"Kısa film genç sinemacılar için kartvizittir"

- Yönetmen Cem Özay, "Yolcu" adlı ilk kısa filmiyle 54. Antalya Film Festivali'nin Kısa Film Seçkisi'nde yer alırken, "Af" isimli uzun metraj film projesiyle de Antalya Film Forum'un finalistleri arasında bulunuyor - Özay: - "Sinema sektörü keyifli olduğu kadar zor bir alan. Eğer iyi bir iş yapmak istiyorsanız bu alanın her bir ayrıntısına hakim olmanız gerekiyor" - "Güçlü bir hikaye olan 'Yolcu'yu yaparken, uzun metraj film hissini bir kısa filmde yakalamaya çalıştım" - "Bu işi profesyonel olarak düşünen ve bu yönde kendini geliştirmeyi isteyen genç sinemacılar için kısa film bir kartvizittir"

Google Haberlere Abone ol
"Kısa film genç sinemacılar için kartvizittir"

ANTALYA (AA) - Yönetmen Cem Özay, genç sinemacılara hayallerinin peşinden gitme tavsiyesinde bulunarak, "Bu işi profesyonel olarak düşünen ve bu yönde kendini geliştirmeyi isteyen genç sinemacılar için kısa film bir kartvizittir. Aynı zamanda kısa film çekerken kendinizi sınamış olursunuz. Bu açıdan kısa film çok önemli." dedi.

Yaklaşık 14 yıldır sinema sektöründe farklı alanlarda görev yapan Özay, yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendiği "Yolcu/Passerger" adlı ilk kısa filmiyle 54. Antalya Film Festivali'nin Kısa Film Seçkisi'nde yer alıyor.

"Af" isimli uzun metraj film projesi üzerinde çalışan Özay, bu filmiyle de sinemacıların projelerini geliştirmeyi ve projelerin uluslararası platformlarda tanıtılmasını amaçlayan ortak yapım ve proje geliştirme marketi Antalya Film Forum'un finalistleri arasında bulunuyor.

Özay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003'ten bu yana sinema sektöründe çalıştığını ve asistan, mekan sorumlusu, yapım koordinatörü, uygulayıcı yapımcı gibi pozisyonlarında görev aldığını söyledi.

Yaptığı işle arasında güçlü bir bağ oluştuğunu aktaran Özay, "Sinema sektörü keyifli olduğu kadar zor bir alan. Eğer iyi bir iş yapmak istiyorsanız bu alanın her bir ayrıntısına hakim olmanız gerekiyor. O yüzden ilk set günümden beri çok iyi gözlem yapmaya ve bu işin inceliklerini öğrenmeye çalıştım." diye konuştu.

Özay, hedefinin en baştan beri yönetmenlik olduğunu belirterek, "Yönetmen olma yolunda işe bir kısa film çekerek başladım. Çekimler maddi ve manevi türlü zorluklar içinde geçti. Kısa da olsa bir yolculuk filmi çekmenin ayrı güçlükleri var. Sabit bir mekanda değil, yollarda çalışıyorsunuz. Neyse ki ekip bütün bu zorlukları aşmamızda büyük bir çaba sarfetti." ifadelerini kullandı.

- "Ödüller motive ediyor"

Her iki filminin de "aile"yi merkezine aldığını vurgulayan yönetmen, şöyle devam etti:

"Filmim farklı ülkelerdeki pek çok festivalde gösterildi ve gösterilmeye de devam ediyor. 'Beyrut Uluslararası Film Festivali'nden ve Çin'de düzenlenen 'Hancheng Jinzhen Uluslararası Kısa Film Festivali / İpek Yolu Yarışmasında' ikincilik ödülüyle döndük. İtalya'da düzenlenen 68. Montecatini Uluslararası Kısa Film Festivali'nde de ödül aldık. Bu ödüller emeğimizin karşılığını görmemiz açısından bizi sevindiriyor ve bizim için ayrıca bir motivasyon aracı oluyor."

Cem Özay, kısa filmin uzun metraja kıyasla daha az maliyetli olduğuna dikkati çekerek, "Güçlü bir hikaye olan 'Yolcu'yu yaparken, uzun metraj film hissini bir kısa filmde yakalamaya çalıştım. Bir film yapıyorsanız o alan sizin oluyor ve o alanda bir şeyler denemek, kendinizi geliştirmek açısından özgürsünüz. Bu fırsatı değerlendirmek istedim." şeklinde konuştu.

Genç sinemacılara hayallerinin peşinden gitme tavsiyesinde bulunan Özay, "Bu işi profesyonel olarak düşünen ve bu yönde kendini geliştirmeyi isteyen genç sinemacılar için kısa film bir kartvizittir. Aynı zamanda kısa film çekerken kendinizi sınamış olursunuz. Bir pırıltınız var mı? Ne seviyedesiniz? Kendinize karşı ne kadar dürüstsünüz? Bir kısa film çekerek, bunun gibi pek çok sorunun cevabını verebilirsiniz. Bu açıdan kısa film çok önemli." değerlendirmesini yaptı.

Özay, aileyi konu edinen dizi ve filmlere ihtiyaç olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi bir uzun metraj üzerinde çalışıyorum. Filmin ismi 'Af' ve yine aileyi merkezine alan bir film. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurduk ve destek almaya hak kazandık. Uzun metraj çekmek kısaya göre daha zor tabii, o yüzden ortak yapımcı arıyorum. Antalya Film Forum, bu anlamda genç sinemacıların erken dönemde keşfedilmesi ve projelerinin geliştirilmesi gibi pek çok açıdan faydaları olan önemli bir platform."

- "Yolcu"

Görüntü yönetmenliğini Ahmet Yılmaz'ın üstlendiği "Yolcu"da Ahmet Özay ve Batuhan Özay başrolleri paylaşıyor.

Kurgusunu ünlü birçok filme imzasını atan Mustafa Preşeva'nın yaptığı filmin sanat yönetmenliğini ise Ayşen Özay gerçekleştiriyor.

Müzikleri Dejan Kijevcanin'e ait olan filmin konusu özetle şöyle:

"Ahmet'in ayrıldığı eşi cezaevinde yatmaktadır. Kamyon şoförlüğü yapan Ahmet, eşinin yanında bulunan çocuğunu yanına almak ister. Baba ve oğul yeni bir düzen kurana kadar kamyonda yaşamak zorundadır. Aralarındaki yabancılık duygusu eşliğinde uzun bir yolculuğa çıkarlar. Bu yolculuk sırasında birbirlerini keşfetmeye çalışacaklardır."

"Yolcu", Tiran Film Festivali Balkan Panaroma bölümünün ve Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali Ulusal Panaroma bölümünün seçkileri arasında yer alacak.


Yorumlar