Jet Fadıl mağdurları isyan etti

Dolandırıcılık suçundan 15 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Jet Fadıl lakaplı Fadıl Akgündüz’ün yargılandığı davada bir mağdur, “Allah sana dermansız dert versin” diye bağırdı. Duruşma sonrası açıklama yapan mağdur yatırımcılar, Cumhurbaşkanından yardım istedi. Duruşma salonunda, sanıkların bulunduğu yer ile mağdurlar arasında Çevik Kuvvet polisleri oturtuldu.

Google Haberlere Abone ol
Jet Fadıl mağdurları isyan etti

Dolandırıcılık suçundan 15 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Jet Fadıl lakaplı Fadıl Akgündüz’ün yargılandığı davada bir mağdur, “Allah sana dermansız dert versin” diye bağırdı. Duruşma sonrası açıklama yapan mağdur yatırımcılar, Cumhurbaşkanından yardım istedi. Duruşma salonunda, sanıkların bulunduğu yer ile mağdurlar arasında Çevik Kuvvet polisleri oturtuldu.

Jet Fadıl lakaplı iş adamı Fadıl Akgündüz, Akgündüz’ün şirketlerinin ortakları olan ablası Avniye Obut, eniştesi İbrahim Obut ve yeğeni Mehmet Salih Obut’un Caprice Gold ve Maldivler projelerinde devre mülk satışı yaparak vatandaşları dolandırdığı iddiasıyla yargılandıkları davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar Fadıl Akgündüz ve yeğeni Mehmet Salih Obut ile bazı mağdurlar katıldı. Mağdurlarca Akgündüz’e yönelik olası sözlü ve fiziki saldırılara karşı güvenlik önlemi alındı. Akgündüz ve yeğeni duruşma salonuna ayrı bir kapıdan alınırken, sanıkların bulunduğu yer ile mağdurlar arasında Çevik Kuvvet polisleri oturtuldu.

Duruşmanın başlamasıyla birlikte Mahkeme Başkanı, 2 Bin 443 yıl hapsi istenen Akgündüz ve diğer sanıklar hakkında aynı suçlamalardan 11 ayrı iddianame hazırlandığını, bu iddianamelerin dava dosyasıyla birleştirildiğini hatırlattı. Duruşmada 6 mağdurun ifadesi alınarak sanık Akgündüz’e bir diyeceği olup olmadığı soruldu. Akgündüz, zararın giderilmesi için çabalarının devam ettiğini söyledi.

Bilirkişi raporu beklenecek

Davanın diğer mağdur ve müştekilerinin ifadelerinin alınmasına ve eksik evrakların dosyaya ulaşmasının beklenmesine karar verildi. Dosyanın, bilirkişi raporu hazırlanması için talep üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan görevlendirilen müfettişe gönderilmesine hükmedildi. Mağdurlara hangi tarihte hangi miktarda ve hangi yollarla ödeme yapıldığına dair dekont ve kayıt örneklerini ile tamamlanan inşaatın değerinin tespiti için tüm hakedişlerin, Asbuilt projelerinin, uygulama projelerinin, inşaat ruhsatı raporlarının sanık vekilleri tarafından dosyaya sunulmasına hükmedildi. Duruşma ertelendi.

Duruşmanın sona ermesinin ardından sanıklar Akgündüz ve Obut, güvenlik gereği salonun bir başka kapısından çıkarıldı. Bu sırada bir mağdur Akgündüz’ün arkasından, “Allah sana dermansız dert versin” diye bağırdı.

“Nezaketen ‘Bey’ diyorum”

Duruşma sonrası, Jet Fadıl mağdurlarından oluşan bir grup adliye binasının karşısındaki meydanda basın açıklaması yaptı. Capris Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu üyesi olduğunu söyleyen Ali Galip Oflazer, bugünkü duruşmada mağdur sayısının yine arttığını belirterek, “Bütün arkadaşlar mağdur. Bugünkü mahkemede de görüldü ki bu mağdurlar artıyor. Fakat mahkemenin gidişatına göre değişen hiçbir şey yok. Fadıl Bey’e sorduklarında, ’nezaketten ‘bey’ diyorum, buna dikkat çekmek isterim’ bir önceki söylediklerinin aynısını söylüyor. ‘Proje büyük olduğu için. Memleketin durumu ortada. Ekonomik durumlar ortada. Görüşmeler var’ falan diyor. Sorgulamadan bir netice çıkacağını hiçbirimiz düşünmüyoruz. Ama biz Türk adaletine güveniyoruz” dedi.

“Didim’de vur patlasın çal oynasın”

"Gecikmiş adalet, adalet değildir” diyen mağdur Mehmet Ayhan, “Fadıl bey burayı bize kira garantili verdi. Daha sonrada bitmemiş inşaattan kira verilmez dendi. İnsanlarda onun İslam duygusuna inanarak sömürüldü" şeklinde konuştu. Dönemin yetkili isimlerine güvenerek projeye para yatırdığını kaydeden Galip Metehanoğlu ise, "Devlet var diye biz buraya paramızı yatırdık. Bize tapu vereceklerini söylediler. Didim’deki projede hiçbir sıkıntı yok, vur patlasın çal oynasın. Orada oturanlar bizim paramızla oturuyor. Sıkıntımız büyük, devletin bu olaya acil el atması istiyoruz" ifadelerini kullandı.

“Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum”

Başbakan’a seslenen Melek Topaç, “Hakimden artık hiçbir şey gelmiyor. Bize yardım etmiyorlar. Dini kullanarak bizi kullandılar. Lütfen bizim başımızın çaresine baksınlar" dedi. Hulusi Mert adlı mağdur yatırımcı ise, "Ben de Cumhurbaşkanıma sesleniyorum. Kendisine beş vakit dua ediyorum. Canım da ona fedadır. Çok da seviyorum. Ama ben de ondan Allah rızası için bu davayla ilgilenmesini istiyorum. Bu hırsız adam binlerce adamın hakkını yedi" diye konuştu.

“Bu proje bitmez”

Bir mağdur ise, "Fadıl Akgündüz bizi soydu soğana çevirdi. 4-5 senedir bizim hakkımızı yiyor. Devletimiz nerede? İnsanlar mağdur, bitmiş, rezil olmuş. Biz 500 bin TL değerinde 5 tane devre mülk aldık. Şuan halimize bakın. Projenin bitmesini beklemiyorum. Bu proje bitmez. Mahkemeden beklentimiz konuyu daha hızlı çözmesi ve uzatmaması. Uzattıkça Fadıl sağa sola kaçıyor. Hiç görünmüyor. Hiç bir yerde yok. Biz bu projenin bitmesini istemiyoruz. Bize paramızı versin arkadaş” şeklinde konuştu.

İddianameden

Jet Fadıl lakaplı Fadıl Akgündüz hakkında, ’Caprice Gold’ ve Maldivler’de projelerinde devre mülk satışı yaparak vatandaşları dolandırdığı iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı tarafından Jet Fadıl hakkında "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçu kapsamında iddianame hazırlandı.

Rekor ceza isteniyor

Savcılık, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası öngörülen suçun 349 kez işlendiğini belirterek, Akgündüz’ün 698 yıldan 2 Bin 443 yıla kadar hapsi cezası ile cezalandırılmasını isteniyor. Akgündüz’ün şirketlerinin ortakları olan ablası Avniye Obut, eniştesi İbrahim Obut ve yeğeni Mehmet Salih Obut da iddianamede aynı suçlamalarla sanık olarak yer alıyor. İddianamede, Caprice Gold Bayrampaşa ön ödemeli devre mülk ve Caprice Gold Maldivler’de ön ödemeli devre tatil projeleri kapsamında 349 kişiden para toplandığı, buna rağmen projelerin bitirilmeyerek vatandaşların mağdur edildiği anlatılmıştı. Bayrampaşa Caprice Gold projesi bitirilmeden Maldivler’deki projenin satışa çıkarıldığı, bu şekilde nakit akışının sağlandığı, şirketin dolandırıcılık amacıyla kurulduğu vurgulanmıştı.

Soruşturma aşamasında tutuklanmıştı

Hakkında devre mülk yolsuzluğu iddialarıyla başlatılan soruşturmada ifade veren Fadıl Akgündüz çıkarıldığı mahkemece “tacir ve şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” suçundan 21 Aralık 2015 tarihinde tutuklanmıştı. Akgündüz hakkında açılan davanın 28 Mart 2017 tarihli duruşmasına tahliye edilmişti.

Yorumlar