Kemal Tahir: Bir Aydın Üç Dönem kitabı yayınlandı

Eser, usta edebiyatçının hayatını, meseleleri araştırmasındaki ciddiyetini, hatırasını, farklılığını, dilini, üslubunu ve edebiyat dünyasındaki yerini okurların dikkatine sunuyor

Google Haberlere Abone ol
Kemal Tahir: Bir Aydın Üç Dönem kitabı yayınlandı

Türk edebiyatının usta yazarlarından Kemal Tahir anısına, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi tarafından hazırlanan "Kemal Tahir: Bir Aydın Üç Dönem" adlı çalışma yayımlandı.

Zeytinburnu Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, yazarın hayatını ele alan kitap, usta edebiyatçının vefatının 45. yıl dönümünde Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nin düzenlediği "Kemal Tahir: Bir Aydın Üç Dönem" başlıklı sempozyumdan yola çıkılarak kaleme alındı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen eserin yazarı Asım Öz, sempozyumdan kitaba giden sürece dair, "Şair bir sosyolog olarak Kemal Tahir'in sanatını, tarih felsefesini ve fikir hayatını anlamak ve bugüne etkilerini takip etmek niyetiyle düzenlediğimiz bir sempozyum bizi bu esere kadar getirdi. Kemal Tahir'in ciddiyetle ve iyimserlikle ele aldığı konular ve temalar kendi dönemine münhasır kalmamış, günümüze de intikal etmiştir. Biz de bu eserle birlikte, bu kıymetli fikirleri gelecek nesillere aktarmayı amaçladık." ifadelerini kullandı.

Kitapta, sempozyuma katılan yazar, şair ve akademisyenlerin Kemal Tahir hakkındaki görüş, fikir ve tebliğleri de yer alıyor. Eser, aynı zamanda usta edebiyatçının hayatını, meseleleri araştırmasındaki ciddiyetini, hatırasını, farklılığını, dilini, üslubunu ve edebiyat dünyasındaki yerini okurların dikkatine sunuyor.

Kitap ayrıca Kemal Tahir'in İstanbul'da başlayan hayat serüvenini, eğitim hayatını, Babıali ile münasebetini, hapishane yıllarını, romanlarını, tarih ve toplum tartışmalarındaki rolünü, sinema ilgisini, eleştirilerini, dönüşümlerini ve etkilerini aydınlatıyor.

Yorumlar