Libya'daki krize çözüm arayışları

- Libya Yüksek Seçim Kurulu, seçim sürecinin ilk aşaması olan seçmen kayıtlarının başladığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Libya'daki krize çözüm arayışları

TRABLUS (AA) - Libya Yüksek Seçim Kurulu, ülkedeki seçim sürecinin ilk aşaması olan seçmen kayıt işlemlerinin başladığını bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı İmad es-Sayih, başkent Trablus'ta Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 2018'de yapılacak seçim sürecinin ilk aşaması olan seçmen kayıtlarına bugün başlandığı belirtti.

Kayıt işlemlerinin iki ay süreceğini dile getiren Sayih, bu sürenin daha önce kaydını yapmayan veya oy kullanma yerini değiştirmek isteyenler için bir fırsat olduğunu kaydetti.

Sayih ayrıca, tüm Libyalılara siyasi haklarını kullanma çağrısında bulundu.

- "BM destek vermeye hazır"

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame ise BM'nin, seçim süreci boyunca her türlü teknik, danışmanlık ve lojistik desteği vermeye hazır olduğunu dile getirdi.

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile Halife Hafter, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un girişimiyle Paris yakınlarında 25 Temmuz'da bir araya gelmişti. Macron, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Libyalı tarafların ateşkes sağlanması ve 2018'de seçimlerin yapılması konularında anlaştığını bildirmişti.

Selame, eylül ayında üç aşamalı bir eylem planı önerisinde bulunmuştu. Selame, eylem planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun bir şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.

Eylem planı kapsamında Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasıyla ilgili Tunus'ta Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi arasında yapılan müzakerelerin ardından Selame, iki tarafa da anlaşmadaki değişiklikleri içeren yazılı "ortak formülü" teslim etmişti.

Yorumlar