Kütahya'da "Uluslararası Çini şenliği"

- Vali Nayir: - "Tarihimizden, kültürümüzden getirdiğimiz çini gibi önemli bir değeri yaşatmak, birinci gayemiz olacak"

Google Haberlere Abone ol
Kütahya'da "Uluslararası Çini şenliği"

KÜTAHYA (AA) - Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), Kütahya Belediyesi, Zafer Kalkınma Ajansı ve DPÜ Çini Seramik Araştırma Merkezi'nce düzenlenen "Uluslararası Çini Şenliği" başladı.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Güzel Sanatlar Fakültesinde düzenlenen şenliğin açılışında yaptığı konuşmada, çininin kentin markası ve en önemli ögelerden biri olduğunu söyledi.

Nayir, kentteki birlik ve beraberliğin sağlanmasında çininin öneminin büyük olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Merkezi idare, valilik, belediye, özel idare, üniversite, ticaret ve sanayi odamızla, sanatçılarımızla çini etrafında en kolay şekilde bir araya geldik. İlimizin ihtiyaç duyduğu birlik ve beraberlikte çini, bizi bir araya getirebildi. Bir farkındalık oluşturup eksiğimizi bilme ve onu telafi noktasında gayret sarf etme bu bir haftalık programın ana gayesi olacak. Tarihimizden, kültürümüzden getirdiğimiz çini gibi önemli bir değeri yaşatmak birinci gayemiz olacak. Bu şenlikte elde edilecek en yüksek katkıyı ilimizin tanıtımı ve insanımızın geçimi dahil olmak üzere en yüksek tatmini sağlayabilmek. Buna hizmet ettiği müddetçe bu araçların hepsi kendince bir kıymet kazanacak. Burada birlik ve beraberliği sürdürerek."

- "Her 5 aileden birinin çiniyle iştigal ediyor"

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da kentin geçmişten günümüze sanatçıların şehri olduğunu, burada yaşayanların ince fikirle düşünen, bunu çiniye yansıtan bir yapıda olduğunu dile getirdi.

Saraçoğlu, Kütahya'nın çini ve el sanatları konusunda Türkiye'de öne çıkan şehirlerin başında geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Çini deyince Kütahya ayrı bir öneme sahip. Her 5 aileden birinin çiniyle iştigal ettiği, oradan ekonomisini sağladığı, ailesinin geçimini oradan sağladığı kazançla geçindiren bir sektörden bahsediyoruz. Şehrimizde şu an itibariyle sanat ve zanaat atölyesi mevcut. 6 bin kişinin üzerinde kişi bu sanattan ekonomik gelir elde ediyor. Bir de merdiven altı dediğimiz evlerinde bu işle uğraşan kişiler var. Bunlar görünmeyen tarafları. 45 bin kişinin bu sektörde olduğunu söylemek isterim. Bu anlamda Belediye olarak çiniyi öne çıkarmak, sanatçılarımızı öne çıkarıp değerini verme adına gayret göstermemiz gerekiyor. Onlarla iç içe olmamız gerekiyor. Bizi sevindiren bir haber ise 2016 yılında UNESCO Kültürel Miras Listesi'ne çininin girmesi oldu."

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören de çininin Kütahya'nın en önemli değerlerinden biri olduğunu, çini denilince akla kentin geldiğini aktardı.

Çininin sadece sanat olmadığını ve ticari önem de barındırdığını söyleyen Gören, "Önemli geçim kaynağı. Kaygılandığım nokta ise umarım ticaret sanatın önüne geçmez. Eğer böyle olursa Kütahya'mız ve çinimiz bundan büyük yara alıp zarar görür." ifadelerini kullandı.

Çininin sadece maddeye değil, manaya da ehemmiyet veren bir sanat olduğunu dile getiren AK Parti Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü Nazlı da "Çinide hem kültürü hem de medeniyetin unsurlarını bulmamız mümkün. Kütahya sanatçı insan dokusuyla kendi içindeki o güzellikleri çini vasıtasıyla tüm dünyaya aktarmış ve gerçekten birbirinden değerli sanatçılar yetiştirmiş, çok güzel eserler ortaya koymuş, asırlardır da bu gelenek devam etmiş ve günümüze kadar gelmiş." diye konuştu.

Konuşmaların ardından kentin en eski çini ustalarından olan 90 yaşındaki Ahmet Kerkük'e plaket takdim edildi.

Daha sonra kentteki çini sanatçılarının eserlerinden oluşan serginin açılışı yapıldı.

Şenlik, ulusal ve uluslararası birçok çini ve seramik sanatçısının düzenleyeceği panel, workshop ve sergilerle 14 Ekim'e kadar sürecek.

Yorumlar