Japonya, BMGK'nın güçlendirilmesinden yana

Japonya, BMGK'nın güçlendirilmesi için Ekvador ve Brezilya ile aynı görüşte olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Japonya, BMGK'nın güçlendirilmesinden yana

Japonya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) geçici üyeleri Ekvador ve Brezilya ile konseyin güçlendirilmesi için işbirliği yapılması konusunda anlaştı.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, Latin Amerika gezisi kapsamında geldiği Ekvador'da mevkidaşı Juan Carlos Holguin ile görüştü.

Görüşmede iki bakan, geçici üyesi oldukları BMGK'nin güçlendirilmesi için iş birliği yapılmasında fikir birliğine vardı.

Japon hükümetinin açıklamasına göre Hayaşi, "Ciddi uluslararası düzen durumu altında, hukukun egemenliğinin çekirdeği olması gereken BM'nin fonksiyonlarını güçlendirmek önemli" dedi.

Ev sahibi Ekvador Dışişleri Bakanı Holguin ise ülkesinin, "serbest ticaret ve açık kapı politikalarını" benimseyerek Japonya ile ekonomik ilişkilerini güçlendireceğini belirtti.

Hayaşi, ziyareti kapsamında Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso ile de bir araya geldi.

- BREZİLYA İLE ÇEVRE, GIDA VE ENERJİ KAYNAKLARI

Japon Bakan, Latin Amerika gezisi kapsamında geldiği Brezilya'da ise Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira ile bir araya geldi.

Bakanlar görüşmede, iki ülkenin, geçici üyesi oldukları BMGK'nin, reforme edilmesine yönelik iş birliği yürütmesinin önemini vurguladı

Hukukun üstünlüğüne, uluslararası düzenin korunması ve güçlendirilmesinin önemini vurgu yapan Hayaşi ve Vieira, çevre, gıda ve enerji kaynaklarına yönelik iş birliği imkanlarını ele aldı.

Hayaşi, Brezilya'daki son olaylara yönelik, demokrasinin güç kullanılarak tehdit edilmemesi gerektiğini belirterek, Japonya'nın, seçilmiş hükümete desteğini vurguladı.

- BREZİLYA'DAKİ OLAYLAR

Brezilya'da dün, ordunun müdahalede bulunması talebiyle slogan atan eski Devlet Başkanı aşırı sağcı Jair Bolsonaro taraftarları, polis bariyerini aşarak Ulusal Kongre binasına girmişti.

Protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ile müdahale eden polis, grupların daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamamıştı.

Ulusal Kongre ve Devlet Başkanlığı Sarayı'nı basan Bolsonaro destekçileri, güvenlik güçlerince bu binalardan çıkartılarak kontrol sağlanmıştı.

- 15 ÜYELİ KONSEY

BMGK'nin yeni geçici üyeleri Ekvador, Japonya, Malta, Mozambik ve İsviçre yıl başında göreve başlamıştı.

Söz konusu ülkeler, 2023-2024 döneminde 15 üyeli konseyin geçici üyeleri olarak görev yapacak.

Yorumlar