İzmit Belediye Başkanı Fatma Hürriyet Kaplan hakkında ihale yolsuzluğu soruşturması başlatıldı

Kocaeli İzmit Belediyesi'nde 2020-2022 yılları arasında yapılan ihalelerle ilgili usulsüzlük iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve 12 yönetici hakkında inceleme yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li belediye hakkında yolsuzluk soruşturması

İçişleri Bakanlığı, Kocaeli İzmit Belediyesi'nin 2020-2022 yılları arasındaki ihalelerinde usulsüzlük iddiaları üzerine harekete geçti. Toplam bedeli 3 milyon 572 bin 645 TL olan ihalelerle ilgili, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve 12 yöneticiye soruşturma izni verildi.

YEĞENİNE İHALELERİN VERİLMESİ TARTIŞMA KONUSU OLDU

Mülkiye müfettişlerinin raporunda, Başkan Hürriyet'in milyonluk işleri yeğeninin şirketine 'doğrudan temin' yöntemiyle verdiği iddiaları öne çıktı. Raporda, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın kardeşine ihalesiz işler verildiği yönündeki iddialar da dikkat çekti.

İKİ AİLENİN İHALELERDEKİ ROLÜ İNCELENDİ

İncelemelerde, H.O. ve K.A. adlı şahısların ve eşlerinin sahip olduğu şirketlerin ihalelerde önemli rolleri olduğu belirlendi. Özellikle 'Bando/Eğitmen/Nefesli Sazlar Hizmet Alımı', 'Çınar Çocuk Evi Açılış Organizasyon Hizmet Alımı' ve 'Leyla Hanım Belgesel Yapım ve Pazarlama Hizmet Alım İşi' ihalelerinde bu şirketlere önemli ödemeler yapıldığı tespit edildi.

HÜRRİYET'İN YAKINLARIYLA İLİŞKİSİ MERCEK ALTINDA

Müfettişler, Başkan Hürriyet'in H.O. ile ailevi bağları konusunda da incelemeler yürüttü. Hürriyet'in H.O.'nun nikahına katıldığı ve burada 'yeğenim' ifadesini kullandığı ancak ikili arasında kanuni bir akrabalık bağının olmadığı belirtildi.

İHALELERDE TEKNİK USULSÜZLÜKLER TESPİT EDİLDİ

İhalelerin detayları incelendiğinde, 'Bando/Eğitmen/Nefesli Sazlar Alım İşi'nde tek bir kişiye yönelik ödemeler ve yetersiz hizmet sunumu gibi teknik usulsüzlükler tespit edildi. Ayrıca, 'Çınar Çocuk Evi Açılış Organizasyon Hizmet Alımı İşi'nde doğrudan temin limitini aşan işin ikiye bölünerek ödendiği belirlendi.

LEYLA HANIM BELGESELİ İHALESİNDE KRİTİK SORULAR

'Leyla Hanım Belgesel Yapım ve Pazarlama Hizmet Alım İşi' ihalesinde, patent haklarına dayalı usulsüzlük iddiaları gündeme geldi. İhaleye konu olan belgesel için gerekli patent haklarının, ihaleyi kazanan şirket tarafından ihale tarihinden sonra alındığı ve bu durumun ihale şartlarını karşılamadığı tespit edildi.

SORUŞTURMANIN ARKA PLANI VE DEVAMI

İzmit Belediyesi'ndeki bu iddialar, 1 yıl süren detaylı bir inceleme sonucu ortaya çıktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın raporu incelemesi ve soruşturma izni vermesinin ardından, Başkan Hürriyet'in Danıştay'a itiraz ettiği ve sürecin devam ettiği bildirildi.

Kaynak: AJANSLAR

Yorumlar