Kazada yaralanan köpek hayata tutundu

Osmaniye'de trafik kazasında ağır yaralanan sokak köpeğinin, fotoğraflarının sosyal medyada yayınlanmasıyla devreye giren HAYTAP'ın gönüllü veteriner hekimlerince yapılan operasyonla sol ön patisi ampüte edildi, açık yarası da dikişle kapatıldı

Google Haberlere Abone ol
Kazada yaralanan köpek hayata tutundu

Osmaniye'de, trafik kazasında ağır yaralanan sokak köpeği, fotoğraflarının sosyal medyada paylaşılması üzerine devreye giren Hayvan Hakları Federasyonunun (HAYTAP) gönüllü veteriner hekimlerince yapılan başarılı operasyonla yaşama tutundu.

Osmaniye'nin Yunus Emre Mahallesi'nde, trafik kazası sonucu ağır yaralanan sokak köpeğinin cep telefonuyla çekilen görüntüleri hayvanseverler tarafından HAYTAP etiketiyle sosyal medyada paylaşıldı.

Bunun üzerine harekete geçen HAYTAP'ın bölgede hayvanlara 2 yıldır hizmet veren tedavi merkezindeki gönüllü veteriner hekimi Ali Laçinbala ile ekibi, olay yerine ulaşarak köpeğe acil müdahalede bulundu.

Bedeninden yaralanan, ön patisi parçalanan ve uzun süredir beslenemediği gözlenen köpeği merkeze götüren ekipler, ameliyata aldı. Köpeğin, iki saat süren operasyon sonucu parçalanan sol ön patisi ampüte edilirken, açık olan yarası da ip ve çelik straptel dikişle kapatıldı.

Biberonla mama yedirilen ve serumlarla desteklenerek yaşama tutunan köpeğe HAYTAP temsilcileri tarafından "Fıstık" adı verildi.

Operasyonu gerçekleştiren veteriner hekimlerden Ali Laçinbala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trafik kazası sonucu ağır yaralanan köpek için hayvanseverler tarafından sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşımların yardım kampanyasına dönüştüğünü söyledi.

"KAZA ANINDA MÜDAHALE EDİLSEYDİ OPERASYON KIRIK TEDAVİSİ OLACAKTI"

Gönüllü ekip olarak kaza yerine gittiklerinde, köpeğe çarpan aracın kaçtığını gördüklerini belirten Laçinbala, "Köpeğin patisi enfeksiyondan dolayı düzeltilemez bir haldeydi. Belki ilk kaza anında yaralı köpeğe müdahale etseydik şu anda operasyonun adı ampütasyon yerine kırık tedavisi olacaktı." dedi.

HAYTAP gönüllüsü veteriner hekim Ali Nuri Yiğit ile yaptıkları operasyonla köpeğin sol ön patisinin dirsek ekleminin altından ampüte edildiğini dile getiren Laçinbala, ileride protez takılabilme olasılığını göz önüne alarak dikişle deri bütünlüğünü sağladıklarını anlattı.

Laçinbala, operasyon öncesinde kanama durdurucu ve sıvı takviyesi başlatılan köpeği, ameliyat sırasında HAYTAP'ın kendilerine gönderdiği kalp monitörüyle devamlı kontrol ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Ciddi bir enfeksiyonla karşı karşıyayız, bir haftalık antibiyotik tedavisi uygulayacağız. Canımız, ameliyatın ardından kısa sürede sağlığına kavuşarak düzenli bir şekilde beslenmeye başladı. Şimdi Fıstık'ın iyi hallerini görünce bizler de ekip olarak çok mutlu oluyoruz. Kendisi şu an emin ellerde. Eğer iyi bir sahiplenici bulabilirsek protez ameliyatını da gönüllü olarak yapma sözü veriyoruz. Şu an sağlık durumu buna müsait değil ama toparlanınca bu ameliyat da başarıyla yapılabilir. Her canlının bizler kadar bu evrende yaşam hakkı olduğunu unutmayarak, onları korumaya ve tüm hayvanlara yardım etmeye devam etmemiz gerekir. Lütfen canlılara ne olursa olsun çarpıp kaçmayın. Şifa arayın. Bu ne insanlığa sığar, ne de Müslümanlığa."

- "SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YAPILAN PAYLAŞIMLARI GÖRMEZDEN GELEMEDİK"

HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat da ülke çapındaki terk edilen ve görmezden gelinen hayvanlara yaşam hakkı sağlamaya çalıştıklarını belirterek, sosyal medyanın anlık olaylar için bulunmaz bir fırsat olduğunu kaydetti.

İmkanları dahilinde hayvanlara destek olmaya çalıştıklarını dile getiren Şenpolat, "Gönül ister ki tüm canlara yardım eli uzatalım fakat her şehirde temsilcimiz yok. Yükümüz ağır. Temsilcilerimizin veteriner hekim veya veteriner teknikeri olması öncelikli tercihimizdir. Hayvanların yaşam hakkını ancak bu şekilde güvenilir temsilcilerle daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz. Bu canımız da bir çarpıp kaçma vakası. Sosyal medya mecraları üzerinden yaralı köpeğimiz adına yapılan paylaşım etiketlerini görmezden gelemedik. Bu da bizlere güzel bir haber ve can olarak dönüş sağladı." diye konuştu.

Her bölgede hayvanlar ve yaşam hakları için çoğalmak adına gece gündüz çalıştıklarını vurgulayan Şenpolat, şunları söyledi:

"Ne güzel bir tesadüftür ki bölgede kurmuş olduğumuz HAYTAP tedavi merkezi cerrahi, ortopedi ve dahili konularda çok yeterli bir tesistir. Osmaniye HAYTAP temsilciliğimiz ve gönüllü Veteriner Hekim Ali Laçinbala kardeşimiz, yaralı cana ulaşarak gerekli operasyonlarını tamamlamış, Fıstık adı verdiğimiz ve halen tedavisini devam eden köpeğimiz sağlığına tam olarak kavuşmayı ve yeni sahipler edinmeyi beklemektedir. Lütfen evrenin sadece insanlara ait olmadığının farkına varalım ve can dostlarımıza elimizden gelen desteği vermeyi sürdürelim."

Yorumlar