Kayak pistlerinin yaşlı kurdu

- İlerleyen yaşına rağmen halen kayak hocalığı yaptığı için arkadaşları tarafından "pistlerin yaşlı kurdu" olarak anılan Bahattin Topal, oğlu, kızı, damadı ve torunuyla birlikte genç yetenekler yetiştirmeyi sürdürüyor - Topal: "Türkiye'deki tüm kayak hocalarının en az yüzde 70'i ya milli takımdan ya antrenörlük ya da öğretmenlik kurslarından öğrencimdir. Çoğunun üzerinde emeğim vardır ve çoğu kayak diplomasını benden almıştır"

Google Haberlere Abone ol
Kayak pistlerinin yaşlı kurdu

BURSA (AA) - BATUHAN ATİK - Kayakta 64 kez milli olan, uzun yıllar milli takım antrenörlüğü görevini üstlenen ve halen kayak hocalığı yaptığı için arkadaşları tarafından "pistlerin yaşlı kurdu" olarak anılan 78 yaşındaki Bahattin Topal, oğlu, kızı, damadı ve torunuyla kayak sporuna genç yetenekler kazandırmaya devam ediyor.

Topal, 2'si kız 3 çocuk ve 5 torun sahibi olduğunu, 9 yaşında tanıştığı kayak sporunu 69 yıldır aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

Gençliğinde Türkiye'yi temsilen İtalya, İsviçre ve Avusturya'da birçok uluslararası kayak yarışmasına katıldığını anlatan Bahattin Topal, şöyle konuştu:

''Kayağa ilk olarak 1948 yılında Erzurum'un Yeşildere köyünde başladım. Spora başladıktan sonra sonra köyümüzde yapılan Doğu Grubu Şampiyonası'ndaki yarışmalarda göz doldurduğum için ben ve 4 arkadaşım 1952 senesinde Sarıkamış'ta ilk olarak kampa çağrıldık. O tarihten bu yana da profesyonel olarak bu sporun içindeyim. Türkiye'deki tüm kayak hocalarının en az yüzde 70'i ya milli takımdan ya antrenörlük ya da öğretmenlik kurslarından öğrencimdir. Çoğunun üzerinde emeğim vardır ve çoğu kayak diplomasını benden almıştır.''

- "Geleceğin sporcularını yetiştirmeye devam ediyoruz"

Uludağ'da, oğlu Kenan Topal, kızı Canan ve damadı Beklan Önem ile birlikte kayak antrenörlüğüne devam ettiğini, torunu Berkcan Önem'in de bu işi Kartalkaya'da yaptığını anlatan Topal, şöyle devam etti:

''Türkiye'deki tüm kayak hocalarının yarısından fazlasını ben yetiştirdim. Kendim de gençken dünyaca ünlü birçok yabancı antrenörden eğitim aldım. 1958'de Polonya Zakopane'de Dünya Şampiyonası'na katıldım, ilerleyen yıllarda Fransa'da 1968 kış Grenoble Olimpiyatları'na 'Alp Disiplini' branşında katıldım ve yarış esnasında düşerek kaburgalarımı kırdım. Aynı yıl Bulgaristan'daki Balkan Şampiyonası'na Türkiye'yi temsilen katıldım. Şu anda hala ben, kızım, damadım ve oğullarım geleceğin sporcularını yetiştirmeye devam ediyoruz."

Bahattin Topal, Uludağ'ı ve kayak sporunu çok sevdiğini, sağlığı izin verdiği müddetçe pistlerde kalmak istediğini dile getirdi.

Babası gibi kendisi de kayak antrenörü olan Canan Önem ise babasının yıllarca bu işe emek verdiğini ve gençliğinde çok meşhur olduğunu belirtti.

Önem, ''Babam şu an Türkiye'nin en kıdemli 5 hocasından ve Uludağ'ın da en kıdemli hocalarından birisidir. Ben de böyle birisinin kızı olduğum için gurur duyuyorum.'' ifadelerini kullandı.

Profesyonel kayakçı ve aynı zamanda da kayak antrenörü olan Kenan Topal ise ''Babamızın, bizim ve bizim gibi kayak hocaları üzerinde emeği çoktur. Kendisi Türkiye'de birçok ünlü kayakçı yetiştirdi ve hala da yetiştirmeye devam ediyor. Onun hırsı ve çalışma azmi bize her zaman örnek oluyor.'' dedi.

Yorumlar