İsrail bankalarının kredi notu düşürüldü

Filistin'de insanlık tarihinin en acımasız katliamlarından birini gerçekleştiren İsrail'in kendi kredi notu düşürülmüştü; şimdi de bankalarının kredi notu düşürüldü.

Google Haberlere Abone ol
İsrail bankalarının kredi notu düşürüldü

Kredi derecelendirme devi Moody's, geçtiğimiz hafta İsrail'in ülke kredi notunu indirmesinin ardından, şimdi de ülkenin önde gelen bankaları için önemli bir değerlendirme yaparak kredi notlarını düşürdüğünü açıkladı. Moody's tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, İsrail'in önde gelen beş bankası; Bank Leumi Le-Israel, Bank Hapoalim, Mizrahi Tefahot Bank, Israel Discount Bank ve First International Bank of Israel'ın kredi notları hem uzun hem de kısa vadeli mevduatlar için düşürüldü. Ayrıca, bu bankaların not görünümlerinin negatife çevrildiği belirtildi.

NEDENLER VE GELECEK BEKLENTİLERİ

Bu önemli karar, Moody's tarafından 24 Ekim 2023 tarihinde başlatılan ve İsrail'deki devam eden çatışmaların bankalar üzerindeki etkisini değerlendiren bir incelemenin sonucu olarak geldi. Moody's yaptığı açıklamada, bölgedeki askeri çatışmaların ve güvenlik ortamının zayıflamasının, bankaları varsayılandan daha ciddi şekilde etkileyebileceğinin altını çizdi. Aynı zamanda, bankaların sosyal risklerinin arttığı ve bu durumun negatif görünümün bir başka etkeni olduğu ifade edildi.

MOODY'S'İN ÖNCEKİ KARARI VE SONUÇLARI

Moody's'in bu kararı, İsrail'in ulusal kredi notunun da 9 Şubat'ta "A1"den "A2"ye düşürülmesi ve kredi notu görünümünün negatife çevrilmesinin ardından geldi. Bu gelişmeler, İsrail ekonomisi ve özellikle bankacılık sektörü üzerinde önemli etkilere sahip olabilir. Kredi notlarının düşürülmesi, bankaların uluslararası piyasalardaki borçlanma maliyetlerini artırabilir ve yatırımcı güvenini sarsabilir.

Yorumlar