İsrail Filistinlilerin evlerini yıkmaya devam ediyor

- İsrail polisi eşliğinde Doğu Kudüs'ün İseviyye beldesine gelen ekipler, Mahmud ailesine ait iskana hazır 6 daireden oluşan 4 katlı binayı "ruhsatsız olduğu" gerekçesiyle yıktı - Ev sahibi Mahmud: - “İsrail’in amacı azmimizi kırmak ve buradan gitmemizi sağlamak. Ancak biz burada son nefesimize kadar kalmaya devam edeceğiz. Bu evi İsrail hapishanesinde tutuklu olan oğlumuz için inşa etmiştik”

Google Haberlere Abone ol
İsrail Filistinlilerin evlerini yıkmaya devam ediyor

KUDÜS (AA) - İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi ekipleri, işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait bir binayı yıktı.

İsrail polisi eşliğinde Doğu Kudüs'ün İseviyye beldesine gelen ekipler, Mahmud ailesine ait iskana hazır 6 daireden oluşan 4 katlı binayı "ruhsatsız olduğu" gerekçesiyle yıktı.

Yerel İseviyye’yi Koruma Komitesi üyesi Muhammed Ebu’l Hummus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail güçleri tarafından yıkılan 4 katlı binanın en az iki dairesi iskana hazır haldeydi. İsrail, bilinçli bir şekilde 9 yıldır İseviyye beldesinin yıkım haritasını çıkarmayı oyalıyor ve insanların evlerini yıkıyor." dedi.

İseviyye beldesinde 150 evin daha yıkım tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten Ebu’l Hummus, beldede oturan yaklaşık 20 bin Filistinlinin İsrail makamlarınca hedef alınma sorununa maruz kaldığını aktardı.

Öte yandan AA muhabirine konuşan ev sahibi Hanan Mahmud, yıkılan evlerini 1 yıl önce inşa ettiklerini ve İsrail'e bağlı belediye tarafından önceden herhangi bir yıkım uyarısı gönderilmediğini söyledi. Mahmud şunları söyledi:

“İsrail’in amacı azmimizi kırmak ve buradan gitmemizi sağlamak. Ancak biz burada son nefesimize kadar kalmaya devam edeceğiz. Bu evi İsrail hapishanesinde tutuklu olan oğlumuz için inşa etmiştik. O çıktığında evi hazır olsun istiyorduk. Yine bir daireyi de kızımıza verecektik. Hayallerimizi yıktılar. Ancak irademiz ve azmimizi kıramayacaklar.”

İsrail’in kendilerine yaptığı baskıların gün geçtikçe daha da arttığını söyleyen Mahmud, "İsrail evlerimizi yıkıyor, çocuklarımızı gözaltına alıyor. İsrail askerleri neredeyse her gün İseviyye’ye baskın düzenliyor. Baskınların zamanı artık yok, her an, her vakit evlere baskın yapıyorlar. Tutuklu olan oğlumun dışında, zaman zaman diğer oğullarımı da gözaltına alıyorlar. Belirli aralıklarla da buraya gelip evleri yıkıyorlar. Burayı onlara bırakmamızı istiyorlar.” ifadesini kullandı.

Evin diğer sahibi Fadi Mahmud ise, “Sabah saatlerinde İsrail’in yıkım ekibinin buldozerlerle beldeye geldiği haberini aldık. Eve girişimize izin vermediler ve işte gördüğünüz gibi yıkıyorlar.” dedi.

Dört katlı, 6 daireli binanın iskana hazır hale gelmesinin çok az kaldığını söyleyen Mahmud, “Ancak bu bizim mukaddes topraklardaki ribatımızın (bekçilik yapmanın) vergisidir. Allah büyüktür. İsrail, Kudüs’ün tamamını hedef alıyor, özellikle de İseviyye beldesini.” şeklinde konuştu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) yayımladığı rapora göre, İsrail makamları 2017’nin başından geçen ayın sonuna kadar Filistinlilere ait 74 evi “ruhsatsız” olduğu gerekçesiyle yıktı, 158 kişinin göçmen durumuna düşmesine neden oldu.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Abdullah El-Havrani Araştırma ve Belgelendirme Merkezi’ne göre, İsrail makamları, geçen yıl Filistinlilere ait 488 ev ile çeşitli amaçlarla kullanılan 535 tesisi yıktı.

İsrail makamları, Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait binlerce evi "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıkma tehdidinde bulunuyor. İsrail'e bağlı belediyenin kendilerine ruhsat vermekten kaçındığını ve söz konusu uygulamanın hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığını ifade eden Filistinliler ise bunun "İsrail'in yıldırma ve kenti Yahudileştirme politikalarının parçası" olduğunu belirtiyor.

Yorumlar