Kadın cinayetlerinde İzmir ilk sırada

Türkiye'nin üç büyük şehri arasında nüfusa oranla en yüksek kadın cinayeti İzmir'de işlendi. 2 milyon 400 bin nüfuslu İzmir'de 2010 yılından bu yana 135 cinayet işlendi. 14 milyon nüfuslu İstanbul'da ise toplamda son 7 yıl içinde 248 kadın cinayeti işlendi.

Google Haberlere Abone ol
Kadın cinayetlerinde İzmir ilk sırada

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye genelinde kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Şiddetin artışına orantılı olarak kadın cinayetlerinde de artış yaşanıyor. Son 7 yıl içinde 957 kadın yakın akrababaları tarafından çeşitli nedenlerleden dolayı öldürüldü. Cinayetlerin en büyük sebeplerinden biri olarak "kadının boşanma isteği" öne çıkıyor. Birçok kadın cinayeti davasında, failler "boşanmak istedi, öldürdüm" şeklinde ifade veriyor. 

Kadıncinayetleri.org sitesinde yer alan haritalı verilere göre, üç büyük şehir içinde kadın cinayetlerinin rakamsal olarak en fazla işlendiği şehir İstanbul; ancak nüfusa oranla en fazla cinayetin işlendiği şehir İzmir, ikinci olarak Ankara ve sonuncu olarak İstanbul yer aldı. 14 milyon nüfuslu İstanbul'da son 7 yılda 248 kadın cinayeti işlenirken, 2 milyon 400 bin nüfuslu İzmir'de son 7 yılda 135 kadın cinayeti işlendi. İstanbul'da yaklaşık her 1 milyon kişide 20 cinayet meydana gelirken; İzmir'de her 1 milyon kişide yaklaşık 56 cinayet işlendi. Nüfusa oranla İzmir'i Adana takip ederken onu da Ankar takip etti. İstanbul ise 4'üncü sırada yer aldı. 

Haritayı gazeteci Ceyda Ulukaya hazırladı ve ilk olarak 2015’te, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde açıkladı. Aradan iki yıl geçti. Haritaya eklenen sayılar giderek arttı. İki yıl önce haritada İstanbul’da 169 kadın cinayeti işaretli iken sayı bu yıl 248’e çıktı. Ankara’da 68’ken 105’e, İzmir’de 79’dan 135’e... 

Haritaya son olarak 2017’nin ilk 7 ayında gerçekleşen cinayetleri de ekleyen Ulukaya şunları söylüyor: “Türkiye’de hemen her gün bir kadın öldürülüyor ve gündemde hızla kayboluyor. Kaç kadının öldürüldüğü kadar bu kadınların kim tarafından, ne zaman, hangi bahaneyle öldürüldüğü, cinayet öncesinde şiddet görüp görmediği, korunma başvurusunda bulunup bulunmadığı gibi ayrıntılar, cinayetlerin önlenmesi için oluşturulacak politikalar bakımından önem kazanıyor. Bu harita da bu anlamda katkı sunabilmek amacıyla hazırlandı. Çalışma, araştırmacı gazetecilik faaliyetlerine destek sağlayan Objective tarafından destekleniyor. Kadın cinayetlerine dair resmi verilere ulaşamadığımız için araştırma medyaya yansıyan kadın cinayetleriyle sınırlandırıldı, bianet’in Erkek Şiddeti Çetelesi’ndeki veriler temel alındı.” 

En az 377 kadın boşanma veya ayrılık sürecinde öldürüldü.  En az 339 kadın öldürülmeden önce şiddet görüyor ya da tehdit ediliyordu. En az 223 kadın güvenlik amacıyla resmi makamlara başvurduğu halde öldürüldü. 957 kadın, kocası veya erkek arkadaşı tarafından öldürüldü. 
Öldürülen kadınların 20’si Suriyeliydi.

Yorumlar