Candan Balkanlı

Candan Balkanlı

Kara cuma, kara hayatlar...

Black Friday 'Kara Cuma' Şükran günü sebebiyle indirim günü gelmiş bulunmakta. Dünyaca uygulanan 'Black Friday'in yani 'Kara Cuma'nın neden 'kara' olduğuna dair farklı farklı...

Black Friday 'Kara Cuma'

Şükran günü sebebiyle indirim günü gelmiş bulunmakta. Dünyaca uygulanan 'Black Friday'in yani 'Kara Cuma'nın neden 'kara' olduğuna dair farklı farklı nedenler türetilmekte. Kimisi ismini dükkanların hava aydınlanmadan açılması ve kararmadan kapatılmamasından kaynaklı bu ismi almıştır diyor, kimi de mali verilerde giderlerin kırmızı, gelirlerin siyah kalemlerle yazıldığını ve o gün satışın çok olmasından dolayı gelirlerin çok olması o güne 'kara' adını verdiğini söylüyor. 

Benim zaviyem bu değil bittabi, kim ne derse desin. Müslümanlara alenen yapılan tahkirlerden sonra, üstü kapalı cuma gününün kara olması söylemi çok da enterese etmiyor beni. Adamlar zaten alenen bize kılıcı çekmiş, müslümanlara yapılan zulmü kimsenin dilinde değil, vay efendim 'cumaya kara diyerek bizi zelil ediyorlar'mış. Siz önce Filistin'e, Arakan'a, Urumçi'ye yapılanlara karşı çıkın.

Benim takıldığım bir diğer nokta, ülkemizde bu kadar indirim yapılabiliyorken, hatta birbirleri ile yarışmak için indirim üstüne indirim yaparlarken, enflasyonla mücadele kapsamında 1 kuruş indirime neden yanaşılmadı? Bayramda seyranda örtülü zam yapma yarışında olanlar, stokçulukla vurgun yapmaya çalışanlar, böylesi bir günde sürümden kazanma yoluna gidiyor; ilginç...  

İki senedir bizim ülkemizde de uygulanan ve insanların çılgınlar gibi alışveriş yapmasına neden olan bu indirim günleri bizim ülkemiz de bakınız nasıl görüntülere ev sahipliği yaptı.

Değer mi varın siz karar verin?

Öğrenilmiş çaresizlik (Emine Akbaş - Muhterem Nur)

Filmi izleyenler Müslüm Gürses'in acılarından bahsediyor. 'Ne baba adammış ama' gibi cümleler duyuyor hatta arabeskin yanından geçmeyecek olanların arabesk hastası olduğuna şahit oluyorum. Bir film insanların üzerinde bu kadar etkili olabilir.

Filmi izleyen ben ise Müslüm'ün babasının eşi ve kızını öldürmesine ağlıyor, Muhterem Nur'un alkol alan eşinden şiddet görmesine hüzünleniyorum. Filmden sonra hep mi kadınlar sorgusu ile Hümeyra'nın şarkı sözleri dolanmaya başlıyor dilimde...

'Bana kimse sormaz

Atarlarken düğümü

Ben bir dilsizim

Silkemem ki yükümü

Gözlerimde ürkeklik

Kimse bilmez küsümü

Çünkü adım kadın

Dinletemem sözümü

Bana herkes sahip 

Benim hiç hakkım yoktur

Ben akıldan yoksun

Ama vazifem çoktur

Çünkü adım kadın

Kadınım hükmüm yoktur'

Eğitim ve öğretim

İnsanların alışveriş çılgınlığı, şiddete eğilimi, hayvanlara olan zulmü bunların hepsi aldığımız eğitimin kalitesinden mi öğretimin yanlışlığından mı tartışılır. Ama bir gerçek var ki hakkı ile mesleğini icra eden öğretmenlerimiz, yetiştirdikleri çocuklar ile kültür seviyesini yukarılara taşıyabilir. Bir nesli kurtaracak olan öğretmenlerimizin, öğretmenler günü kutlu olsun. Nice güzel insanlar yetiştirin.

Öğretmenine güzel gözükmek isteyen Abdülbaki, senin yüreğin çok daha güzel :) 

Diğer Yazıları

Yorumlar