Kazakistan'da otizmle mücadele

- Kazakistan'da yüzlerce otistik çocuk, özel otistik merkezlerde kurslara katılarak konuşma, sosyalleşme ve toplumsallaşma becerilerini geliştiriyor - Astana Otistik Merkezi Müdürü Jageparova: - "Bizde şu an 900'den fazla otistik çocuk eğitim için sıra bekliyor ve bu sadece Astana'da"

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan'da otizmle mücadele

ASTANA (AA) - Kazakistan'da "Dünya Otizm Farkındalık Günü" dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Ülkedeki sivil toplum kuruluşları, topluma, otistik çocuklara hoşgörülü ve sabırlı davranma çağrısı yapan çeşitli etkinlikler düzenledi. Etkinlik çerçevesinde, otizmle ilgili klişelerden kurtulmayı simgeleyen mavi balonlar uçuruldu.

Kazakistan'da iki yıldır otistik çocuklara ücretsiz kurslar veren Asıl Miras Otistik Çocuklar Fonu, başkent Astana'nın yanı sıra Almatı, Kızılorda ve Ustkamenogosk kentlerindeki merkezlerinde de yüzlerce çocuğun konuşma, sosyalleşme ve toplumsallaşma becerilerini geliştiriyor.

Astana Otistik Merkezi Müdürü Karlıgaş Jageparova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Asıl Miras Otistik Çocuklar Fonuna bağlı otistik merkezlerinin ücretsiz hizmet veren tek kurum olduğunu, Astana merkezinde psikolog ve konuşma terapistleri olmak üzere 25 kişinin iki yılda yaklaşık 500 otistik çocuğa eğitim verdiğini ifade etti.

Jageparova, merkezde otistik çocuklara verilen 3 aylık kurslarla onlara çevresiyle ilişki kurması ve toplum için anormal olan davranışlarını gidermesi için yardımcı olunduğunu söyledi.

- 900 otistik çocuk eğitim için sıra bekliyor

Kurslara gösterilen yoğun ilgiye değinen Jageparova, "Bizde şu an 900'den fazla otistik çocuk eğitim için sıra bekliyor ve bu sadece Astana'da. Elektronik listeyle otistik çocukları kabul ediyoruz." ifadesini kullandı.

Jageparova, otistik çocukların becerilerinin gelişmesinde anne ve babanın rolünün önemini vurgulayarak, kurslara ebeveynlerin de katıldığını ve kurslar tamamlandıktan sonra eğitimi onların sürdürdüğünü dile getirdi.

Merkeze Astana'ya yakın bölgelerden de çocukların geldiğini belirten Jageparova, otistik çocukların toplumdan izole olmaması ve sosyalleşmesi için toplumu bilgilendirme etkinliklerinin sık sık yapılması gerektiğini vurguladı.

- Otisik çocuklara erken yaşta yardım edilmeli

Jageparova, çocuğunun otizmli olduğunu kabul eden ailelerin, çocuklarını kurslara götürerek ve yoğun çalışarak başarıya ulaştığını söyledi.

Bazı ailelerin ise çocuklarının otizmli olduğunu kabul etmek istemeyerek hem kendilerine hem de çocuklarına stres yaşattıklarını ve çocuklarına gözlerini kapattıklarını dile getiren Jageparova, "Otistik çocuğa küçük yaşta yardım edilmediyse daha sonra sosyalleşmesi çok zor." dedi.

Yorumlar