İSO Başkanı Bahçıvan da muhalefet korosuna katıldı

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan da muhalefet ekonomistlerinin "faiz artırımı talepleri"ne paralel açıklamalarda bulunarak MB'nin para politikasını eleştiren açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
İSO Başkanı Bahçıvan da muhalefet korosuna katıldı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yüksek faize karşı ekonomik güven ve küresel gerçeklerle uyum sağlamayan bazı adımların uzun vadede finansal kaynaklara erişimi zorlaştırdığını ve maliyetini artırdığını belirterek, "Bu nedenle, güçlü, öngörülebilir bir para politikasının orta ve uzun vadede sanayimize, reel sektörümüze katkı verecek en temel çıpaların başında geliyor." dedi.

İSO Meclisi'nin temmuz ayı olağan toplantısı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun katılımı ve "Reel Kesimi Destekleyen Nitelikli Finansman Politikalarının Üretim ve İhracat Açısından Önemi" ana gündemiyle gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Bahçıvan, gelecek dönemde büyümede yavaşlamanın talep kanalıyla, yükselen faizlerin finansman koşulları kanalıyla, yüksek enerji fiyatlarının ise maliyet kanalıyla ülke ihracatını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Bu beklentilere dolardaki güçlenmenin parite avantajına yönelik olumsuz etkilerini de eklemek gerektiğini dile getiren Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm bunlar, uzun bir dönem lehimize olan küresel ekonomik iklimin, aleyhimize dönmekte olduğuna ve bu nedenle ihracatçı sanayimizin ve genel olarak ekonomimizin en az şekilde olumsuz etkilenmesi için bugünden çerçevesi iyi belirlenmiş adımların atılması, önlemlerin alınmasının gerektiğine işaret ediyor. Özetle; ihracat pazarları bozulurken sanayici finansman desteğinden mahrum bırakılmamalı."

- "GELECEĞE YÖNELİK ÖNGÖRÜ YAPMAK ZORLAŞTI"

Erdal Bahçıvan, ekonomide yatırımların, ihracatın ve istihdamın artması bağlamında en çok önemsedikleri başlıkların "fiyat istikrarı ve finansal istikrarın önemi ve korunması" olduğunu belirterek, enflasyonun geçmişte olduğu gibi bugün de sanayicilere ve diğer ekonomik aktörlere menfaat sağlayacağına inanmadıklarını bildirdi.

"Sanayicilerimizin temel görevi olan sürdürülebilir yatırımları hayata geçirmenin, iş ve aş üretmenin, ihracat potansiyelini artırmanın ancak ve ancak enflasyonun ve beklentilerin kontrol altına alınmasıyla mümkün olduğunu düşünüyoruz." diyen Bahçıvan, TCMB'nin enflasyon tahminlerdeki yukarı yönlü yüksek revizyonların geleceğe yönelik öngörü yapmanın ne kadar zorlaştığını ortaya koyduğunu anlattı.

Bahçıvan, yüksek faizlerin, maliyet anlamında Türk sanayicisinin yıllardan beri en çok muzdarip olduğu konular arasında yer aldığını kaydederek, yüksek kur ve faizlerin işletmelere getirdiği yüklerden bahsetti.

- "TÜRK SANAYİCİSİNİ EN ÇOK ZORLAYAN SIKINTI NİTELİKLİ FİNANSMANA ERİŞİMDE YAŞANIYOR"

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, sanayicilerin; faiz maliyetlerinin düşürülmesine dönük çalışmaları desteklediğine değinerek, şu ifadeleri kullandı:

"Ancak ekonomik güven ve küresel gerçeklerle uyum sağlamayan birtakım adımlar kısa vadede yüksek faize dönük bazı çözümler getirse dahi, oluşturduğu güven kırılganlıkları, beklentilerdeki bozulmaların etkisiyle daha uzun vadede hem finansal kaynaklara erişimi zorlaştırmakta hem de maliyetini artırmaktadır.

Dolayısıyla bu politikalar, uygulamada da görüldüğü gibi bırakın faizleri düşürmeyi, faiz oranlarını altından kalkılması daha da zor noktalara taşımaktadır. Bu nedenle güçlü, öngörülebilir bir para politikasının orta ve uzun vadede sanayimize, reel sektörümüze katkı verecek en temel çıpaların başında geldiğini özellikle vurgulamak istiyorum."

Bahçıvan, Türk sanayicisi ve ihracatçısını en çok zorlayan sıkıntının "nitelikli finansmana erişimde" yaşandığını kaydederek, finansman kaynaklarına erişimde ciddi sıkıntıların yaşandığı son yıllarda Eximbank'ın ihracatçı sanayicilerin en güçlü finansal iş ortağı ve tedarik kaynağı konumuna geldiğini söyledi.

Reeskont kredisi kullanmak için Eximbank'ın uyguladığı "döviz gelirlerini satma zorunluluğunu" eleştiren Bahçıvan, bu uygulamanın ihracatçıların kaliteli finansmana erişimini zorlaştırdığını, kur zararına neden olduğunu ve ciddi anlamda operasyon yükü getirdiğini bildirdi.

Bahçıvan, son dönemde Eximbank'ın kredi musluklarını büyük oranda kıstığını belirterek, "Alternatif piyasalarda zaten fazlasıyla kaynak sıkıntısı çeken ihracatçımız açısından Eximbank kaynaklarına ulaşamamak, telafi edilemeyecek boyutta sorunları giderek artırmaktadır." diye konuştu.

"BDDK KARARININ DEVAM ETMESİ SÜRECİ DAHA DA AĞIRLAŞTIRIR"

Bahçıvan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kullanımına ilişkin hayata geçirdiği kararın kredilere ulaşımı daha da zorlaştırdığına değinerek, "Bu tablonun önümüzdeki birkaç hafta içerisinde aynı bakış açısıyla devam etmesi durumunda sürecin çok daha ağırlaşacağını üzülerek belirtmek durumundayız." açıklamasında bulundu.

Eximbank'ın bir an önce finansman işlevlerine kavuşması ve bankaların kredi olanakları üzerindeki kısıtlayıcı karşılık kararlarının esnetilmesi gerektiğinin altını çizen Bahçıvan, "Benzer şekilde TCMB, TL cinsi reeskont kredilerindeki döviz bulundurmaya ve bozdurmaya ilişkin koşullarını esnetmelidir." şeklinde konuştu.

Bahçıvan, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya uygulanan uluslararası yaptırımlardan bahsederek, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin ruble ile yapılabilmesinin soruna çözüm olduğunu, bu paranın Türkiye'de hızlıca TL'ye çevrilebilmesinin gerektiğini bildirdi.

KREDİ ALIP DÖVİZE YATIRAN İŞ ADAMLARINI DA SAVUNDU

İstanbul Sanayi Odası (İSO) temmuz ayı meclis toplantısına katılan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Oda Başkanı Erdal Bahçıvan arasında 'stokçuluk' tartışması da yaşandı.

Kavcıoğlu'nun, "Faizleri düşükken iş adamımız bunu farklı kullanıyor. Bunu bankalara yüklemek doğru değil. Alıyor parayı döviz alıyor. Bunun yüzlerce elimizde hesaplarıyla örnekleri var. Korkunç stok yaptılar. Bu kadar stok niye bu sene yapılmış? Döviz artacak, ucuz kredi buluyor" sözlerine Bahçıvan rahatsız oldu.

"Stok sanayicinin envanterinde niçin duruyor? Bunu doğru analiz etmezseniz olayın boyutu başka bir yere gider. Kendisi enflasyondan korumak için stok yapmış sanayiciyi bu kapsama sokarsanız tehlikeli bir bakış açısı" diyen Bahçıvan, böyle bir tutumun bütün sanayicilere mal edilecek şekilde ortaya konmasının bir başarı hikayesine haksızlık olacağını ileri sürdü.

Yorumlar