Lev Aslan Dermen kimdir?

Lev Aslan Dermen kimdir veya Levon Termendzhyan kimdir, nerelidir, ne ile suçlanıyor, neden tutuklandı?

Google Haberlere Abone ol
Lev Aslan Dermen kimdir?

Lev Aslan Dermen kimdir veya gerçek adı olduğu belirtilen Levon Termendzhyan kimdir, nerelidir, neden ABD tarafından tutuklandı, ne ile suçlanıyor? 

(Levon Termendzhyan
Lev Aslan Dermen (Levon Termendzhyan)

 

Lev Aslan Dermen adı, ABD tarafından başlatılan kara para soruşturmasında adı geçen dört kişiden biridir. 

Türkiye'de Sezgin Baran Korkmaz'ın ortağı, finansörü olarak biliniyor. 

Ermeni kökenli Dermen, aslen de Ermenistan vatandaşıdır.

Los Angeles’daki bir mahkemenin kararıyla ismini Lev Aslan Dermen olarak değiştirdiği biliniyor.

Dermen aynı zamanda Palmali Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu'nun ortağı olduğu belirtiliyor. Ancak, Mansimov bu iddiayı reddediyor. 

Ayrıca Türkiye'de bir dönem adı farklı tartışmalarda yer alan Borajet'in alan kişi olarak da biliniyor. 

Lev Aslan Dermen’in özel uçağına binerken FBI tarafından tutuklandığı ve cezaevine konduğu ortaya çıktı.

ABD maliyesini 511 milyon dolar dolandırdıktan sonra Türkiye’ye kaçmaya çalışırken yakalanan Amerikalı Jacop ve Isiah Kingston kardeşler de yine aynı soruşturma kapsamında tutuklanmış durumdalar.

Dermen'in İstanbul'da ikamet ettiği biliniyor.

Savcılar ayrıca, Dermen’in geçmişte hakkında sivil mahkemelerin para cezası ödemesi emirlerine uymadığı, hatta katılması gereken bazı duruşmalar olduğu halde ABD’den kaçmaya çalıştığını belirtiyor.

İddialara göre; Utah eyaletinin en büyük biodizel üretim şirketi Washakie Renewable Energy LLC’nin (WRE) sahipleri Kingston kardeşler ve Aslan Dermen’in sahibi olduğu Noil Energy (NEG)’nin yanı sıra, sanıklar ABD’de önce SBK Holding ise daha sonra SBK Holdings USA olarak ismini değiştirdikleri ortak firmalarını Aralık 2013’de kurdular.

Aslan Dermen, 2014’de şirketin tüm kontrolünü eline geçirdi. İddianamede SBK Holdings AŞ’nin SBK Holdings USA’e, aynı ABD adresini ve logosunu kullanmak da dahil, çeşitli bağlantıları bulunduğu yer alıyor.

İddianamede, SBK Holdings USA’nın Dermen tarafından yönetildiği kaydedilirken SBK Holding AŞ’nin bir tanıtım broşüründe, Lev Aslan Dermen’in Yönetim Kurulu Başkanı, Jacob Kingston’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Sezgin Baran Korkmaz ise Yönetim Kurulu Üyesi olarak gösterildiği vurgulandı.

Kara para aklama suçlamalarının da gündeme getirildiği iddianamede Dermen ve Kingston kardeşlerin Bank of Utah ve Merrill Lynch’deki Washakie, Noil Energy ve SBK Holdings USA’in hesapları arasındaki yaptıkları para trafiğinin dökümü de yer aldı. İddianamede sanıkların 1 milyon 720 bin dolar değerindeki 2010 model Bugatti Veyron, 5 milyon dolar değerindeki malikanelerinin yanı sıra, bu işlemlerde kullanılan tüm paralara ve SBK’ye borçlu Borçlu X’den alacaklara el konulacağı, ayrıca, sanıkların herhangi bir eylemi veya ihmali sonucu engellenmesi durumunda, para aklama ile ilgili tüm malların değerine eşit olan para cezası kararı isteneceği kaydedildi.

Türkiye’de önemli finansal varlıklara ve bir eve sahip olmanın yanı sıra, sanıkların özel uçaklara erişimi ve ABD’den kaçma imkânı olduğunu belirten savcılar, Dermen’e ait Los Angeles’da pilotlu özel bir uçak bulunduğunu, sık sık Türkiye’ye seyahat ettiklerini kaydetti.

Ayrıca savcılar SBK Holding AŞ’nin Türkiye merkezli bir havayolu şirketi olan BoraJet’i Aralık 2016’da satın aldığına dikkat çekerek sanıkların kefalet başvurularının reddi istendi.

Dermen’in mahkeme kayıtlarında yer alan bilgilerde Los Angeles’daki malikanesini 12.5 milyon dolara satışa çıkardığı, SBK Holding’in ABD’deki adreslerinin Dermen’e ait Noil Enerji ile aynı olduğu ve SBK Holding’in ABD’deki resmi kayıtlarında Sezgin Baran Korkmaz’ın isminin hiçbir yerde geçmediği görülüyor. 

İddiaya göre Dermen, Washakie Renewable Energy şirketlerinin sahibi Jacop ve Isaiah Kingston kardeşlerle birlikte, organize bir şekilde ABD Hazinesini sahte evraklarla hayali ihracat yaparak 1 milyar dolarlık bir meblağı, haksız bir şekilde vergi iadesi ve teşvik olarak aldığı tespit edildi ve 130 yıla mahkum edildi. Hala yargı süreci devam ediyor.

Utah eyalet başsavcısı Andrea T. Martinez, 17 Haziran 2021’de Adalet Bakanlığı’na bağlı elektronik işlem sistemi aracılığıyla Lev Aslan Dermen ve Sezgin Baran Korkmaz’ın el konulması gereken mal varlıklarının listesini yayınladı. 7 sayfalık listede, davanın baş sanığı Dermen ve Korkmaz’ın ABD’de ortak olduğu SBK USA Inc tüm mal varlıklarına el konulması gerektiği kaydedildi.

Sanıkların ABD’de toplam 3 milyar dolarlık kara para aklama gerçekleştirdiklerinin tespit edildiği belirtiliyor.

Yorumlar