek yasak mı, okula telefon getirmek, telefon bulundurmak, telefon ve benzeri elektronik aletleri okulda taşımak yasak mı serbest mi? Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte okullarda cep telefonu taşımak isteyen ya da bulundurmak zorunda olan öğrenciler, yasal durumu merak ediyor. Okul yönetmeliklerinde cep telefonu ve elektronik eşya konusunda nasıl bir uygulama var? İşte okullara cep telefonu getirilmesiyle ilgili en son yasal düzenleme: 

LİSEDE TELEFON YASAK MI 2023 LİSEDE TENEFFÜSTE TELEFON YASAK MI?

Okullara cep telefonu getirme durumu biraz karışık. Çünkü; 

Liseye telefon getirmek yasak mı?
Liseye telefon getirmek yasak mı?

 

Okula cep telefonu getirilmesiyle ilgili olarak en son 2019 yılında bir yönetmelik çıkarıldı; ancak bu yönetmelikte ne tam yasaklama var ne tam olarak serbest bırakma.

Şöyle ki; 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2019 yılında bütün okullara gönderilen yönetmelik, öğrencilerin hiç de beğenmeyeceği türden bir yönetmelik oldu.

MEB tarafından gönderilen yönetmelikle, lise öğrencileri artık okula cep telefonu getiremeyecek, sadece özel durumlarda izin verilebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Yönetmeliği’ni değiştirdi. Buna göre, liselerde disiplin olayları cezaya dönüştürülmeden önce tedbir alınacak.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti. Yeni yönetmelik, resmi gazetede yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, liselerde öğrenciler, eğitim ortamlarına başta cep telefonu olmak üzere görüntü ve ses kaydedici özelliğe sahip bilişim araçlarıyla gelemeyecek.

Ancak okul yönetimleri özel durumlarda öğrencilerin bu araçları kullanmasına izin verebilecek. Öğrencilerin okul içi ve okul dışındaki çalışmalar ile eğitim içerikli diğer faaliyetlere ilişkin belgeleri, elektronik ortamda e-port folyo olarak kayıt altına alınacak.

Liselerde disiplin olayları cezaya dönüştürülmeden önce tedbir alınacak.

Bu kapsamda öğrencinin kusurlu olduğu bir davranışı için uyarı yapılacak.

Okul yönetimi, öğrencinin olumsuz davranışları sürdürmesi halinde veliyi okula davet edecek.

Rehberlik öğretmenin de katılımıyla yapılacak görüşmede, öğrencinin olumsuz davranışları ve uygulanabilecek yaptırımlar veliye anlatılacak.

Okul yönetimlerinin inisiyatifi önemli. Okullarda cep telefonu kullanma konusunda okul yönetimlerinin aldıkları kararlar da önemlidir. Bazı okullarda yönetim, cep telefonunu yasaklamayabilir. Bu durumda öğrencilerin belli kurallar çerçevesinde okula cep telefonu getirmesine müsaade edilebilir. Ancak burada alınan kararlar, tamamen öğrencilerin velileriyle iletişim kurabilmelerini sağlama amaçlıdır. Öğrencilerin getirdikleri telefonla sadece velilerini arayabilmeleri veya gelen aramalara cevap verebilmeleri imkanı tanınır. 

Öğrencilerin cep telefonlarını sınıfta, koridorda veya okulun başka noktalarında farklı amaçlarla kullanmaları halinde disiplin suçu işlemi uygulanır.

ORTAOKUL VE İLK OKULDA TELEFON KULLANMAK SERBEST Mİ?

Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokul ve ortaokullarda, öğrencilerin sadece velileriyle irtibat için kullanmaları, öğretmen gözetiminde olma şartıyla cep telefonlarına müsaade ediyor. Ayrıca bu konuda okulların kendi işleyişlerine göre aldıkları kararlar da önemlidir. Okul yönetimi tarafından yasaklanması durumunda cep telefonlarının kesinlikle okula getirilmemesi gerekiyor. aksi halde disiplin suçu işlenmiş olur.

SOSYAL MEDYA KULLANIMINA DİKKAT, DİSİPLİN SUÇU

Öte yandan, cep telefonu kullanan birçok öğrencinin sosyal medyayı da aktif bir şekilde kullandığı biliniyor. Bazı öğrencilerin okul yönetimini, öğretmenlerini veya arkadaşlarını sosyal medya üzerinden hedef aldığı, aşağıladığı, hakaret ettiği gerekçesiyle bu konuda da bir düzenleme yapıldı. Buna göre; Sosyal medya platformlarında öğretmenlere hakaret, öğretmenleri küçük düşüren ve aşağılayan paylaşımlar yapan ya da bu tarz paylaşımları beğenen öğrenciler, disiplin cezasına çarptırılacak.


 

Yorumlar

Ege Bence ortaokuldan itibaren serbest olmalı çünkü gerçekten özel durumlar olabilir
Hilal Çok saçma bence okula her sınıfta telefon götürülmeli
......n ben okula ses kaydetme özelliği ve görüntü özelliği olmayan bir cep telefonu götüreceğim bu maddeye göre götürebilirim heralde
.....ş Telefon yasağına uymadığım için müdür yardımcısı telefonumu aldı 1 Ay vermicekmiş
.......b Yarın disiplin kurulu sırf yanımda okula haber vermeden telefon bulundurduğum için. Daha ne diye bilirim bilmiyorum