İstanbul Teknokent Entertech'ten "BİGG" çağrısı

- TÜBİTAK'ın uygulayıcı kuruluşlarından İÜ'nün Teknokenti Entertech yetkilileri, yenilikçi iş fikirleri olan girişimcileri, BİGG programına başvurmaya davet etti - İstanbul Teknokent Entertech Girişimcilik ve Şirketleşme Yönetimi Sorumlusu Kömürcü: - "Bu yılki ilk çağrıda yaklaşık 550 başvuru aldık. Bu başvuruları bir ön elemeye tabi tuttuk. Bunu 110'a indirdik. Biyoteknoloji, sağlık, kimya, enerji, bilgi iletişim teknolojileri gibi alanlarda 11 jüri heyeti topladık. Başvuru yapan girişimcileri 5+5 dakikalık bir sunum yapmalarını istedik. Buna göre iş fikirlerini 60'a kadar eledik. Bu ekipleri sisteme dahil ettik. Bunları 2 aylık eğitim, mentorluk sürecine tabi tuttuk"

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Teknokent Entertech'ten "BİGG" çağrısı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) uygulayıcı kuruluşlarından İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ) Teknokenti Entertech yetkilileri, yenilikçi iş fikirleri olan vatandaşları, Bireysel Genç Girişim (BİGG) programına başvuru yapmaya çağırdı.

BİGG uygulayıcısı kuruluşlardan olan İstanbul Teknokent Entertech, girişimcilere iş rehberliği, girişim kampları, eğitimler, ön kuluçkalık gibi hizmetler sağlıyor. İş fikirlerini bu hizmetlerden faydalanarak geliştiren girişimci adayları, hazırlayarak, ön onay aldıkları iş planlarıyla TÜBİTAK’a başvuruyor. Böylece, seçilen girişimciler 150 bin liraya kadar hibe desteğinden yararlanabiliyor.

İstanbul Teknokent Entertech Girişimcilik ve Şirketleşme Yönetimi Sorumlusu Hasan Kömürcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu programların amaçlarının teknolojik ve yenilikçi iş fikirlerini desteklemek olduğunu söyledi.

Kömürcü, bireysel girişimlerin sürdürülebilir bir proje haline gelmesi için çalıştıklarını ifade ederek, "Bu yılki ilk çağrıda yaklaşık 550 başvuru aldık. Bu başvuruları bir ön elemeye tabi tuttuk. Bunu 110'a indirdik. Biyoteknoloji, sağlık, kimya, enerji, bilgi iletişim teknolojileri gibi alanlarda 11 jüri heyeti topladık. Başvuru yapan girişimcileri 5+5 dakikalık bir sunum yapmalarını istedik. Buna göre iş fikirlerini 60'a kadar eledik. Bu ekipleri sisteme dahil ettik. Bunları 2 aylık eğitim, mentorluk sürecine tabi tuttuk." dedi.

İlk etapta ekiplere iş planı ve modellere yönelik bazı eğitimler verdiklerini, TÜBİTAK'a başvuru yapabilmek için proje yazım eğitimi oluşturduklarını dile getiren Kömürcü, projelerde olabilecek eksiklikleri gidermek amacıyla bu desteği sürdürdüklerini ifade etti.

Kömürcü, ekiplerin sürecin sonunda bir sunum daha yaptığını belirterek, buna göre projelerin gelişim durumunu tespit ettiklerini bildirdi. Yapılan değerlendirmeye göre geçen dönem 60 ekipten 30'unun TÜBİTAK'a başvuru yaptığını kaydeden Kömürcü, bu kurumun inceleme sonucunda hibe verilip verilmemesine karar verileceğini belirtti.

- "Yeter ki iş fikirlerinin yenilikçi bir yönü olsun"

Kömürcü, tüm girişimcilerin bu programa katılması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti

"Yeter ki iş fikirlerinin yenilikçi bir yönü olsun, o olduktan sonra zaten biz diğer konularda onları burada destekliyoruz. Örneğin sağlık projelerinde bir kişinin çok iyi bir iş fikri olabilir ama bunu ticari boyuta dökebilmesi için alması gereken izinler vardır. Onlar, bunları bilmiyor olabiliyorlar. Diyelim ki proje için etik kurul onayı alınması gerekiyor. Ondan sonra hayvan denemeleri için yardımcı olunması gereken alanlar oluyor. Bunları başarılı bir şekilde bitirmiş olsa bile bir cihazsa, bunu satabilmesi için tıbbi cihaz kurumunun onayını alması gerekiyor. Bunların bilmesi bile kişinin kendisinin planlama yapmasını sağlıyor. Bu tarz uygulayıcı kuruluşların görevi de onların araştırmasının sonunda, girişimlerinin hayata döndüğü noktada onlara yardımcı olmaktır, yönlendirmektir."

Teknolojik ve yenilikçi iş fikri olan girişimciler, BİGG programı hakkında "bigg.inventist.gen.tr" adresinden bilgi alabiliyor.

Yorumlar