İsrail - Filistin için planlanan 'Yüzyılın Anlaşması' nedir?

ABD, İsrail ve bir kaç Arap ülkesinin desteğiyle oluşturulan "Yüzyılın Anlaşması" adı verilen plan, Filistin tarafına getirdiği ağır şartlar nedeniyle meseleye çözüm olmaktan çok İsrail işgalini pekiştiriyor.

Google Haberlere Abone ol
'Yüzyılın Anlaşması' nedir?

ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık koltuğuna oturduktan kısa süre sonra İsrail ile Filistin arasındaki sorunun çözümü için yeni bir plan hazırlığına başlayarak arkasına aldığı Yahudi desteği ile Filistin topraklarını İsrail'e vermenin adımlarını attı.

Trump, "nihai anlaşma" diye nitelediği "Yüzyılın Anlaşması" planını İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte Beyaz Saray'da düzenlediği bir toplantı ile duyurdu.

ABD Başkanı tarafından açıklanan "Yüzyılın Anlaşması" Filistin meselesine çözümden çok sorunun daha da derinleşmesine ve bölgedeki gerginliğin giderek artmasına neden olacak.

"KUDÜS'ÜN TAMAMI İSRAİL'İN BAŞKENTİ OLACAK"

İslam dünyası ve Filistin için sorunun en önemli başlıklarından birisi elbette Kudüs sorunu. Bugün itibarıyla Doğu ve Batı Kudüs olarak ikiye ayrılan şehirde Batı Kudüs İsrail'in kontrolünde, Doğu Kudüs ise İsrail'in işgali altında bulunuyor.

Filistin tarafı kalıcı bir barışın sağlanması için 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan tam bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının kırmızı çizgileri olduğunu dile getirse de Trump buna kulak tıkayarak Filistin başkenti Kudüs'ün bölünmeyecek bir şekilde İsrail'in başkenti olacağını söyledi.

"Yüzyılın Anlaşması" planında, Kudüs'ün tamamının "İsrail'in başkenti" olarak kalması, kurulacak Filistin devletine ise Doğu Kudüs ile işgal altındaki Batı Şeria arasında yer alan kenar mahallelerde yeni bir başkent inşa edilmesi hedefleniyor.

ABD yönetimi Filistin devletinin yeni başkentinin inşa edilmesi için 50 milyar dolarlık bir yardım toplamayı vaat ediyor.

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın da içinde yer aldığı "Eski Şehir" bölgesinin ise uluslararası koruma altına alınması ve Kudüs dışında yaşayan Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya ziyaretlerinde herhangi bir zorluk çıkarılmayacağı iddia ediliyor. Ancak İsrail devleti Müslümanların Kudüs'e girişinde her zaman sorun çıkartıyor ve fanatik Yahudiler ise zaman zaman polis eşliğinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenliyor.

FİLİSTİN YÖNETİMİ PLANA KARŞI ÇIKIYOR

ABD tarafından "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırılan tek taraflı planın zaman kaybından başka bir şey olmadığını dile getiren Filistinli yetkililer plana karşı çıkıyor.Trump'ın geçen seneki Kudüs kararından sonra ABD'nin İsrail-Filistin sorununda ara buluculuk rolünü kaybettiğini ve "Yüzyılın Anlaşması" planını "yüzyılın şamarı" olarak niteleyen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas planla ilgili ABD'li yetkililerle görüşmeye yanaşmıyor.

Yorumlar