Kars'ta "Haçkar" taşı ele geçirildi

- Kars'ın Digor ilçesinde bir dinlenme tesisinde Ermeni kültüründe önemli yere sahip işlenmiş anıtsal "Haçkar" taşı ele geçirildi - Kars Müze Müdür Vekili Özlem Elbüstan: - "Bulmuş olduğumuz taş üzerinde kanatlı haç motifi vardır, taşın üzerinde 3 motif haç, bir de kuş ve çark motifi bulunmaktadır"

Google Haberlere Abone ol
Kars'ta "Haçkar" taşı ele geçirildi

KARS (AA) - Kars'ın Digor ilçesinde bir dinlenme tesisinde Ermeni kültüründe önemli yere sahip işlenmiş anıtsal "Haçkar" taşı ele geçirildi.

İlçeye bağlı Halıkışlak köyünde bir dinlenme tesisinin duvarında üzerinde motif gören vatandaşlar durumu jandarma ekiplerine bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen jandarma ekipleri motifli taşa el koydu.

Ekipler, eserle ilgili Kars Müze Müdürlüğü yetkililerine haber verdi. Köye giden müze görevlileri tarihi eseri Kars'a getirdi.

Kars Müze Müdür Vekili Özlem Elbüstan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bulunan tarihi eser hakkında bilgi vererek, "Milattan sonra 9. yüzyılda Ermeni mimarisi, kültüründe sıklıkla rastladığımız anıt, işlenmiş bir mezar taşıdır." dedi.

İşlemeli taşın üzerinde çok sayıda motifin olduğuna dikkati çeken Elbüstan, "Haçkar Ermenice haç taşıdır. Yoğun şekilde üzerinde haç, hayvan motifleri, geometrik bezemeleri, insan figürleri olur. Bulmuş olduğumuz taş üzerinde kanatlı haç motifi vardır. Taşın üzerinde 3 motif haç bir de kuş ve çark motifi bulunmaktadır." diye konuştu.

Elbüstan, eserin jandarma tarafından bulunduğunu anımsatarak, "Halıkışlak Jandarma Komutanlığının ihbarı neticesinde bir dinlenme tesisinde yakalandı ve müzemizde muhafaza altına alındı. Bazalt taş malzemesinden yapılmış, 1 metre 25 santimetre uzunluğunda, 60 santim genişliğinde 30 santimetre kalınlığındadır." ifadesini kullandı.

Haçkar, Ermeni kültüründe önemli yere sahip olan işlenmiş anıtsal taşlar olarak biliniyor.


Yorumlar