Kırım Köprüsü nerede, kim vurdu, önemi nedir, vurulma anı görüntüleri?

Kırım Köprüsü nerede, kim vurdu, Ukrayna mı saldırdı, savaşın dışında bir gelişme midir, Kırım Köprüsünün önemi nedir? Köprüde yaşanan patlama ile aynı saatlerde Almanya'da meydana gelen patlama arasında bir bağlantı var mı? Avrupa ile Rusya soğuk savaşı sıcak savaşa mı çeviriyor?

Google Haberlere Abone ol
Kırım Köprüsü nerede, kim vurdu, önemi nedir?

Kırım Köprüsü nerede, kim vurdu, önemi nedir, köprüyü Ukrayna mı vurdu yoksa savaşla ilgisi olmayan bir patlama mı, köprüde meydana gelen patlamayla aynı saatlerde Almanya'da da benzer bir patlama olması misilleme mi yoksa tamamen tesadüf mü? 

Rusya'nın Kırım ile olan kara bağlantısını sağlayan 8 yaşındaki köprü Vladimir Putin için tarihi öneme sahipti. Kırım'ı ilhak eden Putin, iki karayı birbirine bağlamak için köprü fikrini hayata geçirmeye başlamıştı. Kırım ile Rusya'yı karadan birbirine bağlayan 19 kilometrelik bu köprüden sonra Rusya'nın adadaki hakimiyetini daha da güçlendirdiği biliniyordu. Ancak köprüye düzenlenen bu saldırı her şeyi değiştirebilir. 

Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ı Rusya topraklarına bağlayan ve Kerç Boğazında yer alan Kırım Köprüsü'nde sabah saatlerinde büyük patlama meydana geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Mihail Podolyak, köprüdeki patlamayı "başlangıç" olarak yorumladı.

KIRIM KÖPRÜSÜ NEREDE?

Kırım Köprüsü Kerç Boğazı üzerinde Kırım'daki Kerç Yarımadası ile Krasnodar Krayı'ndaki Taman Yarımadası arasında bulunmaktadır.

Kırım Köprüsü nerede, kim vurdu, önemi nedir?
Kırım Köprüsü nerede, kim vurdu, önemi nedir?

 

Köprünün uzunluğu yaklaşık 19 kilometredir ve 3,6 milyar dolara mal olmuştur.

KIRIM KÖPRÜSÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİĞİ NEDİR?

> Kırım Köprüsü 19 kilometrelik uzunluğuyla Avrupa’nın en uzun köprüsü olarak bilinmektedir. Kremlin, 2014'te ilhak ettiği Kırım'ı Rusya anakarasına bağlama sözü vermişti. Bunun ardından yaklaşık 100 yıldır konuşulan köprü projesi hayata geçirilmişti.

> ABD donanmasının yüksek lisans ve doktora eğitimi veren okulu Naval Postgraduate School'dan Jan Emmerich, Moskova'nın köprü sayesinde Kırım'daki stratejik kontrolünü güçlendirdiğini ve Kiev üzerinde sürekli ekonomik ve siyasi baskı uyguladığını savunuyor.

> Emmerich ayrıca uluslararası sulardan geçen Kerç Köprüsü'nün, Rusya'nın uluslararası hukuk ve anlaşmaları nasıl yorumladığını gösterdiğini yazdı. Emmerich'e göre köprü ayrıca "Rus büyüklüğünün dirilişini" simgeliyor ve Putin için bir anıt anlamına geliyor.

RUSYA MİSİLLEME Mİ YAPTI?

Putin‘in 70. doğum gününden bir gün sonraki patlamaya, bir su altı SIHA‘sının neden olduğu ve bunun da Ukrayna Gizli Servisi tarafından yapıldığı sanılıyor. Kırım‘la Rusya‘nın kara ve tren bağlantısı tamamen durdu.

Bu darbe, Rus Amiral gemisi “Moskova”nın batırılması kadar derin etki yaratırken Rusya, Kiev‘i vurmakla tehdit etti. Rus basını ise patlamaya bomba yüklü bir TIR‘in neden olabileceğini öne sürdü.

DÜNYANIN EN İYİ KORUNAN KÖPRÜSÜ

Kırım‘daki Kerç Boğazı Köprüsü, “Dünyanın en iyi korunan köprüsü” olarak biliniyordu.

Tüm araçlar, özel aramalardan sonra köprüye alınıyordu. Bu nedenle bir sualti-SIHA saldırısı ihtimali daha yüksek görünüyor.

Bu patlamayı, Kuzey Akim Boru hatlarına yapılan sabotajlara misilleme olarak yorumlayanlar da bulunuyor.

Almanya’da demiryollarında yaşanan sabotaj sonrasında uzun kuyruklar oluştu.

KUZEY ALMANYA FELÇ OLDU

Patlamanın olduğu saatlerde, Alman demiryollarına sabotaj düzenlendi.

Tüm yönlendirme sistemleri bozuldu ve bunun teknik arıza olmadığı açıklandı. Sabah başlayan arıza saatlerce giderilemedi ve en büyük eyalet Kuzey Ren Vestfalya‘nin diger yerlerle tren bağlantısı kesildi. Yüzbinlerce kişi perişan oldu.

Kuzey Almanya‘nın en önemli kentlerine seferler durdu. Berlin‘e de bu bölgelerden gecen seferler saatlerce yapılamadı.

POLİSE SORUŞTURMA TALİMATI

Öğleden sonra arıza giderildi ve soruşturma Özel Polis Birimi‘ne devredildi. Siber saldırı ve diğer olasılıklar araştırılıyor.


 

Yorumlar